Το Εργαστηριο Παπυρολογιας και Παλαιογραφιας του ΤΕΦ του ΔΠΘ επανασυστηνεται στην ακαδημαικη κοινοτητας της χωρας

Η πρώτη ημερίδα του παλαιότερου εργαστηρίου του Τμήματος ανοιχτή προς το σύνολο της τοπικής κοινωνίας

«Το βιβλίο ως αντικείμενο. Πίσω από τις λέξεις» ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής, 18 Μαΐου στο Ίδρυμα Παπανικολάου το Εργαστήριο Παπυρολογίας και Παλαιογραφίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια.
 
Η ημερίδα αυτή αποτελεί συνέχεια του πρόσφατου κύκλου ομιλιών του παλαιότερου εργαστηρίου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας αλλά και του σχετικού με το αντικείμενο της έρευνας του σεμιναρίου, το οποίο ωστόσο ανανεώθηκε, όπως τόνισε στις δηλώσεις της η Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ κ. Ζωή Γαβριηλίδου, «με πολύ φρέσκο αίμα, ως προς τα μέλη του και βλέπουμε να επιδεικνύουν μία πολύ ενδιαφέρουσα εξωστρέφεια».
 

Η ημερίδα αυτή διοργανώθηκε για την εξέταση της ιστορίας του βιβλίου ως μέσο, κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων για το οποίο οι παρευρισκόμενοι φοιτητές και ερευνητές είδαν τα υλικά αλλά και τα μέσα γραφής, τη σχέση χειρογράφων και νέων τεχνολογιών, όλα υπό την επιστημονική επιμέλεια των εξαιρετικών ερευνητών από Εθνικά ιδρύματα, όπως το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών καθώς και άλλες πανεπιστημιακές σχολές της Ελλάδας.
 
Στην έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, η Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Ζωή Γαβριηλίδου καθώς και η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ.Μαρία Τζιάτζη ενώ τους χαιρετισμούς της Διευθύντριας του Εργαστηρίου, Καθηγήτριας Χαρίκλειας Ιωαννίδου και της καθηγήτριας κ. Παναγιώτας Σαρισχούλη ανέγνωσε ο υπεύθυνος της ημερίδας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Σταμάτης Μπουσές. 

Σταμάτης Μπουσές «Η ιστορία του βιβλίου και της γραφής, τα σημάδια που αφήνει ο άνθρωπος στην πορεία του» 

Σκοπός της ημερίδας όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ήταν «να δείξουμε την πανανθρώπινη συνέχεια του κειμένου». «Είτε πρόκειται για έναν πάπυρο, είτε για μια πέτρα, είτε για ένα όστρακο, είτε για μια περγαμηνή, είτε ακόμα και για ένα τάμπλετ, ο ψυχολογικός μηχανισμός της επικοινωνίας, παραμένει ο ίδιος» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να σημειώσει πως «μία ημερίδα για το βιβλίο στην αρχαιότητα δεν σημαίνει μια ημερίδα για πράγματα που δεν υπάρχουν ή που δεν υπήρξαν. Υπάρχουν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν και θα μεταμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση και τις εξελίξεις της εποχής».
 

Άλλωστε ερωτηθείς σχετικά με την αλήθεια της ρήσης «τα γραπτά μένουν» ο ίδιος αναφέρθηκε στον Οβίδιο,  ο οποίος, όπως εξήγησε, «παρομοιάζει οποιονδήποτε χώρο γραφής με ένα λευκό χωράφι, πάνω στο οποίο το άροτρο κινείται και αφήνει σημάδια. Αυτό είναι πραγματικά και η ιστορία του βιβλίου και της γραφής, δηλαδή τα σημάδια που αφήνει ο άνθρωπος στην πορεία του και αυτό αναζητούμε». 

Μαρία Τζιάτζη «Το εργαστήριο Παπυρολογίας και Παλαιογραφίας φιλόξενη εστία για όλα τα μέλη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας» 

Για την πρώτη αυτή ημερίδα του εργαστηρίου Παπυρολογίας και Παλαιογραφίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ μίλησε και η πρόεδρος του Τμήματος κ. Μαρία Τζιάτζη, η οποία έκανε λόγο για το «επιστέγασμα μίας δυναμικής προσπάθειας που κάνει το εργαστήριο να αναβιώσει, καθώς παρέμενε στην αφάνεια για αρκετά χρόνια. Η αναβίωση αυτή ξεκίνησε με μία σειρά σεμιναρίων με θέμα την ελληνική γραφή από τον 8ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 19ο αιώνα μ.Χ.» υπογράμμισε η ίδια τονίζοντας επίσης ότι η προσπάθεια αυτή έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο των φοιτητών και των ερευνητών του τμήματος.
 
Η ίδια αναφέρθηκε και στη σημαντική συνεισφορά του Ελληνιστή και παπυρολόγου κ. Σταμάτη Μπουσέ, που όπως τόνισε «είναι η ψυχή αυτών των δράσεων» κάνοντας γνωστό επίσης πως « το εργαστήριο  έχει αναμορφώσει, αναδιοργανώσει το χώρο του, και πλέον φιλοξενεί βιβλία, δωρεές βιβλιοθηκών με παπυρολογικό ενδιαφέρον, και είναι ένας φιλόξενος τόπος, μια φιλόξενη εστία, για όλους τους φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, αλλά και τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.