Μηνυμα καταδικης της εμφυλης βιας απο την Επιτροπη Ισοτητας του Δημου Κομοτηνης

«Πρέπει όλοι μας να σπάσουμε τα στερεότυπα, να γίνουμε η φωνή των θυμάτων»

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, προκειμένου να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Στην Ελλάδα με τον νόμο 4531/2018 ενσωματώθηκε και κυρώθηκε η απόφαση-σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και κατέστη έτσι νόμος του Κράτους.

Τον Μάιο του 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε,  υπέρ της κύρωσης από την ΕΕ της Σύμβασης, ολοκληρώνοντας τον νομοθετικό του ρόλο του στη διαδικασία και καθιστώντας έτσι τα κράτη υπεύθυνα όταν δεν αντιδρούν επαρκώς σ’ αυτήν την μορφή βίας.    

Σε μήνυμά την η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κομοτηνής με αφορμή την Ημέρα τονίζει πως «η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών συνιστά μία από τις συστηματικότερες και συνηθέστερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Είναι σε σημαντικό βαθμό ζήτημα κουλτούρας και στερεοτύπων, αποτελεί πολυδιάστατο και σκοτεινό κοινωνικό φαινόμενο. Είναι η παρακμή του πολιτισμού και των κοινωνιών μας, δεν γνωρίζει χρώμα, εθνικότητα, ηλικία, κοινωνική τάξη , μορφωτικό επίπεδο ή θρησκεία. Δεν είναι ιδιωτικό φαινόμενο, αφορά σ’ όλη την κοινωνία μας  και δεν αντιμετωπίζεται με την  ανοχή. Δεν περιορίζεται μόνο στην εκδοχή της ενδοοικογενειακής βίας. Λαμβάνει πολλές και ιδιάζουσες μορφές, είναι η εμπορία ανθρώπων, το σύγχρονο σεξουαλικό σκλαβοπάζαρο, οι εξαναγκαστικοί γάμοι, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις ακόμη και στην εργασία, οι βιασμοί. Σήμερα δε  εκδηλώνεται και με νέες μορφές, όπως η βία στο διαδίκτυο, η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο, η παρενοχλητική παρακολούθηση στο διαδίκτυο και η μη συναινετική διάδοση προσωπικού υλικού μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Η Δημοτική Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Κομοτηνής, καταδικάζει απερίφραστα  όλες τις μορφές έμφυλης βίας που διαπράττονται κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε όλη τους την πολυμορφία, και κατά των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού τους, της ταυτότητας φύλου, της έκφρασης φύλου και των χαρακτηριστικών φύλου τους,  τονίζοντας πως «η ισότητα των φύλων είναι συστατικό στοιχείο των σύγχρονων κοινωνιών και πρέπει κάθε μέρα να την ενισχύουμε. Πρέπει όλοι μας  να σπάσουμε τα στερεότυπα,  να γίνουμε η φωνή των θυμάτων,  να τους συνδράμουμε ν’ ανοίξουν τα στόματα, να τους παροτρύνουμε να μιλήσουν, να ενεργοποιηθούμε σαν πολίτες για να μπορέσουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο. Γιατί, πρωτίστως, πρόκειται για υπόθεση της κοινωνίας μας». 

Κλείνοντας δεν παραλείπει να υπενθυμίσει πως στην Κομοτηνή,  έχουμε δομές που έρχονται να βοηθήσουν τις κακοποιημένες γυναίκες και να αναδείξουν το πρόβλημα, όπως η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, το Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΙ κατά της ενδοοικογενειακής βίας, ο Ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.