Κ.Πιερρακακης: Με την ελαχιστη βαση εισαγωγης η εισοδος στα ιδιωτικα πανεπιστημια

Στο νομοσχέδιο και οι διατάξεις για την ενίσχυση του ΔΠΘ

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» που συναποτελείται από 200 άρθρα και τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση παρουσίασε την Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως έγινε γνωστό στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι αλλαγές για την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Επίσης οι διατάξεις για τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια, οι αλλαγές με στόχο τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και την πλήρη διοικητική αυτονομία τους.

Μιλώντας ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση «ιστορικό βήμα», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «λύνει εκκρεμότητες δεκαετιών».

«Ξεκινώ με παραδοχή: το δίλλημα της κίνησης ή ακινησίας. Την ακινησία η χώρα την πλήρωσε. Αυτή η κυβέρνηση αντιλαμβανόμαστε την εντολή του λαού να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση και να λύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ με την εποπτεία του κράτους, τα οποία θα έχουν τη νομική ονομασία Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ίδρυσή τους θα γίνει κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Οι τίτλοι σπουδών θα έχουν σφραγίδα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και θα αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ.

«Η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Για τη λειτουργία τους απαιτούνται εγγυητικές επιστολές 2 εκατ. ευρώ και τουλάχιστον τρεις σχολές (500.000 ευρώ για κάθε σχολή και άλλες 500.000 ευρώ για τις κτηριακές εγκαταστάσεις) με εξαίρεση των 20 κορυφαίων πανεπιστημίων του πλανήτη. Η εισαγωγή θα γίνεται με Πανελλαδικές και θα πρέπει να πιάσουν την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τα δημόσια πανεπιστήμια, με το νομοσχέδιο που τίθεται θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση:

  • Αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  • Δημιουργείται μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών.
  • Απαλλάσσεται η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία.
  • Αναβαθμίζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ίδρυση νέων τμημάτων και νέα προγράμματα σπουδών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.