Το 4ο Γυμνασιο Κομοτηνης, το Γυμνασιο με Λ.Τ. Ξυλαγανης και το ΕΚΦΕ Κομοτηνης επισκεφθηκαν το CERN

Ζωντάνεψαν το Πείραμα του Ερατοσθένη στις εγκαταστάσεις του και θύμισαν σε όλους από πού ξεκίνησαν όλα στην επιστήμη

Σαράντα περίπου μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής και του Γυμνασίου με Λ.Τ. Ξυλαγανής, κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης στο CERN, συμμετείχαν με τη καθοδήγηση του ΕΚΦΕ Κομοτηνής και των καθηγητών τους στη δράση της ΠΑΝΕΚΦΕ «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2024»

Παρελθόν, παρόν και μέλλον στο ίδιο σημείο του χωροχρόνου: οι μαθητές  από τη Ροδόπη άφησαν ένα ευοίωνο μέλλον να διαφανεί στο πιο γνωστό Ερευνητικό Κέντρο Σύγχρονης Φυσικής, με την εμπνευσμένη κίνησή τους να ζωντανέψουν το πιο γνωστό ίσως πείραμα από την αρχαιότητα, το πείραμα του  Ερατοσθένη σε μια δράση που διοργανώνει κάθε χρόνο η ΠΑΝΕΚΦΕ κατά την εαρινή ισημερία.

Γύρω στο 220 π.Χ. ο Ερατοσθένης μετρώντας το ύψος και τη σκιά μιας κατακόρυφης ράβδου και την απόσταση της Αλεξάνδρειας από την αρχαία Συήνη υπολόγισε τη Περίμετρο της Γης με εξαιρετική ακρίβεια και απέδειξε ότι η γη δεν είναι επίπεδη! Το πείραμα συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα πειράματα στην Ιστορία της Φυσικής. Την περίμετρο της Γης υπολόγισαν με τις μετρήσεις τους και οι μαθητές των δυο Γυμνασίων της Ροδόπης μπροστά στο κτήριο του CERN με τον ταιριαστό τίτλο «[Υδρόγειος] σφαίρα της Επιστήμης και της Καινοτομίας». Δεν θα μπορούσαν να βρουν πιο κατάλληλο μέρος! Υπενθύμισαν σε όσους έτυχε να περνούν κοντά τους τη στιγμή εκείνη: μαθητές και εκπαιδευτικούς, εργαζομένους του CERN και επισκέπτες από άλλες χώρες από πού ξεκίνησαν όλα στην Επιστήμη!

Πρόγραμμα ενδοσχολικής επιμόρφωσης

Το πείραμα του Ερατοσθένη ήταν από τις κορυφαίες στιγμές στην εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών στο CERN η οποία είχε οργανωθεί από πολλούς μήνες πριν και ήταν από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ενδοσχολικής επιμόρφωσης καθηγητών και μαθητών «Φυσικές επιστήμες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Το πρόγραμμα αυτό το επιμελήθηκε το ΕΚΦΕ Κομοτηνής με επιστημονική σύμβουλο την Δρ. Κυριαζοπούλου Σοφία, Υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Κομοτηνής και πρώην Ερευνήτρια στο CERN και πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή της Διεύθυνσης και των καθηγητών των δύο σχολείων. Το  πρόγραμμα περιελάμβανε μεταξύ άλλων δίωρη επιμόρφωση των μαθητών και του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής αλλά και του Γυμνασίου με Λ.Τ. Ξυλαγανής από την Δρ Κυριαζοπούλου Σοφία πάνω στη Σύγχρονη Φυσική, στα Στοιχειώδη Σωματίδια τους Επιταχυντές και τους Ανιχνευτές του CERN και την Ιστορία και τα επιτεύγματα του CERN. Για την καλύτερη κατανόηση των αρχών που διέπουν τη Φυσική των Επιταχυντών οι μαθητές παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε απλά και εντυπωσιακά πειράματα ηλεκτρομαγνητισμού. Επίσης, οι μαθητές των δυο σχολείων, πριν ταξιδέψουν στη Γενεύη, παρακολούθησαν εικονική ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του πειράματος ATLAS στο CERN. Εντέλει, οι μαθητές των δυο σχολείων επιμορφώθηκαν για τον Ερατοσθένη και το πείραμά του από την Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Δρ. Κυριαζοπούλου Σοφία και τη Φυσικό κ. Τρεμπέλα Ευδοξία.

Επισκέψεις σε μνημεία και εκθέσεις των γύρω πόλεων

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο CERN, οι μαθητές παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα παρουσίαση πειραμάτων «Τα Μυστήρια της Ύλης» και επισκέφτηκαν τις εκθέσεις του CERN  με την επίβλεψη και αρωγή των συνοδών καθηγητών τους κ. Παντελίδου Δανάη (Διευθύντρια 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής), κ. Δαμιανού Φωτεινή (Διευθύντρια Γυμνασίου με Λ.Τ. Ξυλαγανής), κ. Καραγιοβάνογλου Θεοδώρα, κ. Ευαγγελίδου Ιωάννα, κ. Παναγιωτοπούλου Μαρία και κ. Γιανναράκη Μαρία.

Πέρα από την εκπαιδευτική επίσκεψη στο CERN και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη Γενεύη στις όχθες της λίμνης Leman και να θαυμάσουν τον πίδακά της, να περιηγηθούν στο γραφικό Annecy στη Γαλλία και να γνωρίσουν την ιστορία και την ανάπτυξη του και στο Μιλάνο με τον επιβλητικό ναό Duomo και το μεσαιωνικό κάστρο Sforzesco στο ιστορικό του κέντρο.

Οι μαθητές από το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Ξυλαγανής αποκόμισαν πολύτιμες επιστημονικές και πολιτιστικές εμπειρίες από την επίσκεψή τους στην Ιταλία, Γαλλία και Ελβετία και ιδίως στο σπουδαιότερο Ευρωπαϊκό  Κέντρο Πυρηνικής Φυσικής (CERN), κατάφεραν όμως και να μεταφέρουν στο CERN με την βοήθεια των καθηγητών τους, της ΠΑΝΕΚΦΕ και του ΕΚΦΕ Κομοτηνής το πείραμα του Ερατοσθένη, ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ελληνικής Ιστορίας και της ανθρώπινης διανόησης!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.