Ανατελλει η εκπαιδευση των γυναικων μεσα απο τα ΚΕΓΕ

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας τιμήθηκε χθες η παγκόσμια μέρα της ελληνίδας αγρότισσας, όπως στο Κιλκίς όπου σε εκδήλωση που διοργανώθηκε συμμετείχε και η πρόεδρος του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης, «Δήμητρα», Μίκα Ιωαννίδου. Το χθεσινό πρόγραμμα περιείχε μια σειρά από εξειδικευμένες ομιλίες ενώ η έναρξη έγινε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρο Κοντό. Η κ. Ιωαννίδου μίλησε για το ρόλο της ελληνίδας αγρότισσας σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και με την κοινωνική συνοχή. Θεωρεί ότι οι γυναίκες έχουν τη διάθεση να ακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης, να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην προώθηση παραδοσιακών ή βιολογικών προϊόντων.

«Καλύτερη απασχόληση και κατάρτιση, επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό» ήταν το μήνυμα που πέρασε η κ. Ιωαννίδου στην ομιλία της. «Είναι σε μειονεκτική θέση η αγρότισσα σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και γενικότερα το γυναικείο δυναμικό. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη των 15 χωρών οι ελληνίδες κατέχουν την πρώτη θέση στην ανεργία. Στους τρεις ανέργους οι δύο είναι γυναίκες». Στον αγροτικό τομέα τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα για τις γυναίκες.

Προσθέτει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνίδες -οι οποίες αποτελούν το 52% του πληθυσμού- για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. «Οι γυναίκες που θα πάρουν στα χέρια τους την προώθηση του αγροτικού τομέα θα τα καταφέρουν, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κατάλληλη εκπαίδευση και στροφή σε άλλης μορφής καλλιέργειες και νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες». Οι λύσεις βρίσκονται σε νέα προϊόντα που συμβαδίζουν με τις νέες διατροφικές συνήθειες, κατά συνέπεια με τα βιολογικά προϊόντα και τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης.

Κοινοτικά χρήματα στο κενό

«Οι γυναίκες τα καταφέρνουν σ’ αυτά. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει μια προϊστορία σε χρηματοδοτήσεις για τη συμμετοχή τους σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, γι’ αυτό και έπρεπε να έχουν προωθηθεί εδώ και χρόνια όλα αυτά. Η κατάσταση στην κατάρτιση και την απασχόληση δεν είναι καλή παρά τις παρεμβάσεις των διαρθρωτικών ταμείων. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν δοθεί πολλά χρήματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο παρέχει αφειδώς χρήματα για θέματα εκπαίδευσης, όμως η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την τελευταία θέση στους 15 σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και επιπλέον έχει απαξιωθεί η ιδέα της επαγγελματικής κατάρτισης λόγω του τρόπου που γίνονταν τα σεμινάρια». Η κ. Ιωαννίδου, παρά τα προβλήματα που συνάντησε στον οργανισμό «Δήμητρα» θεωρεί ότι ο «Δήμητρα» έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Στην επαφή της με γυναίκες στο συνέδριο Νέων Αγροτών στην Κόνιτσα είχε μιλήσει για 142 νέα προγράμματα κατάρτισης για 3.550 νέους αγρότες.

Η κ. Ιωαννίδου επισκέφθηκε την Πέμπτη τη Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης λίγο πριν φτάσει στο Κιλκίς και διαπίστωσε το άριστο επίπεδο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Θεωρεί περισσότερο επίκαιρη από ποτέ την κατάρτιση του αγρότη για να γίνει ένας σύγχρονος επιχειρηματίας, προκειμένου να έχει μέλλον. «Εάν δε δώσει ο οργανισμός την εκπαίδευση που πρέπει τότε θα έχουμε αποτύχει». Από τις πολύ καλές υποδομές και δομές που συνάντησε είναι στα Γιάννενα, όπου υπάρχει και μακρά παράδοση στην εκπαίδευση των αγροτών. Η εκπαίδευση συνδέεται με την πλούσια προσφορά εργασίας στα γαλακτοκομικά προϊόντα. «Στα Γιάννενα υπάρχει το Γαλακτοκομικό Σχολείο. Πηγαίνουν άτομα που στη συνέχεια βρίσκουν δουλειά στις γαλακτοκομικές βιομηχανίες ή στήνουν τη δική τους επιχείρηση. Το ίδιο συμβαίνει στη Λάρισα. Άρα, το πρόβλημα είναι κάποιες κακές δομές και ορισμένα απαξιωμένα προγράμματα, παράλληλα με μια συγκεκριμένη νοοτροπία που είναι αντίθετη στα θέματα κατάρτισης».

Η κ. Ιωαννίδου εκτιμά ότι οι γυναίκες είναι θετικά διακείμενες στα θέματα εκπαίδευσης, όπως φαίνεται από τους συνεταιρισμούς και τα σεμινάρια που γίνονται στα κέντρα εκπαίδευσης. «Είναι πάρα πολύ τακτικές κι έχουν διάθεση να έρθουν στα μαθήματα». Οι γυναίκες συμμετέχουν σε ποσοστό 1/3 στα προγράμματα νέων αγροτών του ΟΓΕΕΚΑ κι αυτό το ποσοστό συνεχώς αυξάνεται».

Για την κ. Ιωαννίδου, η οποία έχει διατελέσει γενική γραμματέας κοινοτικών πόρων, η κοινότητα είναι μία πηγή για να γίνουν πολλές παρεμβάσεις, όπως έγινε στο παρελθόν. «Προχωράμε στη μείωση της συμμετοχής των αγροτών – μέχρι και το μηδενισμό- στις εκπαιδεύσεις, γιατί στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο αγροτικός κόσμος δεν αντέχει. Θα το πετύχουμε να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης στον αγροτικό τομέα. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο χρηματοδοτεί την εκπαίδευση στις κατηγορίες των μισθωτών κατά 75%. Στους αγρότες, το ποσοστό είναι 50%. Ζητήσαμε να αυξηθεί το ποσοστό της κοινοτικής συμμετοχής για να μειωθεί το ποσοστό από τους εθνικούς πόρους αλλά και από τον ίδιο τον αγρότη.

Είναι κρίμα να εγκαταλειφθούν τα ΚΕΓΕ. Πριν από πολλά χρόνια ήταν ενεργά» καταλήγει η κ. Ιωαννίδου. Θεωρεί ότι είναι καιρός να ζωντανέψουν και να στρέψουν σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον τους στις γυναίκες για να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένα προγράμματα. «Προς αυτή την κατεύθυνση, παρακαλώ τους γυναικείους συνεταιρισμούς να μας στείλουν αιτήματα. Δε θέλω να σχεδιάσω προγράμματα επί χάρτου. Θέλουμε ένα κατάλογο με τα θέματα που γνωρίζουν οι αγρότες, τα οποία όμως δε μπορεί να τα ξέρει το αθηνοκεντρικό κράτος. Δε μπορώ να γνωρίζω οι γυναίκες της Ροδόπης πάνω σε τι θέλουν να εκπαιδευτούν».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.