Συμβολικο «αντιδωρο» στην Πηνελοπη Καμπακη-Βουγιουκλη ο αφιερωματικος τομος και πρωτος τομος της Επετηριδας της ΣΚΑΣ του ΔΠΘ

Για τα 45 χρόνια ενεργούς ακαδημαϊκής ζωής και προσφοράς της τόσο στην επιστήμη της Γλωσσολογίας και στη διαλεκτολογία της Θράκης όσο και στην κοινωνία της

Ο τιμητικός  τόμος,  με τον έξοχο τίτλο «Γλωσσανθοί», που ήταν  αφιερωμένος, και επί δικαίω,  στην Ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ.Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, που θα αποτελέσει και την ύλη του πρώτου τόμου της Επετηρίδας της ΣΚΑΣ, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαΐου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Η παρουσίαση του τιμητικού τόμου έγινε στο πλαίσιο του 2ου Colloquium Μεταπτυχιακών Φοιτητών, Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταδιδακτορικών Ερευνητών της Ειδίκευσης Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας από το εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜόρΦωΣη, παρουσία πλήθους ακαδημαϊκών, φοιτητών, αλλά και «συνοδοιπόρων» της κ. Βουγιουκλή σε έντονο συγκινησιακό κλίμα.

Συγκίνηση όχι μόνο από το τιμώμενο πρόσωπο, ήτοι την κ. Καμπάκη-Βουγιουκλή, αλλά  και από το σύνολο των παρισταμένων και δη των εισηγητών της παρουσίασης, κ.κ. Ζωής Γαβριηλίδου, Μανώλη Βαρβούνη και Μαρίας Μητσιάκη που μοιράστηκαν στιγμές του ακαδημαϊκού τους βίου με την τιμώμενη, παρουσιάζοντας επίσης το περιεχόμενο του τόμου, που επιμελήθηκαν οι κ.κ.Γαβριηλίδου, Μαρία Μητσιάκη, Ασημάκης Φλιάτουρας και Νίκος Μαθιουδάκης.

Ενός τόμου, που όπως εξήγησε η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΔΠΘ κ.Γαβριηλίδου, περιλαμβάνει μελέτες αφιερωμένες στην κ.Βουγιουκλή από συνεργάτες και συναδέλφους της, με αφορμή της αφυπηρέτηση και ομοτιμοποίησή της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Αυτόπτης μάρτυρας» της ιστορίας του ΔΠΘ για περισσότερα των 45 ετών

Ένας τόμος «αντίδωρο», όπως τον χαρακτήρισε η ίδια, όλων όσων συνεργάστηκαν με την κ. Βουγιουκλή, στον οποίο περιλαμβάνονται είκοσι δύο κείμενα από 30 γλωσσολόγους ή μέλη της ΣΚΑΣ που παρατίθενται με αλφαβητική σειρά και εστιάζουν σε διαφορετικές θεματικές, ενώ κατόπιν πρότασης του Κοσμήτορα της ΣΚΑΣ κ.Βαρβούνη τα κείμενα του τόμου θα συμπεριληφθούν στο 1ο τεύχος της επετηρίδας της Σχολής, γεγονός το οποίο, όπως επεσήμανε η κ.Γαβριηλίδου, έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία.

Μιλώντας για την κ.Βουγιουκλή, η Αντιπρύτανης του ΔΠΘ έκανε λόγο για την «στυλοβάτη» της Ειδίκευσης Γλωσσολογίας του ΤΕΦ, τονίζοντας πως η  τιμώμενη, τη στιγμή της αφυπηρέτησής της, υπήρξε το αρχαιότερο μέλος του Δ.Π.Θ., «αυτόπτης μάρτυρας» της ιστορίας του Ιδρύματος, καθώς υπηρέτησε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επί 45 συναπτά έτη, δηλαδή σχεδόν από την ίδρυσή του έως και τον Αύγουστο του 2021.

