Το μελλον της Ροδοπης μαθαινει για νανοτεχνολογια, 3d printing στο διαστημα και πως συμβαλουν στο μελλον της αστρονομιας

Μοναδικές εμπειρίες ζωής για 22 μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής

Στις 15 Μαΐου  22 μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής μετείχαν στο διαδικτυακό  πρόγραμμα Tipping Point . Οι ίδιοι μαθητές μετείχαν στον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής  στις 13 Απριλίου 2019 και έχουν εκτενή ενδιαφέροντα για τις επιστήμες της Φυσικής, Αστρονομίας και όχι μόνο.
 
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος  Τipping Point οι μαθητές έθεσαν 20 περίπου ερωτήσεις σε πανεπιστημιακούς και ερευνητές που μετείχαν στο πρόγραμμα ως μέντορες. Οι περισσότερες ερωτήσεις τους απαντήθηκαν και οι συμμετέχοντες είδαν τις βιντεοσκοπημένες απαντήσεις, κατά την διάρκεια των ωρών διδασκαλίας,  μαζί με όλους τους υπόλοιπους μαθητές της Β’ και Γ’  Γυμνασίου κατά την διάρκεια της θεματικής εβδομάδας. Τις αρχικές απαντήσεις έδωσαν ο κ. Ορέστης  Καλογήρου, καθηγητής στο ΑΠΘ ειδικευμένος σε  Επιστήμη Υλικών, Νανοτεχνολογία και Βιο-ιατρικές Εφαρμογές Υλικών καθώς επίσης και η κ. Ιωάννα Δανάη Στυλιάρη, συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Hertfordshire, ειδικευμένη στην Ιατρική Φυσική, κυρίως σε εφαρμογές Βιο-ιατρικής Μηχανικής (εφαρμογές σε εισπνεόμενα φάρμακα και βελτιώσεις τους).
 
Κατά τη διάρκεια  του προγράμματος Online Session τα παιδιά προσκλήθηκαν και συνομίλησαν  με μία μέντορα με διαδικτυακή συνομιλία με θέμα  «Αστρονομία στο μέλλον»  διάρκειας περίπου 35 λεπτών. Η  ερευνήτρια  κ. Αρετή Μούρκα, αφού αναφέρθηκε στο βιογραφικό της, μίλησε για νανοτεχνολογία αναλύοντας με σαφήνεια την δουλειά του ερευνητή και το χρόνο που διαθέτει για πειράματα, δημοσιεύσεις, πακέτα ΕΣΠΑ, διδασκαλία και γραμματειακή υποστήριξη.
 
Συνεχίζοντας  μίλησε για 3d printing στο διάστημα και πως αυτό συμβάλει στο μέλλον της αστρονομίας  και των διαστημικών αποστολών. Απαντώντας στις ερωτήσεις των παιδιών, κέντρισε το ενδιαφέρον και για άλλες ερωτήσεις. Η συνομιλία είχε διάρκεια πάνω από 35 λεπτά. Για τους μαθητές ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία και σίγουρα αποτέλεσε  μια παρότρυνση και ενθάρρυνση για να δουν την μαθητική τους ζωή με μια άλλη οπτική και να προχωρήσουν με μεγαλύτερο σθένος.
 
Οι υπεύθυνοι καθηγητές του 3ου Γυμνασίου ευχαριστούν  την ερευνήτρια κ. Αρετή Μούρκα, τον καθηγητή ΑΠΘ κ. Ορέστη Καλογήρου και την ερευνήτρια κ. Ιωάννα Δανάη Στυλιάρη για τον πολύτιμο χρόνο που τους διέθεσαν, όπως και την κ. Αναστασία Σπανού που λειτούργησε ως βοηθός – συνεργάτης στο περιβάλλον του προγράμματος επικοινωνίας. Στην συνομιλία παραβρέθηκε και η καθηγήτρια Γερμανικών κ. Θεοχάρη Κωνσταντίνα που εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δράση.
 
Την ευθύνη για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος/συνομιλίας είχε ο κ.  Δημήτρης Πρασόπουλος, Φυσικός του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ερασιτεχνικής  Αστρονομίας  Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.