Αφιερωμα στην 60η επετειο της απελευθερωσης της Σοβιετικης Ενωσης απο το φασισμο

Στις 9 Μαΐου όλος ο κόσμος γιορτάζει την 60η επέτειο της απελευθέρωσης της Σοβιετικής Ένωσης από τα φασιστική κατοχή. Στη μεγάλη παρέλαση που θα γίνει στις 9 Μαΐου στη Μόσχα θα δώσουν παρόν οι εκπρόσωποι σχεδόν όλων των κρατών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος είναι μοναδικός επικεφαλής κράτους που έχει πάρει μέρος στο αντιφασιστικό κίνημα, στις γραμμές της Ελληνικής Αντίστασης.

Με τον πρόεδρο της «Ένωσης Παλιννοστούντων Θράκης» κ. Λ. Καρελιάδη μίλησε ο ΠτΘ, ο οποίος ανέφερε το ιστορικό της εποχής εκείνης και τη σημασία αυτής της μεγάλης για τον Σοβιετικό λαό αλλά και για όλο τον κόσμο μέρας.

Σημαντικό γεγονός του 20ου αι., σύμφωνα με τον κ. Καρελιάδη, είναι η 9η Μαΐου του 1945 διότι «δεν είναι μόνο η μέρα της Νίκης του Σοβιετικού στρατού στο Ρωσογερμανικό πολέμο, αλλά και η νίκη όλου του κόσμου κατά του φασισμού. Την ημέρα αυτή την περίμεναν με λαχτάρα όλοι οι λαοί της Σοβιετικής Ένωσης, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους».

Μεγάλη ήταν η συμβολή των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης στον αγώνα κατά του φασισμού και την απελευθέρωση της χώρας από τα φασιστικά στρατεύματα. Μιλώντας για το μεγαλείο των Ελλήνων, ο κ. Καρελιάδης είπε: «Παρόλο που από το 1940 είχε τεθεί σε ισχύ η μυστική διαταγή του Στάλιν, η οποία δεν προέβλεπε (μέχρι να γίνει ειδική διαταγή) τη θητεία στο στρατό των ατόμων από τις εθνικές μειονότητες (Γερμανοί, Κορεάτες, Έλληνες), στις πολεμικές επιχειρήσεις πήραν μέρος πάρα πολλοί Έλληνες-ήρωες, τα κατορθώματα των οποίων είχαν ιδιαίτερα εκτιμηθεί, ακόμα και με παράσημο του «Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης». Τίτλος ήρωα απονεμήθηκε στους: Θεόδωρο Κοτάνωφ (Τσάλκα), Θεοφύλακτο Ζουμπάλωφ (Τσάλκα), Κωνσταντίνο Ταλάχ (περιοχή του Ντονέτσκ), Ηλία Ταχτάρωφ (Ντονέτσκ), Κωνσταντίνο Χατζίεφ (Αρμενία), Σπυρίδωνα Γιεγκόρωφ (Ντονέτσκ), Γεώργιο Τσέλιο (Σεβαστούπολη), αδέλφια Κοκκινάκη, Βλαντιμίρ Κ. Κ., δύο φορές ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης (Νοβορωσίσκ), Ηλία Μουρζά (περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας)».

Θα ήταν παράλειψη αν δεν είχαμε αναφέρει τον Γρηγόρη Μπαχτσιβαντζή, διάσημο πιλότο που δοκίμαζε αεροπλάνα, ο οποίος τον Μάιο του 1942 έκανε πρώτη πτήση σε αεριωθούμενο αεροπλάνο. Πέθανε το 1943, ενώ μετά από 31 χρόνια (το 1973) του είχε απονεμηθεί ο τίτλος του «Ήρωα».

Αναφερόμενος στο αντάρτικο κίνημα, σημείωσε ότι πολλοί ήταν οι Έλληνες, οι οποίοι πολέμησαν στις κατεχόμενες από τους φασίστες περιοχές, σε αποσπάσματα ανταρτών. «Στις δασικές περιοχές της Κριμαίας πολέμησαν αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι δημιουργούσαν δικά τους ανταρτικά αποσπάσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό χωριό Λάκι στην περιοχή του Μπαχτσισαράι της Κριμαίας είχε κατακαεί από τους Γερμανούς, οι οποίοι έκαψαν και τους κατοίκους του χωριού, ενώ έμεινε απείραχτος μόνο ο σκελετός της εκκλησίας του χωριού».

Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε και το όνομα του θρυλικού κατασκόπου Βασίλη Φισατίδη από την Κριμαία. «Ο λόχος ανίχνευσης είχε καταλάβει πάνω από 150 Γερμανούς στρατιώτες που είχαν πολύτιμες πληροφορίες. Η διοίκηση της Βέρμαχτ είχε υποσχεθεί ανταμοιβή των 50.000 γερμανικών μάρκων για τον ζωντανό κατάσκοπο Φισατίδη, ενώ 2.000 μάρκα για τον νεκρό, σιδερένιο σταυρό και άδεια να πάει στη Γερμανία. Δύο φορές είχε προταθεί η υποψηφιότητα του κατάσκοπου Φισατίδη για τον τίτλο του «Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης», όμως για άγνωστους λόγους το όνομά του είχε αποσυρθεί από τη λίστα. Μετά τον πόλεμο είχε εξοριστεί από το Καζακστάν με την οικογένειά του».