Κατά το διάστημα της σταδιοδρομίας της, εξήγησε, «αποτέλεσε βασικό παράγοντα σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, αλλά και εξωστρέφειας, καθώς με τις πλούσιες δράσεις της (διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, διαλέξεων) κατάφερε να φέρει διακεκριμένους επιστήμονες της αλλοδαπής και της ημεδαπής, οι οποίοι γνώρισαν το Πανεπιστήμιο και έγιναν κατόπιν πρεσβευτές του, ενώ, παράλληλα, έδωσε τη δυνατότητα στους φοιτητές να γνωρίσουν λαμπρά ονόματα της επιστήμης», για να αναφερθεί στη συνέχεια αναλυτικά και στην πλούσια δράση της και από τη θέση της Κοσμητόρισσας της ΣΚΑΣ, σε ό,τι αφορά την καταγραφή, τη διάσωση και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θράκης, γεγονός που αποτυπώνεται και σε μια σειρά εκδόσεων που φέρουν την επιμέλεια της ίδιας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επετειακή ημερίδα διαλεκτολογίας που πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η Θράκη στα χρόνια της απελευθέρωσης-ενσωμάτωσης με την Ελλάδα», που «έδωσε φωνή» στους ελάχιστους πια φυσικούς ομιλητές των γλωσσικών ποικιλιών της Θράκης, αλλά και ο αφιερωμένος στον Ομότιμο Καθηγητή του ΕΚΠΑ κ.Χριστόφορο Χαραλαμπάκη τόμος με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης: από το χειρόγραφο στο κείμενο», ο οποίος συγκεντρώνει τα κείμενα των ανακοινώσεων που παρουσιάστηκαν στο ομότιτλο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 στην Κομοτηνή.

Ο αγώνας της καταγραφής των γλωσσικών ποικιλιών της Θράκης

Η κ.Βουγιουκλή ήταν επίσης ο άνθρωπος πίσω από τη διοργάνωση της ημερίδας με τίτλο «Η Ελληνική Γλώσσα κατά την Επανάσταση του 1821» με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και επιμελήθηκε την έκδοση των Πρακτικών της ημερίδας σε μια καλαίσθητη έκδοση της ΣΚΑΣ, ενώ επί της θητείας της θεσπίστηκαν τα βραβεία της ΣΚΑΣ, των οποίων η 2η απονομή πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.

Η κ.Γαβριηλίδου αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαλεκτολογία, τη «μεγάλη αγάπη» της τιμώμενης και ειδικότερα στον αγώνα διάσωσης και τεκμηρίωσης των διαλέκτων, αλλά και στην ανάδειξη της σημασίας της διδασκαλίας τους εντός τάξης.

Ένας αγώνας καθοριστικής σημασίας, όπως εξήγησε «καθώς η Πηνελόπη Καμπάκη- Βουγιουκλή με τις άοκνες προσπάθειές της κατέγραψε με συστηματικό τρόπο και ανέδειξε τις γλωσσικές ποικιλίες που ομιλούνται στην περιοχή της Θράκης (σουφλιώτικα, ξυλαγανιώτικα, ιασμιώτικα κ.λπ.)» για να κάνει ειδική μνεία στο μάθημα «Σουφλιώτικα» του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας που απέσπασε θετικότατα σχόλια από τους φοιτητές του Τμήματος.

«Η Πένη ήταν ακούραστη, δημιουργική  πάντα αισιόδοξη, με όραμα και επιμονή. Για μας τους νεότερους ήταν η μεγάλη αδελφή, η μάνα, που πάντα στεκόταν δίπλα μας» ανέφερε η ίδια μιλώντας για την προσωπικότητα της κ.Βουγιουκλή, για να συμπληρώσει κάνοντας λόγο για «μια εμπνευσμένη δασκάλα», την οποία οι φοιτητές της την λατρεύουν και επικοινωνούν μαζί της μέχρι και σήμερα.

Το γράμμα, του Νίκου Μαθιουδάκη, στην Πηνελόπη

Επί προσωπικού απευθύνθηκε μέσω επιστολής που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο συνεπιμελητής τής έκδοσης, ο οποίος εμπνεύστηκε και τον τίτλο της «Γλωσσανθοί», κ.Νίκος Μαθιουδάκης.

