Τι καθυστερει την ανακατασκευη της γεφυρας του Κομψατου;

Πόροι υπάρχουν, οι άδειες Περιβαλλοντικών έχουν δοθεί, αλλά τέσσερα χρόνια μετά δεν έχει ξεκινήσει η ανακατασκευή της γέφυρας

Τέσσερα χρόνια κλείνουν σήμερα από την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017, όταν το ανατολικό κομμάτι της γέφυρας του Κομψάτου κατέρρευσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η πτώση της γέφυρας έβαλε μπροστά μια αλληλουχία γεγονότων, και μιας ιστορίας με πολλές στροφές, ανατροπές και κυρίως, καθυστερήσεις, αλλά, πέρα από τις εργασίες που έγιναν για να απομακρύνουν το πεσμένο κομμάτι, έχουν υλοποιηθεί ελάχιστα στο χώρο για την αποκατάστασή της.

Η ακινησία στο πεδίο όμως, δεν σημαίνει πως δεν έχουν διαμειφθεί πολλά στο επίπεδο των κατηγοριών, αντιπαραθέσεων αιτιάσεων και γενικότερα σχολιασμών για την γέφυρα, με το δια ταύτα όμως να είναι ισχνό.

Δεν θα σας κουράσουμε με το ιστορικό της προσπάθειας ανακατασκευής της γέφυρας, το είχαμε κάνει στην περυσινή μας ανασκόπηση και στο μεταξύ το μόνο καινούριο ήταν οι κατά καιρούς ανακοινώσεις της διοίκησης, με εδώ και 9 μήνες η προκήρυξη για την γέφυρα να βρίσκεται πάντα τρείς μήνες μακριά, και από ό,τι φαίνεται αυτή η τάση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2021 (τουλάχιστον).

Έγκριση για τους Περιβαλλοντικούς όρους

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αρκετά από τα γραφειοκρατικά εμπόδια έχουν ξεπεραστεί, με την τροποποίηση των Περιβαλλοντικών Όρων της γέφυρας, να έχουν εγκριθεί από τα τέλη Ιουλίου, ενώ οι πόροι για την χρηματοδότηση του έργου είναι ήδη διαθέσιμοι, ακόμα και με τον αυξημένο προϋπολογισμό που προβλέπει η καθαίρεση της παλιάς και η κατασκευή καινούριας.

Το έργο έχει και την έγκριση του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Ισμαρίδας Βιστωνίδας και Θάσου, με κάποιες βασικές παρατηρήσεις, μεταξύ των οποίων οι εργασίες κατασκευής του εν λόγω υποέργου να μην πραγματοποιηθούν τη χρονική περίοδο από τις αρχές Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου που συμπίπτει με τη χρονική περίοδο αναπαραγωγής της ιχθυοπανίδας.

Χαμηλότερου τόνου οι αντιδράσεις

Φέτος δεν είχαμε βέβαια επανάληψη των «Γεφυρίων», της ιδιότυπης διαμαρτυρίας που είχαν κάνει οι κάτοικοι κάτω από την γέφυρα για να εκδηλώσουν την αγανάκτησή τους για την καθυστέρηση της ανακατασκευής της. Την ίδια ώρα, με την σχέση μεταξύ του Δημάρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν και του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου να έχει μπει σε ύφεση, και την κόντρα να έχει αντικαταστήσει η αβρότητα, η αρχική θέρμη για την γέφυρα έχει και αυτή ξεχαστεί.

Το ερώτημα όμως παραμένει και μάλιστα επιτακτικότερο με την πάροδο του χρόνου. Θα προχωρήσει ποτέ η ανακατασκευή; Το γεγονός ότι έχουν απομείνει δύο χρόνια για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, συνηγορεί στο ναι, μιας και ακόμα μια εκλογική περίοδος με την γέφυρα στην ίδια κατάσταση, (ή ω μη γένοιτο σε χειρότερη, μιας και η φυσική φθορά μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτες καταστάσεις) δεν είναι και το ιδανικότερο.

Βέβαια το γεγονός ότι οι όποιες δράσεις γίνονται με κριτήρια εκλογών, λέει πολλά για την Ελληνική πραγματικότητα, αλλά εδώ είμαστε.

Να θυμίσουμε πως η αποκατάσταση της γέφυρας του ποταμού Κομψάτου περιλαμβάνει την κατασκευή νέας γέφυρας τριών ανοιγμάτων, σε αντίθεση με τα δύο της υφιστάμενης, συνολικού μήκους  114 μέτρων.

Η γεφύρωση θα γίνει στην θέση της υφιστάμενης, βόρεια της Σιδηροδρομικής γέφυρας του Κομψάτου σε απόσταση περί τα 50 μέτρα.

Μαζί με τον Κομψάτο ποτίζεται… και το Κοπτερό

Να σημειωθεί πάντως πως η τροποποίηση δεν αφορούσε αποκλειστικά τη Γέφυρα Κομψάτου, αλλά σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και η ανακατασκευή της επαρχιακής οδού (περίπου 4,5 χιλιόμετρα) από την ανατολική έξοδο του Κοπτερού έως τη δυτική έξοδο του Ιάσμου.

Το έργο αφορά την διαπλάτυνση της οδού και την κατασκευή τεχνικών ώστε η ροή του νερού από το βουνό να μην περνά επάνω από το δρόμο, όπως γίνεται τώρα, και πρόκειται για μια παρέμβαση που αποτελεί διακαή πόθο της Περιφέρειας εδώ και χρόνια. Φαίνεται λοιπόν πως άδραξε την ευκαιρία να περάσει μαζί με τη γέφυρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.