Εξάλλου, τραγική ημερομηνία για τους Έλληνες υπήρξε η 26η Ιουνίου 1944 όταν δημοσιοποιήθηκε η διαταγή για την εξορία των Ελλήνων από την Κριμαία.

Εργατικό ενθουσιασμό έδειξαν οι κάτοικοι της υπαίθρου στα δύσκολα χρόνια του πολέμου. Με σύνθημα «Όλα για το μέτωπο. Όλα στο όνομα της νίκης» εργάζονταν στις βιομηχανικές επιχειρήσεις ηλικιωμένοι, γυναίκες και έφηβοι, γεμάτοι αυταπάρνηση. Μεγάλο πατριωτισμό έδειξαν και οι κάτοικοι της Τσάλκας (περιοχή στη Γεωργία), οι οποίοι «έστειλαν στο Μέτωπο σημαντική βοήθεια: χρήματα, ζεστά ρούχα, αντικείμενα που είχαν αξία. Μέσα από τις δικές τους οικονομίες συγκέντρωσαν πάνω από τα 2 εκατ. ρούβλια που τα έστειλαν στο στρατό μαζί με τα 50 κιλά ασήμι και χρυσό. Πάνω από 3 εκατ. 330 χιλ. ρούβλια έστειλαν οι κάτοικοι της Τσάλκας για τις ανάγκες της φάλαγγας των τανκς με τίτλο «Γεωργία», ενώ διέθεσαν το ποσό των 1 εκατ. 600 χιλ. ρουβλιών για την ανέγερση της αεροπορικής μοίρας στόλου «Σοβιετική Γεωργία».

Όπως είναι γνωστό, πολλοί Έλληνες από την Τσάλκα πολέμησαν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για τους οποίους γνωρίζει ο κ. Καρελιάδης μιας που έλκει την καταγωγή του από την Τσάλκα. «Μάλιστα, γνωρίζω αρκετά για τους διακεκριμένους συμπατριώτες μου και είμαι περήφανος για τη μικρή μας Τσάλκα, η οποία έδωσε δύο ήρωες στη Σοβιετική Ένωση. Ιδιαίτερα είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι στην ιστορική παρέλαση Νίκης της 24ης Ιουνίου 1945 στην Κόκκινη Πλατεία ο συμπατριώτης μας, ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης Θεόδωρος Κοτάνωφ (από το Νέον-Χαραμπά) διοικούσε το μικτό τάγμα ναυτικών της Μαύρης Θάλασσας. Τα κατορθώματα του ειδικού αποσπάσματος υπό τη διοίκηση του συμπατριώτη μας πέρασαν ως λαμπρές σελίδες στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάμεσά τους η άμυνα της Σεβαστούπολης, η πρώτη αποβίβαση στο Νοβοροσίσκ, η απελευθέρωση της πόλης Νικολάιεφ και πολλών άλλων πόλεων της Ευρώπης. Ο Θεόδωρος Κοτάνωφ ξεκίνησε από το Νοσοροσίσκ, ενώ στη συνέχεια απελευθέρωσε και το Μπουργκάς, όπου και ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης της πόλης».

Στον πόλεμο έχουν χάσει τη ζωή τους τα καλύτερα παιδιά. Οι περισσότεροι πέθαναν, ενώ υπήρξαν και αρκετοί αγνοούμενοι. Σχεδόν σε κάθε χωριό της Τσάλκας υπάρχει μνημείο με τα ονόματα των πεσόντων και των αγνοούμενων. Δυστυχώς, οι λίστες αυτές είναι ατελείωτες.

Αιώνια μνήμη στους πεσόντες και τους αγνοούμενους

«Κανένας και τίποτα δεν ξεχνιέται!» Όσοι πήραν μέρος στον πόλεμο πολέμησαν για το καλό της Πατρίδας, δείχνοντας μεγάλο πατριωτισμό. Θα θυμόμαστε πάντα τον ηρωισμό τους», τόνισε ο κ. Καρελιάδης. Έτσι, ο Σύλλογος Ποντίων «Μάνα Ελλάδα» και η «Ένωση Παλιννοστούντων Θράκης» αποδίδοντας φόρο τιμής στους ήρωες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου διοργανώνουν μουσική εκδήλωση, αφιερωμένη στην 60η επέτειο κατά του φασισμού. Η εκδήλωση θα γίνει στις Σάπες όπου διαμένουν 250 οικογένειες παλιννοστούντων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια εκείνης της εποχής και την κλασική μουσική, αλλά και έκθεση των αφισών από τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου περιλαμβάνει η εν λόγω εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας θα βραβευτούν οι πολεμιστές, παρουσία των εκπροσώπων του Ρωσικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.