Ζωη Γαβριηλιδου: «Οι “Γλωσσανθοι”, αντιδωρο των γλωσσολογων προς την Πηνελοπη Καμπακη-Βουγιουκλη»

Ζ. Γαβριηλίδου, Ν. Μαθιουδάκης, Μ. Μητσιάκη, Α. Φλιάτουρας επιστημ. επιμ., «Επιστημονική Επετηρίδα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών – Γλωσσανθοί – Μελέτες αφιερωμένες στην Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή», τόμ. πρώτος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών – Εκδόσεις Ηρόδοτος, Αθήνα 2022, σ. 349

Τριπλή χαρά έχουμε σήμερα στην ειδίκευση Γλωσσολογίας!

Καταρχάς, γιατί τιμούμε τη «μητέρα» της ειδίκευσης της Γλωσσολογίας, τον στυλοβάτη της, την Πένη Καμπάκη-Βουγιουκλή, η οποία κατάφερε ολομόναχη για μεγάλο διάστημα να κρατήσει τη Γλωσσολογία ζωντανή στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας (Τ.Ε.Φ.). Χάρη στις άοκνες προσπάθειές της, εγώ, η Μαρία Μητσιάκη και ο Ασημάκης Φλιάτουρας, που σήμερα δεν κατάφερε να είναι μαζί μας λόγω προβλημάτων υγείας της μητέρας του, βρεθήκαμε στο Τ.Ε.Φ.

Δεύτερον, γιατί δύο μέλη της ειδίκευσής μας τιμώνται σήμερα με τα βραβεία της Κοσμητείας. Δεν θα αποκαλύψω ποιοι, θα σας τους ανακοινώσει ο Κοσμήτοράς μας σε λίγο.

Τέλος, γιατί σήμερα ξεκινά το 2οcolloquium μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτορικών φοιτητών της ειδίκευσης, στο πλαίσιο του οποίου λαμβάνει χώρα η σημερινή λαμπρή τελετή!

Βρισκόμαστε εδώ λοιπόν σήμερα για να παρουσιάσουμε τον τιμητικό τόμο που περιλαμβάνει μελέτες αφιερωμένες στην Ομότιμη Καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.)και της Κοσμητόρισσας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών (Σ.Κ.Α.Σ.)Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, από τους συνεργάτες και συναδέλφους της, με αφορμή την αφυπηρέτησή της και την ομοτιμοποίησή της τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Η Πένη ήταν ακούραστη, δημιουργική  πάντα αισιόδοξη, με όραμα και επιμονή. Για μας τους νεώτερους ήταν η μεγάλη αδελφή, η μάνα, που πάντα στεκόταν δίπλα μας. Στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ήταν από τις πρώτες που διοργάνωσαν συνέδρια κα ημερίδες και ήταν μια εμπνευσμένη δασκάλα, γι’ αυτό και οι φοιτητές της τη λάτρευαν κυριολεκτικά και επικοινωνούν μαζί της έως και σήμερα. Δεν φοβόταν να πει την άποψή της, πάντα με καλό τρόπο και προσπαθούσε να βρει λύσεις στις όποιες εντάσεις, ενώ έβαζε πλάτη σε ό,τι και αν γινόταν στο Τμήμα ή στην ειδίκευσή μας. Και ήταν πάντα δοτική. Εμάς στην ειδίκευση μάς λείπει πολύ, αν και δεν μας άφησε ολομόναχους»

«Η Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή αποτέλεσε βασικό παράγοντα σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία»

Και είναι σημαντικό να πούμε ότι η τιμώμενη, τη στιγμή της αφυπηρέτησής της, υπήρξε το αρχαιότερο μέλος του Δ.Π.Θ., «αυτόπτης μάρτυρας» της ιστορίας του Ιδρύματος, καθώς υπηρέτησε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επί 45 συναπτά έτη, δηλαδή σχεδόν από την ίδρυσή του έως και τον Αύγουστο του 2021. Κατά το διάστημα της σταδιοδρομίας της, αποτέλεσε βασικό παράγοντα σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, αλλά και εξωστρέφειας, καθώς με τις πλούσιες δράσεις της (διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, διαλέξεων) κατάφερε να φέρει διακεκριμένους επιστήμονες της αλλοδαπής και της ημεδαπής, οι οποίοι γνώρισαν το Πανεπιστήμιο και έγιναν κατόπιν πρεσβευτές του, ενώ παράλληλα έδωσε τη δυνατότητα στους φοιτητές να γνωρίσουν λαμπρά ονόματα της επιστήμης.

