Συμμετοχη στελεχων του Δημου Κομοτηνης στην 1η Διακρατικη Συναντηση του εργου URBACTS.M.ALL

Παρουσίασαν στους εταίρους την υφιστάμενη κατάσταση στην πόλη όσον αφορά στην αστική κινητικότητα, αλλά και τα επιτεύγματα του Δήμου Κομοτηνής στο θέμα της προσβασιμότητας

Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Φερράρα Ιταλίας η 1η διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου URBACT S.M.ALL, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Κομοτηνής ως εταίρος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι συμμετέχοντες εταίροι του έργου, τα υποέργα, που θα υλοποιήσει ο κάθε εταίρος κατά τη διάρκεια του προγράμματος, καλές πρακτικές από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ διαπρεπείς συγκοινωνιολόγοι παρουσίασαν τις νέες τάσεις και προκλήσεις στο θέμα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, καθώς και της προσβασιμότητας.

Κατά τη δεύτερη μέρα της συνάντησης, εξετάστηκαν κυρίως διοικητικά ζητήματα του έργου, ενώ προγραμματίστηκαν και οι επόμενες ενέργειες που απαιτούνται για την επιτυχή υλοποίησή του.

Τα στελέχη του Δήμου Κομοτηνής που συμμετείχαν στη συνάντηση, η Δέσποινα Πάσσου, Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής και ο Δημήτριος Γκαρτσώνης, Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Κομοτηνής, παρουσίασαν στους εταίρους την υφιστάμενη κατάσταση στην πόλη όσον αφορά στην αστική κινητικότητα, αλλά και τα επιτεύγματα του Δήμου Κομοτηνής στο θέμα της προσβασιμότητας.

Η επόμενη συνάντηση του εταιρικού σχήματος του έργου θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια Βουλγαρίας, ενώ η συνάντηση στην Κομοτηνή ορίστηκε για τον Μάιο του 2024.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Κομοτηνής αποτελεί εταίρου του ευρωπαϊκού έργου URBACT SMALL. Οι κύριοι στόχοι του έργου SMALL (Sharing Urban Solution sto Sustainable Mobility for ALL), συνδέονται με τους τρεις βασικούς άξονες του προγράμματος URBACT IV σχετικά με το θέμα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (SUM) που εξασφαλίζονται μέσω των αρχών της προσβασιμότητας, της ισότητας και των δίκαιων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, ξεκινώντας από τις πιο ευάλωτες και μειονεκτούσες ομάδες: 

1) Δημιουργία ενός «διακρατικού δικτύου ανταλλαγών και μάθησης για τη βελτίωση της ικανότητας» μιας κοινοπραξίας 8 «ευρωπαϊκών πόλεων» και δημόσιων φορέων για την εφαρμογή και ενίσχυση των πολιτικών SUM για παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, μειονεκτούσες ομάδες κ.λπ.

2) Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας των δυνατών σημείων κάθε εταίρου (και ταυτόχρονα βελτίωση των αδυναμιών) που σχετίζονται με συγκεκριμένες δράσεις/εμπειρίες βιώσιμης αστικής κινητικότητας για στοχευμένες ομάδες ευάλωτων ατόμων, μεταφορά καλών πρακτικών και διδαγμάτων ο ένας στον άλλον.

3) Αξιοποίηση και διάδοση της «γνώσης και των πρακτικών» του εταιρικού σχήματος σχετικά με το θέμα του SUM προκειμένου να διαδοθεί σε τοπικό, περιφερειακό και διακρατικό επίπεδο.

Επικεφαλής του έργου είναι ο Δήμος Φερράρα Ιταλίας, ενώ το εταιρικό σχήμα αποτελούν ακόμη: ο Δήμος του Στρασβούργου Γαλλίας, η Ένωση Δήμων QUADRILATERO URBANO Πορτογαλίας, ο Δήμος Λάρισας, ο Δήμος DURSKININKAI Λιθουανίας, ο Δήμος Σόφιας Βουλγαρίας, ο Δήμος Βουκουρεστίου Ρουμανίας και ο Δήμος SKOFJA LOKA Σλοβενίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.