«Βραχυκυκλωμα», λογω του «capital control», στην αγροτικη δραστηριοτητα της Ροδοπης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι έμποροι αγροτικών εφοδίων

Αλυσιδωτές είναι οι αρνητικές αντιδράσεις, που προκαλεί το κλείσιμο των τραπεζών, σε όλο το δίκτυο της αγροτικής παραγωγής. Η έλλειψη ρευστότητας έχει προκαλέσει ήδη «βραχυκύκλωμα» στην αγροτική δραστηριότητα στο νομό Ροδόπης και εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα, ο αγροτικός κόσμος απειλείται με «μπλακ άουτ». Στον «ΠτΘ» μίλησαν για τις επιπτώσεις της τραπεζικής αργίας δύο επαγγελματίες της Κομοτηνής, που ασχολούνται με το εμπόριο γεωργικών εφοδίων, οι κ.κ. Σωφρόνης Παπουής και Μανώλης Εμμανουηλίδης. Αμφότεροι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι οι ελλείψεις γεωργικών ειδών στην τοπική αγορά είναι θέμα χρόνου. 

Σωφρόνης Παπουής «Αν συνεχιστεί αυτό για μια βδομάδα δεν θα έχουμε προϊόν»

«Οι προμηθευτές δυσκολεύονται εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν πρώτες ύλες», παρατηρεί καταρχήν ο κ. Παπουής, υπενθυμίζοντας δε ότι η αβεβαιότητα της περιόδου τους υπαγορεύει να αξιώνουν προκαταβολικά και τοις μετρητοίς την αξία των εμπορευμάτων, που προμηθεύουν. Εστιάζοντας στην πρώτη δυσλειτουργία, μας εξηγεί πως οι προμηθευτές «αυτήν την περίοδο δεν έχουν λεφτά και δεν μπορούν να βγάλουν, ενώ ό,τι πρώτες ύλες είχαν πάρει, για να παράξουν λιπάσματα κ.λπ., δεν τις χρησιμοποιούν και περιμένουν μήπως αλλάξει κάτι». Κατά δεύτερον, όπως επισημαίνει ο κ. Παπουής, οι προμηθευτές «θέλουν μετρητοίς τα λεφτά τα οποία δεν υπάρχουν, διότι δεν κυκλοφορούν». Προσθέτει δε ότι παρατηρείται το φαινόμενο οι τιμές των λιπασμάτων να έχουν «τσιμπήσει» λίγο προς τα πάνω το τελευταίο διάστημα. Με τα δεδομένα αυτά, πάντως, ο ίδιος προβλέπει ότι σε βάθος μίας εβδομάδας, εφόσον δεν αλλάξουν οι συνθήκες προς το καλύτερο, δεν θα υπάρχουν λιπάσματα στην τοπική αγορά. «Αν συνεχιστεί αυτό για μια βδομάδα, δεν θα έχουμε προϊόν, διότι οι πρώτες ύλες που έχουν φέρει για να παράξουν λιπάσματα τελειώνουν», υπογραμμίζει.
 
Ακόμα όμως κι αν τα καταστήματα εμπορίας γεωργικών εφοδίων διατηρήσουν επάρκεια στα προϊόντα τους, ανακύπτει ένα νέο πρόβλημα, που έχει να κάνει με τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό από τους παραγωγούς της περιοχής. «Αναγκαζόμαστε και εμείς να ζητάμε να μας πληρώσουν από πριν, ώστε να φέρουμε λιπάσματα», εξηγεί ο κ. Παπουής, «με τους περισσότερους παραγωγούς να μην έχουν ή να ισχυρίζονται ότι δεν έχουν λεφτά». 

