Με λουλουδια στα χερια περπατησαν κατα του καρκινου του μαστου

«Όπως φροντίζουμε τα λουλούδια μας έτσι θα πρέπει να φροντίζουμε και τον εαυτό μας» το σύνθημα του φετινού καθιερωμένου περπατήματος του Συλλόγου «Δύναμη Ψυχής»

Με κεντρικό μήνυμα το «όπως φροντίζουμε τα λουλούδια μας έτσι θα πρέπει να φροντίζουμε και τον εαυτό μας» Ροδοπίτες και Ροδοπίτισσες όλων των ηλικιών περπάτησαν το απόγευμα της Τετάρτης, 25 Οκτωβρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού, στο 9ο Περπάτημα κατά του Καρκίνου του μαστού που διοργάνωσε και φέτος ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων ν.Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής».

Νεότεροι και μεγαλύτεροι γυναίκες και άντρες, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, η οποία και αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης του περπατήματος σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να καταλήξουν και πάλι σε αυτήν όπου και φύτευσαν λουλούδια σε παρτέρια για να υπογραμμίσουν το φετινό μήνυμα.

Πάγιος άλλωστε στόχος τόσο της δράσης αυτής όσο και κάθε δράσης του Συλλόγου, εντός και εκτός του μηνός Οκτωβρίου, είναι η διάχυση του μηνύματος της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης που μπορεί να σώσει ζωές.

Έχοντας προμηθευτεί μπλουζάκια του συλλόγου, κορδελάκια που συμβολίζουν την «μάχη» κατά του καρκίνου του μαστού, αλλά και λουλούδια που διέθεσε ο Σύλλογος για τους συμμετέχοντες, η πρόεδρος του Συλλόγου κήρυξε την έναρξη του Περπατήματος μην ξεχνώντας να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας. Όπως ανέφερε «μπορεί ο καρκίνος του μαστού να αποτελεί σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο», ωστόσο εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. «Λέμε ναι στην πρόληψη, ναι στην έγκαιρη διάγνωση για να πετύχουμε την θεραπεία» συμπλήρωσε η ίδια ευχόμενη «να μην χάσουμε καμία άλλη γυναίκα από καρκίνο του μαστού».

Πριν σημάνει την έναρξη του περπατήματος με την βοήθεια της μπάντας κρουστών Los TubanΕvros.Kom του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης, η κ.Κοκκινάκη έδωσε τον λόγο σε συνεργάτες του Συλλόγου, γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, ανακοινώνοντας μάλιστα την παρουσία δύο ψυχολόγων στα γραφεία τους δύο απογεύματα την εβδομάδα.

«Η καταπολέμηση του φόβου απαιτεί, γνώση, θάρρος και αισιοδοξία»

Επίσης έδωσε τον λόγο σε εκπροσώπους αρχών και φορέων, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ.Γιάννης Γκαράνης και η κ.Ζωή Κοσμίδου που εκπροσώπησε την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ευχαριστώντας τους παράλληλα για την υποστήριξη της δράσης, ενώ έκανε ειδική μνεία στα στελέχη του ΠΓΝΑ που έδωσαν το παρών ανάμεσα στους οποίους και ο κ.Κωνσταντίνος Φιλιππάτος, ακτινοθεραπευτής – ογκολόγος επιμελητής στην κλινική ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας του Νοσοκομείου που τόνισε πως ναι μεν ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που απασχολεί παγκοσμίως 1 στις 8 γυναίκες, ωστόσο εφόσον ανιχνευτεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί μπορεί να ιαθεί πλήρως.

«Αυτό αναδεικνύει την σημασία της πρόληψης, της τέλεσης της καθιερωμένης ετήσιας δηλαδή μαστογραφίας και υπερήχου μαστού» πρόσθεσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης του κόσμου ώστε να ξεπεράσει τον φόβο της πρόσβασης στα νοσοκομεία. Άλλωστε η καταπολέμηση του φόβου όπως τόνισε κλείνοντας είναι βασικό εργαλείο στην μάχη κατά του καρκίνου που όμως απαιτεί «γνώση, θάρρος και αισιοδοξία».

Στο πλαίσιο της δράσης όπως κάθε χρόνο το κτίριο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης φωταγωγήθηκε στο χρώμα του ροζ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.