Το νεο εθνικο σχεδιο διαχειρισης απορριμματων στο μικροσκοπιο της ΠΕΔ ΑΜ-Θ

Ευάγγελος Λαμπάκης, πρόεδρος ΠΕΔ ΑΜ-Θ «Έκθεση ιδεών 135 σελίδων το νομοσχέδιο για τα απορρίμματα της κυβέρνησης» - «Ανεξάρτητα με τη μέθοδο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης θα καταλήξει σε ιδιώτη»

Την Τετάρτη το μεσημέρι συνεδρίασε η ΠΕΔ ΑΜ-Θ με κύριο θέμα το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που έδεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ σε δηλώσεις του πριν τη συνεδρίαση, αυτή είχε ενημερωτικό χαρακτήρα καθώς κλήθηκαν ο πρόεδρος και ο διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ ώστε να ενημερώσουν το σώμα για το καινούργιο σχεδιασμό της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων της χώρας αλλά και την επικύρωση της απόφασης της ΚΕΔΕ με την οποία οι δήμαρχοι όλης της χώρας ζητούν παράταση της διαβούλευσης κρίνοντας ότι η καταληκτική ημερομηνία της 12ης Ιουνίου είναι ασφυκτική και ζητώντας ταυτόχρονα πόρους, τεχνική βοήθεια και προσωπικό για την εφαρμογή του σχεδίου.
 
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης έκανε λόγο για επιδερμικό νομοσχέδιο που δεν αντιμετωπίζει επί της ουσίας τη διαχείριση των απορριμμάτων της χώρας. Χαρακτήρισε δε το νομοσχέδιο ως «μία έκθεση ιδεών 135 σελίδων». 

«Δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο έκθεση κόστους και οφέλους»

Επικεντρώνοντας τις αντιρρήσεις του επί του νομοσχεδίου ο κ. Λαμπάκης διευκρίνισε ότι είναι άπιαστο το ποσοστό ανακύκλωσης που προβλέπει το νομοσχέδιο. «Δεν είναι δυνατό να μιλάς για 50% ανάκτηση των σύμμικτων απορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή όταν αυτό το μέτρο εφαρμόστηκε στη Γερμανία επί 30 χρόνια και δεν ξεπέρασε το 10%. Δεν είμαστε πειθαρχημένος λαός και αυτή η έλλειψη πειθαρχίας δεν μας επιτρέπει να πιστέψουμε ότι ο αριθμός που προβλέπει το υπουργείο είναι ο αληθινός αριθμός. Ιδιαίτερα αυτή η πρόβλεψη ποσοστού 50% ανακύκλωσης μέχρι το 2020 δημιουργεί τεράστια ανατροπή ως προς των εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων η οποία θα λειτουργήσει εις βάρος του Έλληνα πολίτη και δημότη ανεβάζοντας το κοστολόγιο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπάκης και προσέθεσε πως αυτή η πρόβλεψη δεν είναι κοστολογημένη από το υπουργείο. «Δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο έκθεση κόστους και οφέλους» υπογράμμισε και διερωτήθηκε «είναι πάνω από το 42% το κόστος ή είναι κάτω από το 4%; Γιατί ο μέχρι τώρα περιφερειακός σχεδιασμός του 2009, κοστολογημένος, αναφέρει ότι είναι κάτω από το 42% με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ και με την κάλυψη κατά 50% από ιδιωτικά κεφάλαια. Εάν είναι πάνω από το 42% δεν είναι ωφέλιμο για τον Έλληνα δημότη και πολίτη» επεσήμανε. 

«Έχοντας ιδεολογία υπέρ της ανοιχτής αγοράς, θα με ενδιέφερε να μπουν τα ιδιωτικά ελληνικά κεφάλαια στο χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων»

Αναφερόμενος δε στο πάγωμα του ΣΔΙΤ Αλεξανδρούπολης ο κ. Λαμπάκης υπενθύμισε πως στη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων του δήμου Αλεξανδρούπολης θα συντελείται το 50% του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων για την περιφέρεια και πως το έργο μετά από 3 χρόνια, έχοντας λάβει όλες τις επιδοτήσεις, βρισκόταν στο τέλος της διαδικασίας. Δηλώνοντας μάλιστα πρωτίστως την ιδεολογική του διαφωνία ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης σημείωσε πως θα τον ενδιέφερε, έχοντας ιδεολογία υπέρ της ανοιχτής αγοράς, να μπουν τα ιδιωτικά ελληνικά κεφάλαια στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Πρώτον γιατί έχουμε στην Ελλάδα το σύστημα της ανοιχτής αγοράς –δεν έχουμε αριστερά 100%. Τώρα πάει να εφαρμοστεί. Όταν λοιπόν θα είναι ικανό το καινούργιο σύστημα μέσα από την καινούργια κυβέρνηση να μιλήσει για αριστερή διακυβέρνηση εκτοπίζοντας όλα εκείνα τα συστήματα της ανοιχτής αγοράς, εγώ θα το αποδεχόμουν. Το κόστος της κάλυψης της δημόσιας δαπάνης σε μια Ελλάδα όπου έχουν υποχωρήσει υφεσιακά όλοι οι δείκτες και οι αριθμοί, τα κρατικά κεφάλαια δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τη δαπάνη για τη μονάδα της Αλεξανδρούπολης, ενώ τώρα με τα ΣΔΙΤ έχουμε να καλύψουμε μόνο το 50%» επεσήμανε. 

