Δρασεις περιβαλλοντικες ευαισθητοποιησης για τους μαθητες του 2ου ΕΠΑΛ

Μέσω του προγράμματος zEROwASTER's, που πραγματοποιείται με αφορμή τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης που πραγματοποιούνται στο σχολείο

Αφορμή για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ για την περιβαλλοντική θωράκιση, και τη μεταφορά των οφελών αυτών προς την ευρύτερη κοινωνία, αποτελούν τα έργα Ενεργειακής Αναβάθμισης και ηλεκτροπαραγωγής από Φ/Β σταθμό που λαμβάνουν χώρα στο κέλυφος του κτιρίου που στεγάζει το ΕΠΑΛ και το 1ο ΓΕΛ Κομοτηνής.

Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται zEROwASTER’s, η επίσημη παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Λυκείου την Δευτέρα 4 Μαρτίου, με τη συμμετοχή της  Κοιν.Σ.Ε.Π. Eco Active που το υλοποιεί, του Δήμου Κομοτηνής που χρηματοδοτεί το έργο ενεργειακής αναβάθμισης των εργολάβων που το έχουν αναλάβει αλλά και τους μαθητές του σχολείου.

Όπως τόνισε η Διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ κ. Λεμονιά Δαργινίδου, το σχολείο αναβαθμίζεται ενεργειακά από το Δήμο Κομοτηνής, όμως δεν πρέπει να ασχοληθούν μόνο αυτοί με την ενεργειακή αναβάθμιση και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, πρέπει να εκπαιδευτούν και τα μέλη του ΕΠΑΛ, καθηγητές και μαθητές.

Για αυτό και συνεργάστηκαν με την Eco Active για να υλοποιήσουν ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα, που θα βοηθήσει και τους μαθητές και τους καθηγητές και τους γονείς στη διαχείριση γενικά του περιβάλλοντος, κάτι που ελπίζουν πως θα συνεχιστεί και μετά τα 2 χρόνια που θα διαρκέσει το πρόγραμμα.

Μεταφορά τεχνογνωσίας από το σχολείο στο σύνολο

Το zEROwASTER’s, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, παρουσίασε η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Άρτεμις Τσολάκη, που τόνισε πως αποτελεί ένα έργο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης  που αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη μείωση των εκπομπών CO2.

Η καινοτομία του προγράμματος, σύμφωνα με την κ. Τσολάκη είναι ότι οι δράσεις του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν εντός ενός κτιρίου στο οποίο πραγματοποιούνται παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης με στόχο να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από την παρέμβαση στο κτίριο επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ευαισθητοποίηση των χρηστών του κτιρίου (μαθητές, εκπαιδευτικούς) και μεταφορά τεχνογνωσίας από το μαθητικό περιβάλλον στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο χρόνια, με τα εκπαιδευτικά προγράμματά του να ολοκληρώνονται φέτος τον Μάιο, ενώ θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε επιχειρήσεις τις περιοχής προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές για τους τρόπους με τους οποίους συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και τις μεθόδους ανακύκλωσης που πραγματοποιούν.

Παράλληλα θα γίνει ενημέρωση για τα πράσινα επαγγέλματα και επιτόπιες βιωματικές επισκέψεις, ενώ οι μαθητές θα ενημερωθούν για τη σημασία της καμπάνιας συνηγορίας και παροχή καθοδήγησης για την ανάπτυξη της δικής τους καμπάνιας.

Η δράση όμως δεν θα μείνει μόνο στο 2ο ΕΠΑΛ, μιας και φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο zEROwASTER’s σε τοπικό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την αξιοποίηση των προγραμμάτων ανταλλαγής μαθητών ERASMUS, αλλά και την διοργάνωση πολυθεματικής εκδήλωσης, στο τέλος του προγράμματος, με τίτλο «Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, Became  a Zerowaster» που θα περιλαμβάνει την υλοποίηση ημερίδας για την παρουσίαση των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν από σχολεία όλης της χώρας, μαζί με αυτές του 2ου ΕΠΑΛ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.