Ξεκινησε το μετρο του ενος ευρω ανα συνταγη

Ένα ευρώ ανά συνταγή, είναι υποχρεωμένοι από την Τετάρτη να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, με μοναδικούς εξαιρουμένους τους χρονίως πάσχοντες που αναγκάζονται να εκτελούν συνταγές ανά τακτά χρονικά διαστήματα και έχουν όμως μηδενική συμμετοχή στα φάρμακά τους.

Οι ήδη επιβαρυμένοι ασθενείς που είδαν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα να αυξάνεται παρά το γεγονός της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης θα πρέπει να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την απόκτηση των φαρμάκων τους, ενώ στο πλευρό τους τάσσονται και οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας οι οποίοι, από την πλευρά τους, αντιδρούν στην υποχρέωση να εισπράττουν το ένα ευρώ από τους ασφαλισμένους, φοβούμενοι επίσης πως το μέτρο αυτό αποτελεί προάγγελο της επιβολής νέων μέτρων εις βάρος των φαρμακείων.

«Αν υπολογίσει κανείς ότι οι συνταγές που εκδίδονται τον χρόνο φτάνουν τα 100-120 εκατ. ο ΕΟΠΥΥ θα εισπράξει συνολικά 120 εκατ ευρώ»

Τη λειτουργία του μέτρου αυτού, την έως τώρα αντίδραση των ασθενών αλλά και τα αποτελέσματά του, εξήγησε στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ν. Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος. «Το μέτρο αυτό αφορά στην κάθε μία συνταγή που εκδίδεται από τον γιατρό και όχι ανά φάρμακο. Αν για παράδειγμα ένας ασθενής έχει τρεις συνταγές, και να θυμίσω εδώ ότι σε κάθε συνταγή μπορούν να γραφούν μέχρι τρία φάρμακα, θα πληρώσει τρία ευρώ. Μπορεί λοιπόν όπως καταλαβαίνετε το ένα ευρώ να ακούγεται μικρό ως αντίτιμο ανά συνταγή, αλλά αν υπολογίσει κανείς ότι οι συνταγές που εκδίδονται τον χρόνο φτάνουν τα 100-120 εκατ. ο ΕΟΠΥΥ το κράτος θα εισπράξει συνολικά 120 εκατ ευρώ, ανάλογα βέβαια και με την χρονιά. Κάτι τέτοιο δε αποτελεί ένα δέλεαρ, του χρόνου ή το επόμενο διάστημα, να ανεβάσουν το αντίτιμο σε δύο ευρώ, μπαίνοντας στη διαδικασία του εύκολου εισπρακτικού μηχανισμού».

«Η συνταγογράφηση των φθηνών φαρμάκων καθίσταται πλέον ασύμφορη»

«Εμείς οι φαρμακοποιοί το βλέπουμε ως άλλο ένα εισπρακτικό μέτρο, το οποίο όμως μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον. Δυστυχώς εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα καθώς με το που χτυπάμε τη συνταγή, αυτομάτως το σύστημα παρακρατεί το ένα ευρώ από το ποσό που παίρνουμε εμείς» τόνισε ο κ. Τσαπέκος και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως σε ό,τι αφορά τα φθηνά φάρμακα η συνταγογράφησή τους πλέον καθίσταται ασύμφορη αν υπολογίσει κανείς και τα έξοδα του γιατρού στον οποίο θα απευθυνθεί για να τα συνταγογραφήσει. «Όταν ένα φάρμακο αξίζει 5 με 6 ευρώ, αν υπολογίσει κανείς ότι θα πληρώσει και τη συμμετοχή του ένα ευρώ και την αμοιβή του γιατρού που θα του τη γράψει, τότε καταλαβαίνει ότι η επιβάρυνση καμιά φορά ξεπερνά και την ίδια την τιμή του φαρμάκου».

 

«Οι ασθενείς καλούνται καθημερινά να πληρώσουν κάτι παραπάνω»

Ως «κάτι επιπλέον» στην ήδη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών βλέπει το νέο αυτό μέτρο ο κ. Τσαπέκος τονίζοντας πως «κάθε μέρα οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν κάτι παραπάνω». «Οι ασθενείς ανησυχούν» σημείωσε ο ίδιος «όπως ανησυχούν και για άλλα πράγματα όπως τα γενόσημα ή η γενικότερη πολιτική που ακολουθεί το κράτος στην υγεία, με τελευταίο θέμα την πιθανή κατάργηση του ΙΚΑ».

