«Το παρελθον και η ανακατασκευη του: Μνημης κειμενα και τοποι»

Ιωάννης Σιγούρος και Κατερίνα Σχοινά «Η μνήμη δεν είναι μόνον μέσο σύνδεσής μας με το παρελθόν, αλλά και μέσο ανα-παράστασης που ανήκει στο παρόν»

Το πολύ σημαντικό και πολυεπίπεδο θέμα της συλλογικής μνήμης αποτελεί κεντρικό άξονα κριτικού προβληματισμού σε μια πρωτότυπη εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, στην πόλη μας, υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Κομοτηνής. Συγκεκριμένα, στον χώρο της Παλιάς Καπναποθήκης Κομοτηνής και στις 18.30, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης συνδιοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Το παρελθόν και η ανακατασκευή του: Μνήμης κείμενα και τόποι».
 
Σε συνομιλία μας με τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων της Ροδόπης κ.κ. Ιωάννη Σιγούρο και Κατερίνα Σχοινά για το περιεχόμενο της προγραμματισμένης εκδήλωσης, οι δύο Υπεύθυνοι συμφώνησαν αφενός για τη σπουδαιότητα και αφετέρου για τη δυσκολία προσέγγισης του θέματος της μνήμης.
 
«Η μνήμη δεν είναι ένας στατικός αποθηκευτικός χώρος, παρά μια ενεργή διαδικασία δημιουργίας νοημάτων» εξήγησαν. «Η επεξεργασία του παρελθόντος», συνέχισαν, «όπως έγραφε ο Αντόρνο, απαιτεί την επανεξέταση των ιστορικών γεγονότων μέσω της διαχείρισης ενός υλικού που μπορεί συχνά να είναι αμφιλεγόμενο και να προκαλεί αμηχανία και συγκρούσεις, ώστε πολλοί να μιλούν για «μάχη της μνήμης». Συχνά γεγονότα που έχουν περιέλθει για καιρό στη λήθη ανασύρονται από το παρελθόν και αλλάζουν τη ματιά μας για το σήμερα. Η μνήμη, με άλλα λόγια, δεν είναι μόνον μέσο σύνδεσής μας με το παρελθόν, αλλά και μέσο ανα-παράστασης που ανήκει στο παρόν. Η κριτική επαναδιαπραγμάτευση του παρελθόντος, διαδικασία διαρκής και επίπονη, στρέφει αναπόφευκτα την προσοχή στους τόπους μνήμης και τα μνημεία. Επιπλέον, αυτό που αποκαλούμε ατομική μνήμη είναι εν πολλοίς κοινωνική κατασκευή και πτυχή της συλλογικής μνήμης».
 
Στην εκδήλωση της Πέμπτης δύο ομιλητές που προέρχονται από τελείως διαφορετικούς πνευματικούς χώρους θα προσφέρουν τις γνώσεις και τις οπτικές τους στην προσέγγιση της μνήμης. Πρόκειται κατ’ αρχάς για τον κ.Βασίλη Δαλκαβούκη, Επίκουρο Καθηγητή Εθνογραφίας του Ελλαδικού Χώρου, στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του οποίου η εισήγηση έχει τον τίτλο «Από τη μνήμη στις μνήμες: μια αναστοχαστική συζήτηση για το παρελθόν με αφορμή τα μνημεία», ενώ η δεύτερη εισήγηση ανήκει στη σκηνοθέτιδα πλειάδας ιστορικών ντοκιμαντέρ και συγγραφέα κ.Δέσποινα Πανταζή και φέρει τον τίτλο «Τοπογραφία μνήμης». Η εισήγηση αυτή θα διανθιστεί με αποσπάσματα από ταινίες της σκηνοθέτιδος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.