«Στην Καβάλα η κυβέρνηση με τον καινούργιο σχεδιασμό μπορεί να πει ότι πρέπει να γίνουν 4 μονάδες σε 4 διαφορετικούς δήμους»

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ επιπλέον υποστήριξε πως ανεξάρτητα με τη μέθοδο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης θα καταλήξει σε ιδιώτη. «Ακόμη κι αν το κράτος καλύψει όλο το κόστος, αυτό που θα γίνει στην ουσία είναι ο διαγωνισμός να γίνει με μελετο-κατασκευή που σημαίνει ότι ο ιδιώτης πάλι θα το κατασκευάσει και βέβαια τη λειτουργία του πάλι με διαγωνισμό θα την αναλάβει ιδιώτης, γιατί ο δήμος δεν μπορεί. Άρα δε διαφεύγεις και πολύ από την ιδιωτική σφαίρα. Επομένως για το δήμο Αλεξανδρούπολης όσο αφορά στην κατασκευή και τη λειτουργία της μονάδας απορριμμάτων δεν υπάρχει και μεγάλη διαφοροποίηση».
 
Οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων όπως εξήγησε ο κ. Λαμπάκης έρχονται στη δυτική περιοχή της περιφέρειας, στην Καβάλα καθώς εκεί «η κυβέρνηση με τον καινούργιο σχεδιασμό μπορεί να πει ότι πρέπει να γίνουν 4 μονάδες σε 4 διαφορετικούς δήμους» και τέλος προέβη στην εκτίμηση για το νέο νομοσχέδιο συνολικά πως «θα μιλάμε για μεγάλο Βατερλώ αν δεν μας ακούσει η κυβέρνηση και δεν γίνουν τροποποιήσεις». 

Γιώργος Πετρίδης «Δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα αυτές οι δύο ΚΥΑ να εφαρμοστούν διότι είναι σε εξέλιξη το έργο της επέκτασης»

Δηλώσεις παραχώρησε όμως και ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην επέκταση του ΧΥΤΑ Κομοτηνής ώστε αυτός να δέχεται τα απορρίμματα και των δήμων του Έβρου. Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης διευκρίνισε πως «υπάρχουν δύο ΚΥΑ, του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου του 2014, οι οποίες ουσιαστικά υποχρεώνουν το δήμο Κομοτηνής να δεχθεί στο ΧΥΤΑ Κομοτηνής εκτός από τα απορρίμματα όλης της Ροδόπης και της Σαμοθράκης που δεχόμαστε ούτως ή άλλως εδώ και πολλά χρόνια να δεχθούμε και τα απορρίμματα όλου του Έβρου. Αυτό γίνεται γιατί ο δήμος Κομοτηνής είναι από τους ελάχιστους δήμους της περιφέρειας που έχει προχωρήσει το ολοκληρωμένο σχέδιο του περιφερειακού σχεδιασμού για τα σκουπίδια. Δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα αυτές οι δύο ΚΥΑ να εφαρμοστούν, γεγονός που με έγγραφό μας γνωστοποιήσαμε στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στους δημάρχους που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, διότι είναι σε εξέλιξη το έργο της επέκτασης». 

«Οι δημότες μας δεν θα επιβαρύνονται από εδώ και πέρα για αρκετά χρόνια με ειδικό τέλος μεταφοράς των σκουπιδιών»

Όπως τόνισε ο κ. Πετρίδης αφού ολοκληρωθεί το έργο της επέκτασης υποχρεωτικά θα πρέπει ο δήμος Κομοτηνής να συμμορφωθεί με τις ΚΥΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό έχει ένα θετικό και ένα αρνητικό. «Το θετικό είναι ότι ακριβώς επειδή ήμασταν συνεπείς και προχωρήσαμε στο σχεδιασμό μας οι δημότες μας δεν θα επιβαρύνονται από εδώ και πέρα για αρκετά χρόνια με ειδικό τέλος μεταφοράς των σκουπιδιών. Το αρνητικό θα είναι ότι θα υπάρχει μια περιβαλλοντική επιβάρυνση και γι αυτό το λόγο είμαστε κάθετοι ότι η λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ στον οποίο προβλέπονται ειδικά αυξημένα συστήματα διασφάλισης του περιβάλλοντος σε σχέση με τον παλιό ΧΥΤΑ Κομοτηνής ο οποίος λειτουργεί και τον οποίο διορθώσαμε θα πρέπει να γίνεται πολύ καλός περιβαλλοντικός έλεγχος». Για αυτό το λόγο η ΔΙΑΜΜΑΘ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων θα υπογράψει με το δήμο Κομοτηνής μια προγραμματική σύμβαση ώστε ο δήμος να είναι διαχειριστής και του νέου ΧΥΤΑ «ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα από τον καθένα -διότι αυτό αφορά στους δημότες μας- την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από τη λειτουργία τους» όπως επεσήμανε ο κ. Πετρίδης. 

