Αρχες του 2021 η δημοπρατηση της νεας γεφυρας Κομψατου

Αντιμαχίες για το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ, που περιλαμβάνει 435 έργα, μόνο 13 από τα οποία είναι νέα

Προβληματισμός για τα πολλά συνεχιζόμενα έργα, ιδιαίτερα αυτά που «χρονίζουν»

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με πολλούς Περιφερειακούς Συμβούλους της Αντιπολίτευσης, να εκφράζουν επιφυλάξεις για διάφορα έργα που εντάσσονται σε αυτό, όσο και για το γεγονός ότι αποτελείται σχεδόν εξολοκλήρου από συνεχιζόμενα έργα.

Παρουσιάζοντας το Τεχνικό πρόγραμμα, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως περιλαμβάνει 435 έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 236 εκ. ευρώ, με τα 422 να είναι συνεχιζόμενα, έχουν ενταχθεί δηλαδή πριν ή εντός του 2020 στο πρόγραμμα, με μόνο 13 καινούρια.

Τα έργα αυτά αφορούν τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας για συντηρήσεις δρόμων, κτιρίων, ηλεκτροφωτισμού και καθαρισμού ρεμάτων. Ο κ. Μέτιος ειδικά για τη Ροδόπη, σημείωσε πως μέσα στον Νοέμβριο θα υπογραφεί η σύμβαση του παραλιακού δρόμου Μαρώνειας- Έβρου, ενώ θα δημοπρατηθεί επίσης έργο εντός του 2020, για την οδική σύνδεση του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, που θα πραγματοποιήσει η περιφέρεια.

Όσο για τη γέφυρα Κομψάτου, μετά τη σύμφωνη γνώμη του ΟΣΕ, η μελέτη που εκπονείται θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, με τον κ. Μέτιο να εκτιμά πως η δημοπράτηση του έργου θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε πάντως πως εντός του έτους, εντάχθηκαν περίπου 40 έργα στο Τεχνικό πρόγραμμα του 2020, που δεν περιλαμβανόταν σε αυτό όταν ψηφίσθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τώρα φαίνονται ως συνεχιζόμενα. Έτσι και εντός του 2021, πιθανότατα θα ενταχθούν και επιπλέον έργα, οπότε τα νέα έργα στην περιφέρεια δεν θα μείνουν στα 13.

Επιφυλακτική η αντιπολίτευση για επιμέρους έργα

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, υπήρξαν πολλές παρατηρήσεις για το γεγονός ότι πολλά από τα έργα που περιλαμβάνονται είναι συνεχιζόμενα, με ελάχιστα καινούρια, ενώ κατηγόρησαν την περιφερειακή αρχή για απλή μεταφορά έργων από χρόνο σε χρόνο, χωρίς ουσιαστικά να προχωράει σε κάτι καινούριο.

Απαντώντας, ο κ. Μέτιος σημείωσε πως πολλά από τα έργα αφορούν βασικές υποχρεώσεις των ΠΕ, που δεν μπορούν να μην γίνουν, ενώ ταυτόχρονα η φετινή χρονιά, λόγω του κορωνοϊού, επέβαλε τη διάθεση ποσών με στόχο να καλυφθούν  έκτακτες ανάγκες.

Ο επικεφαλής της παράταξης της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, εξέφρασε την απογοήτευση του για τα ελάχιστα νέα έργα που μπαίνουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα, και παρατήρησε πως θα έπρεπε να υπήρχε και ένα χρονοδιάγραμμα για έργα τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα αλλά καθυστερεί η συμβασιοποίησή τους.

Σημείωσε δε πως θα έπρεπε να υπάρξει διάλογος πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, ώστε να καταθέσουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις τις προτάσεις τους.

Ο επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία κ. Κώστας Κατσιμίγας ανέφερε πως έχοντας μεγάλη εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση, γνωρίζει πως τα Τεχνικά Προγράμματα αποτελούν κατά βάση έκθεση ιδεών, και μια τέτοια είναι και το πρόγραμμα του 2021.

Πολλά έργα υπάρχουν στο Τεχνικό για πολλά χρόνια, για αυτό και τόνισε πως θα έπρεπε το πρόγραμμα να έχει μια ιεράρχηση, ποια είναι πιο εφικτά και ποια αποτελούν ευσεβείς πόθους. Σημειώνοντας πως υπάρχουν έργα τα οποία είναι θετικά, τόνισε πως στο πρόγραμμα εντοπίζουν και πολλά αχρείαστα, ακόμα και ρουσφετολογικά έργα, για αυτό και δεν στήριξαν το Τεχνικό πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής της παράταξης  κ. Κωστής Σιμιτσής, στήριξε το πρόγραμμα, θεωρώντας πως ενώ υπάρχουν διάφορες αντικειμενικές δυσκολίες, σημασία έχει να γίνονται έργα στην Περιφέρεια, χωρίς φυσικά να δίνεται λευκή επιταγή.

Τέλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστος Τρέλλης από την πλευρά του εξέφρασε την άποψη ότι το πρόγραμμα δεν έχει ούτε τους πόρους, αλλά ούτε και τα έργα για να μπορέσουν να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες. Αντίθετα τα έργα που περιλαμβάνονται εξυπηρετούν ανάγκες των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.