Όπως έγραψε ο ίδιος και αναγνώστηκε η σχέση του με την κ. Βουγιουκλή μετρά 22 χρόνια, καθώς ως καθηγήτρια γλωσσολογίας ήταν η πρώτη καθηγήτρια που αντίκρυσε στο πρώτο έτος των σπουδών του στο ΤΕΦ του ΔΠΘ.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, όπως περιέγραψε ο ίδιος, συνοδοιπόρησαν στα χρόνια της διδακτορικής του διατριβής, χρόνια κατά τα οποία του μετουσίωσε την αγάπη της για την έρευνα, τη γλώσσα και τις μαθηματικές της προεκτάσεις, δίνοντάς του το «κλειδί» για να ελευθερώσει από μέσα του την αγάπη για την γλώσσα της λογοτεχνίας, την εφαρμοσμένη γλωσσολογία και την υφολογία, καθοδηγώντας τον με σύνεση, δίνοντάς του όμως παράλληλα χώρο και χρόνο, να λάβει τις δικές του αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά το Τμήμα όπως ανέφερε ο ίδιος «ήσουν μόνη για πολλά χρόνια, διδάσκοντας πολύ περισσότερα μαθήματα, από όσα έπρεπε, ανά εξάμηνο για να μη μείνουμε δίχως τη βασική και απαιτούμενη γλωσσολογική κατάρτιση. Έγραψες δύο πρωτοποριακά βιβλία, τα  «Εισαγωγικά μαθήματα γλωσσολογίας  – “Κατά παράδοση”» (2008) και «Εισαγωγή στη νεοελληνική διαλεκτολογία – “Κατά παράδοση”” (2008), με θεωρητικό υπόβαθρο και πρακτικές ασκήσεις για να συνδράμεις με τον τρόπο σου στη γλωσσολογική ενδυνάμωσή μας. Ειδικότερα, για τη Διαλεκτολογία, που τόσο πολύ αγαπάς, ανέκαθεν δούλευες με συνέπεια στη διάσωση και διάδοση των νεοελληνικών διαλέκτων, επιφορτίζοντάς μας με ερευνητικές εργασίες και παρουσιάσεις που ενέπλεκαν ενεργά το οικογενειακό και το ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον».

«Ήσουν μόνη και άντεχες… Ήσουν η πρώτη που πάλεψες εξαρχής για τη σύσταση και τη δημιουργία Τομέα Γλωσσολογίας στο ΤΕΦ του ΔΠΘ. Έπειτα ήρθε και η Ζωή… και μετέπειτα η Μαρία και ο Ασημάκης… και παλέψατε όλοι μαζί. Μπορεί ο τομέας να άργησε λίγο να γίνει, μπορεί να μην καταφέραμε εμείς να τον επιλέξουμε σε προπτυχιακό επίπεδο, όμως τώρα χάρη σε μια άξια και δυνατή ομάδα γλωσσολόγων συναδέλφων ο Τομέας Γλωσσολογίας κερδίζει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη των φοιτητών και των φοιτητριών μας», συνέχισε, για να επαναλάβει  πως ο αφιερωματικός τόμος αποτελεί «αντίδωρο» όλων των συντελεστών του για τα όσα η ίδια έκανε στο πέρασμα των ετών αυτών.

Οι παρουσίες

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ.Παντελεήμων, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών του ΔΠΘ κ.Φώτης Μάρης, η πρόεδρος του ΤΕΦ του ΔΠΘ κ.Μαρία Τζιάτζη, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν.Ροδόπης κ.Μαίρη Κοσμίδου, η ειδική σύμβουλος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ.Ζωή Κοσμίδου, ο Ομότιμος Καθηγητής του ΔΠΘ και σύζυγος της τιμωμένης κ.Θωμάς Βουγιουκλής, η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Αθηνά  Συριάτου, ο κ. Σπύρος Κιοσσές, μέλος ΕΔΙΠ του ΤΕΦ, ο κ. Πασχάλης Κατσίκας ΤΕ Βιβλιοθηκονόμος του ΔΠΘ, ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής κ.Στεπάν Ματεοσιάν, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, οι ομάδες πληροφορητών της για την καταγραφή των διαλέκτων της Θράκης και οι συγγραφείς των πολύτιμων διαλεκτικών τόμων με Θρακιώτικα που εκδόθηκαν  υπό την επιμέλειά της  κ.α.

Τα βραβεία αριστείας της ΣΚΑΣ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022      

Της παρουσίασης του τιμητικού τόμου ακολούθησε η απονομή των βραβείων της Κοσμητείας της ΣΚΑΣ για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2022, τους οποίους και ανακοίνωσε ο Κοσμήτορας κ. Μανώλης Βαρβούνης.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, το βραβείο Διακεκριμένων Επιδόσεων και Έρευνας έλαβε η κ.Μαρία Μητσιάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΤΕΦ του ΔΠΘ.

Το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας «κέρδισε» και άλλα δύο εκ των τεσσάρων βραβείων, τόσο σε ό,τι αφορά το καθηγητικό του προσωπικό, με τον Καθηγητή κ. Νικόλαο Μαυρέλο να λαμβάνει το βραβείο «Διδακτικής, Ικανότητας και Προσφοράς Εκπαιδευτικού Έργου, ενώ το βραβείο ακαδημαϊκής επίδοσης φοιτητή έλαβε ο φοιτητής του ΤΕΦ κ. Κάρεν Χαναγκιάν. Τέλος, το βραβείο Αναγνώρισης, Επιρροής, Κοινωνικού Έργου & Προσφοράς έλαβε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ.Άγγελος Παληκίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.