WWF και μαθητες στη μαχη για την διασωση του Ασπροπαρη(+Gallery)

Σιωπηρή διαδήλωση κατά της χρήσης φόλας από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σαπών και του Γυμνασίου Ιάσμου

Με σιωπηρή διαδήλωση και πορεία κατά της χρήσης φόλας, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σαπών και του Γυμνασίου Ιάσμου, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας και με τον συντονισμό της WWF Ελλάς, επιχείρησαν να ευαισθητοποιήσουν το ευρύ κοινό για την προστασία των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη που φωλιάζουν στη Ροδόπη.
 
Τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόγραμμα για την προστασία του μικρότερου από τα τέσσερα είδη γύπα που συναντώνται στη χώρα μας, που είναι και το πλέον απειλούμενο είδος άγριας πανίδας στην Ελλάδα. Η Θράκη αποτελεί βασικό καταφύγιο του Ασπροπάρη καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του 2014, από τα 8 ζευγάρια που αναπαράχθηκαν σε όλη την ελληνική επικράτεια, τα 5 ήταν στην περιοχή της Ροδόπης.
 

 
Άλκης Καφετζής
 
«Η χρήση της φόλας από τον άνθρωπο είναι ενδεικτική της σχέσης που διαμορφώνει με τη φύση»

 
Όπως ανέφερε στον «ΠτΘ» ο επιστημονικός συνεργάτης της WWF Ελλάς , υπεύθυνος των δράσεων που εξελίσσονται στη Θράκη κ. Άλκης Καφετζής, πρόκειται για μεταναστευτικό είδος που  φωλιάζει στον Ίασμο και τη Νέα Σάντα.  Μαθητές σχολείων που βρίσκονται στις ίδιες περιοχές συμμετέχουν σε προγράμματα προστασίας του ενώ η οργάνωση επιχειρεί μέσω ανάλογων δράσεων να ευαισθητοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες ,στις πρωτεύουσες των νομών της Θράκης καλώντας τους πολίτες, να αλλάξουν τον τρόπο που προσεγγίζουν τη φύση και να προστατεύσουν τα τελευταία ζευγάρια Ασπροπάρη.
 
«Η χρήση της φόλας από τον άνθρωπο είναι ενδεικτική της σχέσης που διαμορφώνει με τη φύση και αποτελεί μεγάλη απειλή για το είδος» ανέλυσε ο κ. Καφετζής. Στέλεχος της WWF έλαβε ειδική εκπαίδευση και με την συνδρομή σκύλου που ανιχνεύει το δηλητήριο στα δάση, πραγματοποιούν τακτικές περιπολίες. Δεν αρκεί όμως. Αναγκαία κρίνεται τόσο η συνεργασία των πολιτών για την καταγγελία περιστατικών χρήσης φόλας αλλά και πολιτικές αποφάσεις για να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν ειδικότερα με την επιβίωση του Ασπροπάρη  και γενικότερα με την προστασία των ζώων.
 
Εν τω μεταξύ, η WWF βρίσκεται κοντά στις φωλιές αναπαραγωγής του γύπα, σε συνεργασία με τις  αρχές , επιδιώκοντας να μειώσει ενδεχόμενες απειλές για την ύπαρξη του απειλούμενου με εξαφάνιση είδους.
 
 

Ρεβέκκα Χαλκίδου
 
«Πρέπει να σεβόμαστε τον Ασπροπάρη»

 
«Πρέπει να χαιρόμαστε που βρίσκεται εδώ .Πρέπει να σεβόμαστε τον Ασπροπάρη, είναι μια ψυχή, δεν πρέπει να τον σκοτώνουμε» ανέφερε η μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Σαπών Ρεβέκκα Χαλκίδου, που συμμετείχε στη διαδήλωση, καλώντας μικρούς και μεγάλους να δείξουν το ενδιαφέρον τους για αυτό το «σπουδαίο και σπάνιο» επισκέπτη του τόπου μας.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.