«Μια αισιόδοξη πρόβλεψη εφαρμογής και του τελευταίου εγγράφου του εκτελούντος χρέη γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης κατ’ εμέ είναι το τέλος Σεπτεμβρίου ενδεχομένως και το τέλος Οκτωβρίου»

Όσο αφορά στο χρονοδιάγραμμα της παράδοσης σύμφωνα με τον δήμαρχο Κομοτηνής «τελευταία παράταση που δόθηκε στον ανάδοχο είναι μέχρι τις 30 Αυγούστου και μετά από αυτή τη λήξη της παράτασης και εφόσον έχει ολοκληρωθεί το έργο πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μπορούν τα τρία νέα κύτταρα του νέου ΧΥΤΑ να δεχθούν τα απορρίμματα των υπολοίπων». Επομένως χρειάζονται αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις παραλαβές του έργου. Μια αισιόδοξη πρόβλεψη εφαρμογής και του τελευταίου εγγράφου του εκτελούντος χρέη γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης κατ’ εμέ είναι το τέλος Σεπτεμβρίου ενδεχομένως και το τέλος Οκτωβρίου».
 
«Εμείς πιέζουμε», συνέχισε ο κ. Πετρίδης, «αν είναι δυνατόν το έργο να τελειώσει και πριν τις 30 Αυγούστου, δεν κάνουμε λεονταρισμούς όπως συμβαίνουν σε άλλες περιοχές με μαύρες σημαίες για τα σκουπίδια. Αυτό όμως που σίγουρα θα διεκδικήσουμε αλλιώς δεν θα λειτουργήσει ο νέος ΧΥΤΑ είναι να έχουμε εμείς την ευθύνη λειτουργίας του». 

«Εφόσον λειτουργήσει σωστά ο περιφερειακός σχεδιασμός, και από όλους τους δήμους, θα περιοριστεί πολύ ο όγκος των σκουπιδιών»

Ερωτηθείς για τις δυνατότητες του νέου ΧΥΤΑ να αντέξει τη συγκομιδή σκουπιδιών από τη Ροδόπη και τον Έβρο σε περίπτωση καθυστερήσεων ολοκλήρωσης της μονάδας στην Αλεξανδρούπολης με το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης ο δήμαρχος Κομοτηνής απάντησε πως μέσα στο πλαίσιο του αναθεωρημένου περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των σκουπιδιών ανεξάρτητα από το αν θα υπάρχει ή όχι το ΣΔΙΤ, προβλέπεται μια ενδιάμεση φάση διαχείρισης των απορριμμάτων πριν αυτά οδηγηθούν σε ταφή. «Η ενδιάμεση αυτή φάση» εξήγησε «δημιουργεί ένα υλικό κομπόστ το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλιέργειες και παρόμοιες χρήσεις αλλά για μπαζώματα και αποκαταστάσεις λατομείων και έτσι εφόσον αυτά λειτουργήσουν σωστά και από όλους τους δήμους θα περιοριστεί πολύ ο όγκος των σκουπιδιών, παρ’ όλα αυτά είναι προφανές ότι πρέπει να δοθεί οριστική λύση με τον εθνικό σχεδιασμό. Περιττό να σας πω ότι για τον νυν ΧΥΤΑ του Δήμου Κομοτηνής ο οποίος έχει υπερκορεστεί ήδη είμαστε στο 250% του χώρου λειτουργίας του».

Αποζημίωση και προς τους δήμους ζήτησε ο Λαμπάκης από τη διοίκηση του ΤΑΠ

Στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΠΕΔ ΑΜ-Θ ο πρόεδρος της αποκάλυψε πως θα συζητηθεί επιπλέον πρόταση που έκανε προς τη διοίκηση του ΤΑΠ για αποζημίωση και των δήμων της περιφέρειας από τους οποίους θα διέλθει ο αγωγός. «Θα προτείνω στο σώμα της ΠΕΔ τη δημιουργία ενός ή περισσότερων έργων από τον ΤΑΠ σε συγκεκριμένο ποσό για τον κάθε δήμο, ενισχύοντας το ποσό των 5 εκατ. που προσφέρει ο αγωγός ως κοινωνική ανταπόδοση ώστε να είναι πραγματικά ωφέλιμη η συνεισφορά του ΤΑΠ στον κάθε δήμο λαμβάνοντας υπόψη την πληγή που καταφέρνει άσχετα αν αποζημιωθεί η δουλεία διόδου για κάθε αγρότη και ιδιώτη που περνάει ο αγωγός. Γενικά να αποζημιωθούμε ως δήμοι. Έχω κάνει ήδη μια επαφή με τη διοίκηση του ΤΑΠ στην Αλεξανδρούπολη πριν από λίγες μέρες. Και  με τη δυνατότητα να δεχθούν αυτή την πρόταση, φέρνω το θέμα αυτό για να το συζητήσουμε  με όλους τους συναδέλφους. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.