Εμπνευστηκαν απο γυναικες που θαυμαζουν στην Δημοτικη Βιβλιοθηκη Κομοτηνης

Ένα βιωματικό εργαστήριο για παιδιά 5-7 ετών με αφορμή την ημέρα της Γυναίκας

Εμπνευστήκαν από τις ιστορίες γυναικών που θαυμάζουν, δημιουργώντας στη συνέχεια τα πορτρέτα τους, παιδιά 5 έως 7 ετών το πρωί του Σαββάτου 9 Μαρτίου, υπό την καθοδήγηση της κοινωνικής λειτουργού του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Κομοτηνής κ. Κυριακή Ανδρούτσου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με τη κ. Ανδρούτσου να τονίζει πως πρόκειται για μια ημέρα για να τιμήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων, αλλά και για να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που ακόμα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες παγκοσμίως.

«Σε αυτήν την παγκόσμια ημέρα γυναικών, έχουμε την ευκαιρία να σταθούμε και να συζητήσουμε για τη σημασία που έχουν οι γυναίκες στη ζωή μας και στην κοινωνία» σημείωσε, τιμώντας τα επιτεύγματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο, αλλά και υπενθυμίζοντας τις ανισότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ακόμα πολλές γυναίκες.

Άλλωστε η παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ξεκίνησε ως μια κίνηση που αποσκοπούσε στην προώθηση της ισότητας των φύλων, την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, της γυναικείας ενσωμάτωσης και την ενίσχυση της παρουσίας τους σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Τα παιδιά ξεπερνούν τα στερεότυπα

Για αυτό και το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή εκδήλωση, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά για την σημασία της ισότητας και της ανεξαρτησίας με την κ. Ανδρούτσου να υλοποιεί ένα βιωματικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών που έχει ως στόχο να εμπνεύσει και να εκπαιδεύσει τους μικρούς συμμετέχοντες.

Έτσι ξεκίνησαν με την ανάγνωση ενός παραμυθιού για ένα κορίτσι δυναμικό που ονειρευόταν να γίνει μηχανικός, το οποίο έχει σαν στόχο να εμπνεύσει τα παιδιά να αναζητήσουν τα όνειρα τους και να ακολουθήσουν τις φιλοδοξίες τους, ανεξαρτήτως φύλου.

Το παραμύθι είναι μια εμπνευσμένη ιστορία που δείχνει στα παιδιά πώς ένα κορίτσι καταφέρνει να ξεπεράσει τα στερεότυπα και να ακολουθήσει το πάθος της για την επιστήμη, ανεξάρτητα από τις προσδοκίες της κοινωνίας. Μέσα από την αποφασιστικότητα, τη συνεργασία, την ανθεκτικότητα και την πίστη στον εαυτό της, κατέρριψε τα στερεότυπα και κυνήγησε τα όνειρα της με θάρρος.

Στη συνέχεια, ενέπλεξαν τα παιδιά σε ένα παιχνίδι στο οποίο προβληματίστηκαν σχετικά με τα επαγγέλματα, εξερεύνησαν διάφορους τομείς εργασίας και συζήτησαν για τη σημασία της ισότητας εργασίας σε αυτούς τους τομείς.

Εξερευνώντας διάφορους ρόλους και καριέρες, τόνισαν τη σημασία των ίσων ευκαιριών τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες στο εργατικό δυναμικό. Μέσω αυτού του παιχνιδιού, στοχεύουν να καλλιεργήσουν την αίσθηση της συμμετοχικότητας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όλοι, άντρες και γυναίκες, έχουν το δικαίωμα να ακολουθήσουν το όνειρα τους και να επιλέξουν το επάγγελμα που επιθυμούν.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια χειροτεχνία όπου τα παιδιά εστίασαν σε μια γυναίκα που θαυμάζουν για τα δυναμικά της χαρακτηριστικά, μια γυναίκα δυνατή, δημιουργική, θαρραλέα, φιλόδοξη, αποφασιστική, υποστηρικτική, υπεύθυνη, αισιόδοξη. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, έμαθαν να εκτιμούν την αξία της κάθε γυναίκας στην κοινωνία μας.

«Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζουμε να δώσουμε στα παιδιά μια στιγμή προς σκέψη για την ισότητα των φύλων και τη σημασία της ελευθερίας και του σεβασμού σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου» τόνισε η κ. Ανδρούτσου, αναφέροντας πως είναι ζωτικής σημασίας να εμφυσήσουμε τις αξίες της ισότητας στο μυαλό της νεότερης γενιά.

Καλλιεργώντας το αίσθημα της ενσυναίσθησης, του σεβασμού και της κατανόησης, ελπίζουν να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά που είναι η δύναμη του αύριο να γίνουν υποστηρικτές της ισότητα των φύλων και στη δική τους ζωή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.