«Το τελευταίο δεκαήμερο κάθε μήνα ο κόσμος αποφεύγει να έρχεται στα φαρμακεία γιατί του έχουν τελειώσει τα λεφτά»

Τα προβλήματα όμως των ασθενών δεν εξαντλούνται στην ανησυχία καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλέον αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο αντίτιμο των φαρμάκων που καλούνται οι ίδιοι να πληρώσουν με αποτέλεσμα όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ν. Ροδόπης να μειώνουν αυτοβούλως την ποσότητα των φαρμάκων που παίρνουν, βάζοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. «Δυστυχώς σήμερα παρατηρούμε κάτι που δεν το είχαμε ποτέ έως τώρα. Το τελευταίο δεκαήμερο ίσως και δεκαπενθήμερο κάθε μήνα ο κόσμος αποφεύγει να έρχεται στα φαρμακεία γιατί του έχουν τελειώσει τα λεφτά και περιμένει να πάρει τη σύνταξή του για να κινηθεί και πάλι στην αγορά. Υπάρχουν επομένως κάποιοι που καθαρά για οικονομικούς λόγους δεν παίρνουν τα φάρμακά τους. Και εδώ είναι η ευθύνη της πολιτείας, η οποία όχι μόνο δεν δίνει βαρύτητα στην πρόληψη και στην πρωτοβάθμια περίπτωση, όσο θα έπρεπε τουλάχιστον, αλλά απεναντίας θεσπίζει αυτά τα μέτρα τα οποία έχουν το αποτέλεσμα όταν κάποιος για παράδειγμα δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει την υπερτασική ή την αντιδιαβητική θεραπεία του, αρχίζει να κόβει φάρμακα, γιατί δεν μπορεί να τα πληρώσει και να καταλήγει εν τέλει στο νοσοκομείο, όπου η δαπάνη είναι πολλαπλάσια επιβαρυντική για το ταμείο του».

Να καταργηθεί το μέτρο του 1 ευρώ ανά συνταγή ζητούν γιατροί και φαρμακοποιοί

Την κατάργηση και του ενός ευρώ που καταβάλλουν ήδη από την Τετάρτη οι ασφαλισμένοι για κάθε συνταγή που εκτελείται, ζητούν τόσο οι γιατροί, όσο και οι φαρμακοποιοί. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του τόνισε πως «σε μία εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης, σε μια εποχή των 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών και του αυξανόμενου ρυθμού των αστέγων και των απόρων, είναι απαράδεκτο ηθικά και οικονομικά να επιβάλλονται τέτοια μέτρα, τα οποία μπορεί να στοιχίσουν ζωές στο κοινωνικό σύνολο» ενώ με την σειρά τους οι φαρμακοποιοί έκαναν λόγο για «εξευτελισμό της φαρμακευτικής περίθαλψης» και προανήγγειλαν μέχρι και κινητοποιήσεις.

 

Πρωτότυπο «μουσείο» με εκθέματα από φαρμακεία μιας άλλης εποχής

• Ετοιμάζουν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο δήμος Κομοτηνής
• Θα φιλοξενηθεί στην Καπναποθήκη, με αντικείμενα από το 1920 μέχρι σήμερα

 

Τη δημιουργία μίας μόνιμης έκθεσης με παλιά αντικείμενα. μουσειακής αξίας. που έχουν να κάνουν με τη φαρμακευτική επιστήμη προανήγγειλε δια του «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος. Όπως ο δήλωσε «οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης σε συνεργασία με συναδέλφους που έχουν φύγει από το επάγγελμα, αλλά και με τον δήμο Κομοτηνής, προετοιμάζουμε την δημιουργία μία μόνιμης έκθεσης αντικειμένων που συγκεντρώσαμε από παλιά φαρμακεία, όπως παλιά φαρμακευτικά σκεύη». Η υλοποίηση του εγχειρήματος τοποθετείται χρονικά στα μέσα του τρέχοντος έτους και το πρωτότυπο μουσείο θα φιλοξενηθεί κατά πάσα πιθανότητα σε αίθουσα της Καπναποθήκης. Τα παραπάνω έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Φαρμακευτικού Συλλόγου και του δημάρχου Κομοτηνής, ενώ η έκθεση πρόκειται να εμπλουτιστεί με αντικείμενα, που θα προσφέρουν και εν ενεργεία φαρμακοποιοί, τα οποία συνδέονται άμεσα με τη φαρμακευτική του παρελθόντος. Ήδη από την προεργασία, που έχει γίνει, συγκεντρώθηκαν αντικείμενα και σκευάσματα που βρίσκονταν σε παλιά φαρμακεία, όπως των εκλιπόντων κ.κ. Πουγκακιώτη και Σταμπουλίδη, αλλά και ορισμένων φαρμακοποιών που έχουν βγει στη σύνταξη. Μερικά από αυτά τα αντικείμενα ανάγονται δεκαετίες πίσω, μέχρι και το 1920, εποχές που ακόμα ορισμένα φάρμακα φτιάχνονταν από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς.»

 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Σταμούλης, Νατάσσα Βαφειάδου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.