Τα πολλαπλα εκπαιδευτικα προσωπα ενος ιστορικου κτιριου της Κομοτηνης

Ταξίδι στη ιστορία του κτιρίου του παλιού Γυμνασίου Θηλέων Κομοτηνής από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ένα ταξίδι στη  ιστορία του κτιρίου του παλιού Γυμνασίου Θηλέων Κομοτηνής, αλλά και στον σημερινό διάλογο της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ροδόπης με την πόλη, αποτέλεσε η εκδήλωση «Στην αυλή του ιστορικού Γυμνασίου Θηλέων Κομοτηνής με φιλαναγνωστικές δράσεις και προτάσεις» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στον αύλειο χώρο του, που διοργάνωσε η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ιστορία του παλιού Γυμνασίου Θηλέων

Για τις διάφορες εκφάνσεις του, από το χτίσιμο του στα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, μίλησε η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, και πώς τα κτίρια και τα σχολεία που φιλοξενούσαν διαμόρφωσαν το σήμερα μέσα από τους ανθρώπους που διαπαιδαγώγησαν και προετοίμασαν όλους τους ενήλικους του σήμερα.

Αυτό το έκανε χρησιμοποιώντας το αρχείο της αείμνηστης Μαρίας Μαρκίδου Κολοζώφ, στοιχεία των καθηγητών του 2ου Γυμνασίου, που στεγάστηκε μια περίοδο στο χώρο, αλλά και από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Όπως παρέθεσε η κ. Κοσμίδου, το κτίριο είναι δωρεά του Δημήτριου Σίνδου, το 1880, και στεγάζει αρχικά την εξατάξια αστική σχολή Αρρένων. Μετά από μια άστατη περίοδο μέχρι την ενσωμάτωση της Θράκης, το κτίριο στεγάζει άρρενες μαθητές του 2ου Δημοτικού, και στη συνέχεια του 5ου Δημοτικού μέχρι το 1929, όταν δημιουργούνται τα γυμνάσια Αρρένων και Θηλέων.

Το κτίριο περνά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, και τότε προχωρά η αλλαγή του κτιρίου, με μεγάλες παρεμβάσεις στο εσωτερικό του, με τη λειτουργία του Γυμνασίου Θηλέων να ξεκινά το 1940, και στη συνέχεια προχωρά και η επέκτασή του, με το Θηλέων να παραμένει σε αυτή τη μορφή μέχρι την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος το 1976.

Στο κτίριο στεγάζονται μια σειρά από σχολεία, από το 2ο Γυμνάσιο, το Μουσικό σχολείο Κομοτηνής και τώρα το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, όταν και γίνεται ανακαίνισή του, ενώ ξεκίνησε τη λειτουργία του και το 5ο Γυμνάσιο Κομοτηνής.

Η Κατερίνα Σχοινά με την Μαίρη Κοσμίδου

Σημαντικές εκπαιδευτικές δράσεις

Για τον διάλογο της εκπαιδευτικής κοινότητας της ΔΕ Ροδόπης με την πόλη μίλησε η κ. Κατερίνα Σχοινά, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Ροδόπης, που τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί είναι εξοικειωμένοι με το ενδιαφέρον και την ανάπτυξη της τοπικότητας.

Το ενδιαφέρον, σημείωσε, όλα αυτά τα χρόνια που είναι υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων, για τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι μεγάλο, και έχουν γίνει θαυμάσια πράγματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά την ενασχόληση πολλών με την τοπική ιστορία, φτάνοντας μάλιστα και σε οπτικοακουστικά μέσα.

Την ίδια ώρα έχει γίνει συλλογή από παιδιά ιστοριών από τους παππούδες τους, εντρυφούν σε αρχεία τους, και μέσω της οικογενειακής μικροϊστορίας προχωρούν βιωματικά στην ιστορία του τόπου.

Από την πλευρά τους έχουν κάνει μια σειρά από ενημερώσεις σε καθηγητές για τα εκπαιδευτικά προγράμματα , που ελπίζουν πως αποτέλεσαν έναυσμα για να γίνουν στοιχεία της εκπαιδευτικής προσπάθειας.

Το κοινό παρακολούθησε με προσοχή την παρουσίαση

Αποτίμηση της προσπάθειας για την φιλαναγνωσία

Στη συνέχει αναλύθηκαν επιμέρους δράσεις που έχουν γίνει στον τομέα της φιλαναγνωσίας, με την προσπάθεια να έχει ξεκινήσει εδώ και 9 χρόνια, όπως η «Δημιουργική ανάγνωση και γραφή χωρίς εμπόδια», από την Αθανασία Ιομέρη, Ευγενία Βογιατζόγλου, Ειρήνη Βόινου και Ελισάβετ Ναζαρετιάν, διευθύντρια και εκπαιδευτικοί ΕΝΕΕΓΥΛ Κομοτηνής

Επίσης παρουσιάστηκαν «Οι σχολικές βιβλιοθήκες των περιφερειακών σχολείων της Ροδόπης» από τον Γιάννη Στρούμπα, Διευθυντή Γ/σίου Ν. Καλλίστης και τον Θανάσης Καλογιαντσίδη, εκπαιδευτικός Γ/σίου Ξυλαγανής, οι «Αναγνώστες με παρελθόν και μέλλον», από την κ. Θεοδώρα Αραμπατζή, εκπαιδευτικό 1ου Γ/σίου Κομοτηνής, «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη ως ενεργός υποστηρικτής και εμπνευστής της φιλαναγνωσίας», από την κ. Αθανασία Καρανίκα, Διευθύντρια Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής.

Τέλος η σημασία της παρουσίας του Πανεπιστημίου στα σχολεία και οι φιλαναγνωστικές του παρεμβάσεις παρουσιάστηκαν από την κ. Ζωή Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανη Δ.Π.Θ., τον Σπύρο Κιοσσέ, μέλος Ε.ΔΙ.Π Δ.Π.Θ. και Χασάν Τσαούς Γκιουλσούμ, φοιτήτρια Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.