«Αγαπη μου θελω να χωρισουμε…»

Η λέξη που ακούγεται ολοένα και πιο συχνά στο Πρωτοδικείο Ροδόπης είναι η λέξη: «Διαζύγιο». Σύμφωνα με στοιχεία, στο Πρωτοδικείο Ροδόπης το 2006 εκδόθηκαν 42 συναινετικά διαζύγια και το 2007 ο αριθμός αυξήθηκε, φτάνοντας στα 50 συναινετικά διαζύγια. Αυξητική είναι η τάση και στο τρέχον έτος. Διπλάσιος ήταν ο αριθμός των διαζυγίων, που εκδόθηκαν κατ’ αντιδικία. «Χρόνο το χρόνο ο αριθμός των εκδοθέντων διαζυγίων αυξάνεται» παρατηρούν οι γνώστες και καταθέτουν την ανησυχία τους. «Τα περισσότερα από τα ζευγάρια που οδηγούνται στον συναινετικό διαζύγιο είναι νέοι σε ηλικία» δηλώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, και κάνει λόγο για ένα λυπηρό φαινόμενο της εποχής μας, γιατί αυτό σημαίνει ότι δύσκολα υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Συνήθως, οι λόγοι, που επικαλούνται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, εστιάζονται στην ασυμφωνία των χαρακτήρων και στην έλλειψη επικοινωνίας. «Δεν υπάρχει η επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού» ή ότι «ο γάμος δεν ήταν προϊόν μιας ώριμης σκέψης» είναι οι φράσεις που ακούγονται και καθαρογράφονται στα πρακτικά και στις αποφάσεις συχνότερα.

Ο καθένας τραβά το δρόμο του…

Όπως παρατηρούν οι γνώστες, όταν δεν υπάρχει η «υποδομή», η οποία συμβάλει στη δημιουργία μιας ομαλής συμβίωσης, μεταξύ των ανθρώπων, τα ζευγάρια οδηγούνται σε αδιέξοδα. Στους λόγους έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου συγκαταλέγονται και οι λόγοι χρήματος. «Νέοι άνθρωποι, δεν είναι επαγγελματικά και οικονομικά αποκατεστημένοι και όταν αρχίζουν την έγγαμη συμβίωσή τους αντιμετωπίζουν προβλήματα» δηλώνει ο κ. Κυμπαρίδης και προσθέτει «Οι περισσότεροι από εμάς σήμερα μάθαμε από τα σπίτια μας να ζούμε καλά, δεν μάθαμε στις στερήσεις. Το γεγονός ότι παρουσιάζονται οικονομικές δυσκολίες στα χρόνια της συμβίωσης, οδηγεί στην έκδοση των δικαστηρίων».

Στη Ροδόπη, εκδίδονται συναινετικά διαζύγια για λόγους που δεν είναι πια τόσο σοβαροί, όσο ήταν κάποτε, παρατηρούν οι γνώστες και σημειώνουν: «Δεν μπορούν με κοινές αποφάσεις οι νέοι άνθρωποι να λύσουν τα προβλήματά τους, ο καθένας τραβά το δρόμο του. Ο καθένας έχει το κάστρο του και οχυρώνεται πίσω από αυτό».

Διπλάσια σε σχέση με τα συναινετικά τα κατ’ αντιδικία διαζύγια…

Μια άλλη πτυχή των διαζυγίων καταθέτει η δικηγόρος, κ. Χαρούλα Καλλή, τους εικονικούς γάμους. Πρόκειται για γάμους, που γίνονται για λόγους σκοπιμότητας και μετά από ένα χρονικό διάστημα, παύουν να ισχύουν. Όπως σημειώνει η κ. Καλλή, στις υπόλοιπες περιπτώσεις, ο βασικότερος λόγος είναι τα προβλήματα της ανεργίας, τα οικονομικά εμπόδια και η ασυνεννοησία που ακολουθεί. «Τα βάζουν πολύ εύκολα κάτω, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το σθένος να αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα και παίρνουν πολύ εύκολα την απόφαση για να οδηγηθούν σε ένα διαζύγιο» δηλώνει και προσθέτει «Το θεωρούν ως την πρόσφορη λύση για οποιαδήποτε πρόβλημα». Όπως τονίζει η κ. Καλλή, η απόφαση παίρνεται εξίσου εύκολα και από τις δυο πλευρές και από τους άνδρες και από τις γυναίκες. Μεγαλύτερος, ωστόσο, είναι ο αριθμός των ανδρών, που ζητούν την έκδοση διαζυγίων λόγω των εικονικών γάμων. «Οι κοπέλες, οι αλλοδαπές, μετακομίζουν, εξαφανίζονται, επιστρέφουν στην πατρίδα τους και ο σύζυγος είναι αυτός που κινεί τη διαδικασία διαζυγίου, γιατί δεν έχει άλλη επιλογή πλέον, για να αποδεσμευτεί από τα δεσμά του εικονικού γάμου» δηλώνει και καταλήγει με βεβαιότητα, πως σαφώς τα διαζύγια κατ’ αντιδικία είναι διπλάσια σε σχέση με τα συναινετικά, άρα, ετησίως περισσότερα από εκατό κατ’ αντιδικία διαζύγια καθαρογράφονται στις αποφάσεις.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.