«Κάποιοι παραγωγοί ρίχνουν τα μισά λιπάσματα ή κάνουν φθηνό ψέκασμα με διαφυλλικά»

Σε αυτό το σημείο, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος «Αγροεφόδια Παπουής Σ. &ΣΙΑ ΟΕ» αποκάλυψε ότι ήδη αρκετοί παραγωγοί μεταχειρίζονται μεσοβέζικες λύσεις, για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, χρησιμοποιώντας με εξαιρετική φειδώ τα εφόδια, που κατέχουν ή είναι σε θέση να αποκτήσουν. «Κάποιοι ρίχνουν τα μισά από αυτά, που θα έπρεπε να ρίξουν», εξηγεί ο κ. Παπουής, «και κάποιοι δεν ρίχνουν κοκκώδη λιπάσματα, αλλά κάνουν ένα φθηνό ψέκασμα με κάποια διαφυλλικά λιπάσματα». 

Μανώλης Εμμανουηλίδης «Τα δικά μας προϊόντα εϊναι πολύ ακριβά, οπότε η κίνηση έχει σταματήσει πλέον»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μανώλης Εμμανουηλίδης, επίσης ιδιοκτήτης καταστήματος με αγροτικά είδη και εφόδια. Η μία παράμετρος του «βραχυκυκλώματος», που προκάλεσε στην αγροτική δραστηριότητα η τραπεζική αργία, αφορά, κατά τον κ. Εμμανουηλίδη, τη δυσλειτουργία στην προμήθεια αγροτικών εφοδίων. «Μια εταιρεία δεν πουλάει σε εμάς, εάν δεν πάρει προκαταβολικά τα λεφτά της», εξηγεί, «οπότε, όπως καταλαβαίνετε, πρέπει και εμείς να πάρουμε τα λεφτά μας, ακόμη και την ίδια μέρα πολλές φορές, γιατί δεν έχουμε απεριόριστα λεφτά στην άκρη για να πληρώνουμε».  «Ειδικά τα δικά μας προϊόντα είναι πολύ ακριβά», συμπληρώνει, «οπότε η κίνηση έχει σταματήσει πλέον». 

«Άρχισαν να εμφανίζονται ελλείψεις σε εποχιακά φάρμακα»

Υπενθυμίζοντας δε πως οι πρώτες ύλες είναι εισαγόμενες, εκτίμησε ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει και η παραγωγή των λιπασμάτων, με αποτέλεσμα να στερέψει η αγορά. Ήδη, μάλιστα, σε κάποια εποχιακά φάρμακα έχουν εμφανιστεί ελλείψεις, κατά τον κ. Εμμανουηλίδη. 

«Το θέμα είναι να ανοίξουν οι τράπεζες, για να «περπατήσει» το σύστημα όπως «περπατούσε», όχι να ανοίξουν απλώς»

Η δεύτερη παράμετρος είναι η «στάση πληρωμών» από τους εμπόρους έναντι των παραγωγών των αγροτικών προϊόντων. Αφενός οι επιταγές, που ήδη εκδόθηκαν, δεν μπορούν να εξαργυρωθούν στις κλειστές τράπεζες, αφετέρου τα νέα προϊόντα δεν είναι δυνατόν, ελλείψει ρευστότητας, να πληρωθούν άμεσα. «Όσο δεν απελευθερώνονται οι τράπεζες, για να δουλέψουν», παρατηρεί, «δε θα δουλέψουμε ούτε εμείς και, βέβαια, δε θα δουλέψουν ούτε οι παραγωγοί, που έχουν παραγωγές για μάζεμα». «Το θέμα είναι να ανοίξουν οι τράπεζες, για να «περπατήσει» το σύστημα όπως «περπατούσε», όχι να ανοίξουν απλώς», ξεκαθαρίζει κλείνοντας ο κ. Εμμανουλίδης, εκτιμώντας πως «μέχρι τις 20 Ιουλίου ίσως μπορούμε να αντέξουμε με αυτά τα αποθέματα που έχουμε», αλλά σχολιάζοντας ότι «αυτά πρέπει να τα αντικαταστήσεις κιόλας, γιατί αλλιώς δεν κάνεις τίποτε».  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.