Στο πλευρο των κτηνιατρων και η ΚΟΜΑΘ εναντια στο προγραμμα «ΑΡΓΟΣ»

Καταγγέλλουν το νόμο ως «πρόχειρο» και με εισπρακτικό χαρακτήρα

Την φωνή τους με τους κτηνιάτρους όλης της χώρας που αντιδρούν στις διατάξεις του προγράμματος «Άργος» για την ευζωία των ζώων συντροφιάς ενώνουν οι κυνηγοί της Μακεδονίας και της Θράκης, μετά και την συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε στελέχη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) και του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου(Π.Σ.Κ) την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της ΚΟΜΑΘ ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Φραγγίδης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Αστέριος Τζίμας, ο Ταμίας κ. Σωτήριος Δημητρόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής κ. Κυριάκος Σκορδάς και η Νομική Σύμβουλος κ. Σοφία Μαϊλιάνη και εκ μέρους του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου η Πρόεδρος κ. Αθηνά Τραχήλη και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κυριάκος Αγαθαγγελίδης, οι οποίοι συζήτησαν αναλυτικά τα προβλήματα που προκύπτουν από τις διατάξεις του Νόμου «ΑΡΓΟΣ» τόσο στους κυνηγούς όσο και στους κτηνιάτρους, καθώς και οι περαιτέρω κοινές ενέργειες.

Χθες ημέρα πανελλαδικής απεργίας των Κτηνιάτρων σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του Π.Σ.Κ. ο πρόεδρος της ΚΟΜΑΘ κ.Ιωάννης Φραγγίδης μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής» εξηγώντας αρχικά πως η κοινή αντίδραση πηγάζει από την κοινή αγάπη που διέπει κτηνιάτρους και κυνηγούς για τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, τον σκύλο.

Ο ίδιος εξέφρασε την κάθετη αντίδραση και των μελών της ΚΟΜΑΘ, σε μια σειρά διατάξεων του νέου νόμο εκκινώντας από την υποχρεωτικότητα της στείρωσης.

«Θεωρούμε και πιστεύουμε, όχι μόνο εμείς σαν κυνηγοί, αλλά και η επιστημονική ομάδα των κτηνιάτρων, ότι η στείρωση είναι ό,τι χειρότερο μπορεί  να συμβεί», εκφράζοντας την άποψη πως δεν θα επιφέρει αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον στόχο της μείωσης του πληθυσμού των αδεσπότων. «Κανείς δεν θέλει να υπάρχουν αδέσποτα, πόσο δε εμείς οι κυνηγοί, για τους οποίους οι σκύλοι αποτελούν μέλη της οικογένειάς μας» πρόσθεσε, αναφερόμενος και στην υποχρεωτικότητα της αποστολής και της φύλαξης του γενετικού υλικού των κυνηγετικών σκύλων.

Το κράτος ως άλλος «φοροεισπράκτορας»

Ο ίδιος αναφερόμενος στο κόστος που υπολογίζεται περίπου στα 150 ευρώ ανά σκύλο, χαρακτήρισε το κράτος «φοροεισπράκτορα», αντιπαραθέτοντας το κόστος της αντίστοιχης υπηρεσίας στο εξωτερικό που δεν ξεπερνά τα 38 ευρώ. Ωστόσο όπως διευκρίνισε οι κυνηγοί δεν είναι αρνητικοί στην συλλογή και την φύλαξη του DNA, η οποία όμως θα πρέπει να γίνεται σε μια λογική τιμή, στην οποία θα μπορεί να ανταποκριθεί ο μέσος άνθρωπος, διότι διαφορετικά μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων, όπως εγκαταλείψεις κ.ο.κ.

Ο κ.Φραγγίδης έκανε λόγο για ένα «πρόχειρο» νομοθέτημα που αγνοεί τις προτάσεις τόσο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας όσο και του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, υπενθυμίζοντας πως στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης έτυχε ρεκόρ αρνητικών συμμετοχών και σχολίων.

«Αν δεν λαμβάνουμε υπόψη τις εκθέσεις της επιστημονικής ομάδας των κτηνιάτρων, αν  δεν λαμβάνουμε υπόψη τις  απόψεις του  Κυνολογικού Ομίλου  Ελλάδος, αναγνωρισμένο από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία όπου εκπροσωπεί πάνω από 350 φυλές και πάνω από 70 κράτη, τότε ποιους θα λάβουμε υπόψη;» διερωτήθηκε θέτοντας εν αμφιβόλω τον στόχο της προστασίας των τετράποδων συμπολιτών μας.

«Ναι» στη συλλογή και την φύλαξη DNA αλλά σε λογικό κόστος

«Επιστρέφοντας» στα όσα συζητήθηκαν και στην συνάντηση εργασίας ο πρόεδρος της ΚΟΜΑΘ εξήγησε πως τέθηκαν και κοινά ερωτήματα, που αφορούν στην ετοιμότητα του Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού των Ζώων Συντροφιάς να διαχειριστεί τις ανάγκες που θα προκύψουν, αλλά και στην απαγόρευση της δυνατότητας λήψης, αποστολής και φύλαξης γενετικού υλικού από Ευρωπαϊκά πιστοποιημένα εργαστήρια τα οποία παρέχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες σε πολύ χαμηλότερο κόστος.

«Εμείς καλούμε τους υπεύθυνους όλους, είτε λέγονται γραμματείς των υπουργείων, είτε ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός, να καθίσουμε όλοι, είτε πρόκειται για τους κτηνιάτρους, είτε για. Τους κυνηγούς, είτε για τους φιλόζωους κ.α., σε ένα κοινό τραπέζι συζήτησης, ώστε να βρούμε τις κοινές συνισταμένες, ώστε αν χρειαστεί ακόμα και από μηδενική βάση να δημιουργήσουμε έναν νόμο, που θα βελτιώνει πραγματικά την ευζωία, όχι μόνο των σκύλων, αλλά όλων των ζώνω συντροφιάς» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.