«Συνθηκες πολεμου επικρατουν στα Τμηματα Επειγοντων Περιστατικων»

Τι αναφέρει έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ για τα 6 νοσοκομεία της ΑΜΘ

«Συνθήκες πολέμου περιγράφουν οι εργαζόμενοι ότι αντιμετωπίζουν στα ΤΕΠ των Δημοσίων Νοσοκομείων κατά τις ημέρες εφημερίας, λόγω της μεγάλης προσέλευσης Ασθενών και του λιγοστού προσωπικού». Τα παραπάνω αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε έκθεση της για την κατάσταση που επικρατεί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών 61 νοσοκομείων της χώρας.
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση «η κίνηση στα ΤΕΠ αυξήθηκε 40% κατά την τελευταία τριετία με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί οι αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Χάνουν τη μάχη για τη ζωή οι ασθενείς αβοήθητοι εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των Δημόσιων Νοσοκομείων αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρούς ειδικοτήτων, νοσηλευτικό προσωπικό και παραϊατρικό προσωπικό». Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, «μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν σε αναλώσιμα υλικά, υγειονομικό υλικό, ενώ ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και οι υποδομές των νοσοκομείων είναι σε κακό χάλι». 

Μνεία στην έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ γίνεται και για τα 6 νοσοκομεία της ΑΜΘ για τα οποία αναφέρεται: 

1. Γ.Ν. Κομοτηνής: Ένας γιατρός στο ΤΕΠ, Διευθυντής. Τραγική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Καθημερινή εφημερία, αύξηση των προσερχομένων ασθενών λόγω απουσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ένταση, εκνευρισμός και ταλαιπωρία των ασθενών. Χωροταξική υποδομή, κτιριακές εγκαταστάσεις και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός σε άθλια κατάσταση. Συχνές διακομιδές ασθενών λόγω έλλειψης ειδικευμένων ιατρών. Διακομιδές σε όμορα Νοσοκομεία. Χάνονται ζωές εξαιτίας της καθυστέρησης.
2. Γ.Ν. Καβάλας: Το ΤΕΠ, ως αυτόνομο τμήμα λειτουργεί από το 2008 και από το 2010 σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος γιατρός ΤΕΠ! Έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και συνεχής αποδυνάμωση. Επανειλημμένες αναφορές σχετικές με την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς! Καθημερινή γενική εφημερία! Αύξηση των προσερχομένων ασθενών κατά 40% από το 2010 εξαιτίας απουσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ατελείωτες ουρές, μεγάλος χρόνος αναμονής και ταλαιπωρίας, με συνέπεια τον εκνευρισμό ασθενών και συνοδών οι οποίοι επιτίθενται στο προσωπικό. Η απουσία ειδικοτήτων στο νοσοκομείο όπως παιδοχειρουργού, αγγειοχειρουργού υποβάλλουν τους ασθενείς σε περαιτέρω ταλαιπωρία με διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία. Μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή τους. Ιατροτεχνικός εξοπλισμός πεπαλαιωμένος και ανά διαστήματα εκτός λειτουργίας. Έλλειψη τραυματιοφορέων – μεταφορέων ασθενών. Συχνά το ΤΕΠ λειτουργεί δίχως την παρουσία τραυματιοφορέων. Η μεταφορά ασθενών στις ΜΕΘ και στα εργαστήρια γίνεται από ιατρούς και νοσηλευτές.
3. Γ.Ν. Ξάνθης: Κανένας μόνιμος γιατρός στο ΤΕΠ. Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Το Νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά. Μεγάλος συνωστισμός και ουρές ασθενών. Πολλές ώρες αναμονής (ξεπερνούν τις 5 ώρες). Συχνά γίνονται επεισόδια μεταξύ ασθενών και συνοδών. Αυξητική η προσέλευση των ασθενών λόγω έλλειψης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πεπαλαιωμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Λόγω έλλειψης ειδικευμένων ιατρών οι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία με μεγάλη ταλαιπωρία και κίνδυνο της ζωής τους.
4. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Ένας μόνιμος γιατρός στο ΤΕΠ. Καθημερινή εφημερία. Υποδέχεται ασθενείς από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Διακομίζονται έκτακτα περιστατικά από όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας, λόγω απουσίας ιατρικών ειδικοτήτων στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.
5. Γ.Ν. Δράμας: Κανένας μόνιμος γιατρός στο ΤΕΠ. Έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Καθημερινή εφημερία. Αδυναμία κάλυψης της εφημερίας του Νοσοκομείου λόγω έλλειψης ειδικευμένων ιατρών. Εξαιτίας αυτού οι προσερχόμενοι ασθενείς στο ΤΕΠ διακομίζονται σε όμορα νοσοκομεία με κίνδυνο της ζωής τους λόγω της καθυστέρησης αντιμετώπισης της νόσου. Εκτός της ταλαιπωρίας και τον κίνδυνο για τη ζωή τους, επιβαρύνονται οι ασθενείς με τα έξοδα μετακίνησης αφού το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Κτιριακές εγκαταστάσεις χρήζουν άμεσης επιδιόρθωσης.
6. Γ.Ν. Διδυμοτείχου: Δεν λειτουργεί ΤΕΠ αλλά Σταθμός Πρώτων Βοηθειών που υποδέχεται και αντιμετωπίζει το σύνολο των επειγόντων περιστατικών αλλά και της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Υπηρεσίες παρέχουν αποκλειστικά αγροτικοί ιατροί. Μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή τους από διακομιδές σε άλλα εφημερεύοντα Νοσοκομεία λόγω ελλείψεων ειδικευμένων Ιατρών. Τραγική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Κτιριακές εγκαταστάσεις και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός πεπαλαιωμένα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.