Κατά τη θητεία της ως Κοσμητόρισσας της Σ.Κ.Α.Σ, διακρίθηκε για την πλούσια δράση της στην καταγραφή, διάσωση και προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς της Θράκης, όπως αυτό αποτυπώνεται σε μια σειρά εκδόσεων που χρηματοδότησε η Σ.Κ.Α.Σ. και επιμελήθηκε η ίδια, όπως το «Λεξικό του Ιάσμου» και τα «Θρακιώτικα μαϊρέματα» ,αλλά και εκδηλώσεων, όπως η «επετειακή ημερίδα διαλεκτολογίας» που πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2021, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η Θράκη στα χρόνια της απελευθέρωσης-ενσωμάτωσης με την Ελλάδα», όπου «έδωσε φωνή» στους ελάχιστους πια φυσικούς ομιλητές γλωσσικών ποικιλιών της Θράκης.

Παράλληλα, ως Κοσμητόρισσα της Σ.Κ.Α.Σ. επιμελήθηκε την έκδοση ενός τόμου αφιερωμένου στον Ομότιμο Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης: από το χειρόγραφο στο κείμενο», ο οποίος συγκεντρώνει τα κείμενα των ανακοινώσεων που παρουσιάστηκαν στο ομότιτλο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 στην Κομοτηνή, ενώ διοργάνωσε μια σημαντική ημερίδα με τίτλο «Η Ελληνική Γλώσσα κατά την Επανάσταση του 1821»,με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και επιμελήθηκε την έκδοση των Πρακτικών της ημερίδας σε μια καλαίσθητη έκδοση της Σ.Κ.Α.Σ. Τέλος επί της θητείας της θεσπίστηκαν τα βραβεία της Σ.Κ.Α.Σ., των οποίων η 2η απονομή πραγματοποιείται σήμερα.

Θα ήθελα να σταθώ λίγο παραπάνω στη μεγάλη της αγάπη: τη διαλεκτολογία και πιο συγκεκριμένα τον αγώνα διάσωσης και τεκμηρίωσης των διαλέκτων, αλλά και στην ανάδειξη της σημασίας της διδασκαλίας τους εντός τάξης. Ο τελευταίος αυτός άξονας είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή με τις άοκνες προσπάθειές της κατέγραψε με συστηματικό τρόπο και ανέδειξε τις γλωσσικές ποικιλίες που ομιλούνται στην περιοχή της Θράκης (σουφλιώτικα, ξυλαγανιώτικα, ιασμίτικα κ.λπ.). Είναι σημαντικό να αναφέρουμε και την εισαγωγή του καινοτόμου και διαδραστικού μαθήματος «Σουφλιώτικα» στο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. που απέσπασε θετικότατα σχόλια από τους φοιτητές του Τμήματος.

