Κινητοποιηση φοιτητων στην Κομοτηνη εναντια στα ιδιωτικα πανεπιστημια και στις συγχωνευσεις τμηματων

Στην κεντρική πλατεία της πόλης, την οποία ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Κομοτηνής

Την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, όσο και στην συγχώνευση των τμημάτων της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών σπουδών του ΔΠΘ, τόνισαν την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου φοιτητές που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.

Σε κοινή ανακοίνωση των Φοιτητικών Συλλόγων Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Εργασίας και Ελληνικής Φιλολογίας, θεωρώντας πως έχουν μαζί τους την πλειοψηφία της κοινωνίας και του φοιτητικού κόσμου, τονίζεται πως το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε είναι χειρότερο από όλες τις προβλέψεις, δημιουργώντας πολλές κατηγορίες αποφοίτων και μαθητών, άνισο τρόπο εισαγωγής στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δίδακτρα και στα προπτυχιακά, ενώ προωθείται η ακαδημαϊκή αναγνώριση ακόμα και των πτυχίων των κολεγίων, μέσω της κύρωσης της συμφωνίας της Λισσαβόνας.

Κατηγόρησαν δε την κυβέρνηση για συκοφαντία, εκβιασμούς και καταστολή, όπως την εισβολή των ΜΑΤ στην Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. και τις συλλήψεις συμφοιτητών τους, που όμως τους πεισμώνει, όπως τόνισαν.

Διεκδίκησή τους είναι ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για να εργαστούν με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουν, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης.

Τόνισαν δε την ανάγκη για συμμετοχή στην μεγάλη πανελλαδική απεργία της 28ης Φεβρουαρίου, στην επέτειο του ενός έτους από τα Τέμπη.

Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες, ένα πτυχίο ανά αντικείμενο, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση, κατάργηση της ΕΒΕ και αντιδρούν στην καταστολή των αγώνων.

Να σημειωθεί πως στην πορεία που ακολούθησε υπήρχε μπλοκ και από το αναρχικό στέκι Utopia AD αντιδρώντας στην εκκένωση του από το χώρο της παλιάς Νομικής, μιλώντας στην ανακοίνωσή του για χέρι τόσο της πρυτανικής αρχής όσο και του τουρκικού προξενείου στην εκκένωση αυτή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.