Αυξηση πιστωσεων ζητουν οι υλοτομοι της Σταυρουπολη

Για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών η υλοτομία αποτελεί ένα σεβαστό μέρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος και η ενίσχυση του συμβάλλει στην συγκράτηση του πληθυσμού στις περιοχές αυτές.

H Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Ξάνθης και οι πρόεδροι των Δασικών Συνσμών Καρυοφύτου, Νεοχωρίου, Καλλιθέας, Μαργαρίτου, Σταυρούπολης απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία αναφέρουν ότι γίνονται συνεχείς περικοπές πιστώσεων με αποτέλεσμα να πλήττεται το εισόδημά τους, ενώ υπάρχει και η πληροφορία ότι οφείλονται 2000 ευρώ σε δασικό συνεταιρισμό της περιοχής. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Η περιοχή Σταυρούπολης κουβαλάει εδώ και χρόνια τον σταυρό της απομόνωσης του αναπτυξιακού μαρασμού και σφυροκοπείται από την λάμια της ανεργίας και της απερήμωσης. Έρχεται λοιπόν η ισχυρή Ελλάδα των ισχυρών κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών να δώσει το τελικό ράπισμα στην ταλαιπωρημένη τάξη των δασεργατών της περιοχής. Με την διακοπή δαπανών επικαλούμενοι την έλλειψη κονδυλίων στερούν από τους δασεργάτες εισόδημα ζωής δημιουργώντας τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η πορεία της εισροής χρημάτων για τους δασεργάτες είναι φθίνουσα. Το 2002 είχαμε εργασίες 207.134,00 ευρώ και το 2003 70.588,00.
Καλούνται οι ιθύνοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την επίλυση ανάμεσα του προβλήματος πριν αρχίσει να ματώνει η περιοχή και να απειλείται η ζωτικότητα της όση έμεινε από την τόση ταλαιπωρία πολιτικών ελλειμμάτων και ανεύθυνων χειρισμών. Η συνέχεια της αδιαφορίας από την πολιτεία στο συγκεκριμένο θέμα θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου αγανάκτησης στην περιοχή και θα είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση που θα δημιουργηθεί».

Για το θέμα της μείωσης των πιστώσεων για την πληρωμή των υλοτόμων της περιοχής της Σταυρούπολης Ξάνθης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και ο βουλευτής Ξάνθης κ. Κοντός αναφέροντας τον πληθυσμιακό μαρασμό της περιοχής που από 16.000 έφτασε τους 1.500 κατοίκους, επισημαίνοντας την ολιγωρία της Περιφέρειας και ρωτώντας «Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί (το υπουργείο Γεωργίας) έτσι ώστε άμεσα να αυξηθούν οι πιστώσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι υλοτόμοι της Σταυρούπολης;». Να αναφερθεί ότι η απορροφητικότητα των πιστώσεων για έργα υλοτομίας είναι πλήρης και το ύψος τους φτάνει στα 2δις δραχμές από τα οποία 1,2 δις απορροφά ο νομός Δράμας.

Ο Δασάρχης Σταυρούπολης κ. Ξυδάς Ιωνάς, σε ερώτηση του ΠτΘ για το θέμα που προέκυψε, θεωρεί ότι υπάρχει αναίτια διόγκωση των γεγονότων και ότι η εισροή των πιστώσεων τόσο κατά το 2002 όσο και κατά το 2003 εξακολουθεί να παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Το δασαρχείο Σταυρούπολης είχε πίστωση για έργα υλοτόμησης στην αρχή του έτους, ύψους 140.000 ευρώ. Τα ποσά εκταμιεύονται αναλογικά ανά τρίμηνο σύμφωνα με τους κανονισμούς και δίνονται στους συνεταιρισμούς. Τον Ιούλιο με έγγραφο προς τη Διεύθυνση Δασών Ξάνθης το Δασαρχείο Σταυρούπολης ζήτησε επιπλέον το ποσό 30.000 ευρώ. Η έγκριση του ποσού αυτού εκκρεμεί μέχρι την ανακατανομή των πιστώσεων του προϋπολογισμού, αφού συγκεντρωθούν τα αιτήματα των Δασαρχείων όλων των νομών της Περιφέρειας. Με αίτηση συμπληρωματικής πίστωσης από το υπουργείο Γεωργίας καλύπτονται τα τυχόν ελλείμματα.

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.