Τα όσα ελέγχθησαν παραπάνω παρουσιάζουν με ανάγλυφο τρόπο την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα της τιμώμενης: Η Πένη ήταν ακούραστη, δημιουργική  πάντα αισιόδοξη, με όραμα και επιμονή. Για μας τους νεώτερους ήταν η μεγάλη αδελφή, η μάνα, που πάντα στεκόταν δίπλα μας. Στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ήταν από τις πρώτες που διοργάνωσαν συνέδρια κα ημερίδες και ήταν μια εμπνευσμένη δασκάλα, γι’ αυτό και οι φοιτητές της τη λάτρευαν κυριολεκτικά και επικοινωνούν μαζί της έως και σήμερα. Δεν φοβόταν να πει την άποψή της, πάντα με καλό τρόπο και προσπαθούσε να βρει λύσεις στις όποιες εντάσεις, ενώ έβαζε πλάτη σε ό,τι και αν γινόταν στο Τμήμα ή στην ειδίκευσή μας. Και ήταν πάντα δοτική. Εμάς στην ειδίκευση μάς λείπει πολύ, αν και δεν μας άφησε ολομόναχους και μας στήριξε ακόμη και μετά την αφυπηρέτηση και στο προπτυχιακό και στο μεταπτυχιακό.

Στον τόμο που της αφιερώνουμε με τον Τίτλο «Γλωσσανθοί», περιλαμβάνονται είκοσι δύο (22) κείμενα από τριάντα (30)συναδέλφους γλωσσολόγους ή μέλη της Σ.Κ.Α.Σ. που παρατίθενται με αλφαβητική σειρά και εστιάζουν σε διαφορετικές θεματικές. Ο εμπνευσμένος τίτλος ανήκει στον Νίκο Μαθιουδάκη. Ως επιμελητές θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλες και όλους τους/τις συγγραφείς του τόμου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και μας εμπιστεύτηκαν τα κείμενά τους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Κοσμήτορα της Σ.Κ.Α.Σ. για την ιδέα του να περιληφθούν τα κείμενα του τόμου στο 1ο τεύχος της επετηρίδας της Σχολής μας. Κάτι τέτοιο έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και όλους εσάς που είστε απόψε εδώ μαζί μας, σε αυτή τη γιορτή που είναι αφιερωμένη στην Πένη Καμπάκη-Βουγιουκλή αλλά και τη Λύδια Μίτιτς, τη Γιούλη Ζήκα και τον Κάρεν Χαναγκιάν που συντόνισαν τη σημερινή διοργάνωση. Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεπιμελητές της έκδοσης, τη Μαρία Μητσιάκη, τον Ασημάκη Φλιάτουρα και τον Νίκο Μαθιουδάκη για την αγαστή συνεργασία που για ακόμη μια φορά απολαύσαμε και οι τέσσερίς μας. Αυτό είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ειδίκευσής μας: ότι αγαπούμε τις συνέργειες και το ομαδικό πνεύμα.

Πένη, ο παρών τόμος αποτελεί αντίδωρο όλων ημών που συνεργαστήκαμε μαζί σου. Ο Νίκος, ο Ασημάκης, η Μαρία και εγώ δουλέψαμε για τη δημιουργία του τόμου με μεγάλο μεράκι, κέφι και αγάπη και σου τον προσφέρουμε με ευγνωμοσύνη για όλα όσα έκανες για μας.

Να είσαι γερή και δυνατή και είθε ο τόμος να είναι καλοτάξιδος και να αναδεικνύει σε όσους δεν σε γνωρίζουν τη μεγάλη αξία σου. Άξια!

*Η Ζωή Γαβριηλίδου είναι Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΔΠΘ. Το κείμενο είναι η ομιλία της στην εκδήλωση παρουσίασης του Τιμητικού Τόμου «Επιστημονική Επετηρίδα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών – Γλωσσανθοί – Μελέτες αφιερωμένες στην Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή» (Ζ. Γαβριηλίδου, Ν. Μαθιουδάκης, Μ. Μητσιάκη, Α. Φλιάτουρας επιστημ. επιμ., τόμ. πρώτος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών – Εκδόσεις Ηρόδοτος, Αθήνα 2022), που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 2ου colloquium μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτορικών φοιτητών της ειδίκευσης της Γλωσσολογίας, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, από το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜόρΦωΣη του Τ.Ε.Φ./Δ.Π.Θ. και την Κοσμητεία της Σ.Κ.Α.Σ./Δ.Π.Θ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Μπορείτε να βρείτε το ρεπορτάζ της παρουσίασης εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.