Την αναγκη θωρακισης της ΠΑΜ-Θ για την αποφυγη των περσινων καταστροφων υπογραμμισε απο την Κομοτηνη ο υφυπουργος Πολιτικης Προστασιας

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών εν τη γενέσει τους πρώτος και κύριος στόχος σύμφωνα με τον Ευάγγελο Τουρνά

Ευρεία σύσκεψη των εμπλεκομένων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, 21 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης κ. Ευάγγελου Τουρνά.

Η σύσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σχετικών περιοδειών που πραγματοποιεί η ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εν όψει και της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ να αποτελεί τον δεύτερο, μετά την Κρήτη, σταθμό.

Άλλωστε όπως εξήγησε ο Υφυπουργός η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με μεγάλα φαινόμενα που δημιούργησαν και σημαντικές καταστροφές, αλλά δυστυχώς οδήγησαν και στην απώλεια ανθρωπίνων ζώων, που, όπως τόνισε, «βρέθηκαν τη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος».

Ειδική μέριμνα για την κάλυψη των εναέριων μέσων

«Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη πρέπει να θωρακιστούν έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ξανά αντίστοιχα φαινόμενα» πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας πως στο πλαίσιο αυτό υπήρξε η πρόσκληση προς όλους τους συναρμόδιους φορείς, ήτοι την τοπική αυτοδιοίκηση που εκπροσωπήθηκε μεταξύ άλλων από τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ.Χριστόδουλο Τοψίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ.Κώστα Βενετίδη, αλλά και τον κ.Θέμη Τζενετίδη από πλευράς του Δήμου Κομοτηνής, τις ένοπλες δυνάμεις, την ΕΛΑΣ, το Λιμενικό αλλά και τους εκπροσώπους δασικών φορέων με στόχο, όπως τόνισε, «να σχεδιάσουμε από κοινού την πρόληψη και την καταστολή».

«Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την Περιφέρεια έτσι ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη και από  πλευράς διαδικασιών και από πλευράς μέσων» πρόσθεσε ο κ.Τουρνάς κάνοντας ειδική μνεία στην μέριμνα που λαμβάνεται για την εξασφάλιση των κατάλληλων για την περιοχή εναέριων μέσων, αλλά και για την ειδική μονάδα δασικών επιχειρήσεων στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα μπορεί να μεταβαίνει οπουδήποτε για την αντιμετώπιση ενός συμβάντος σε πρώτο χρόνο.

Ερωτηθείς για την δυνατότητα επιτυχούς αλλά και έγκαιρης αντιμετώπισης φαινομένου “mega” φωτιάς, όπως αυτή του Έβρου, κατά το περσινό καλοκαίρι, ο ίδιος παραθέτοντας την «ακτινογραφία» των περσινών μετώπων, έσπευσε να υπογραμμίσει πως «εντείνουμε την προσπάθεια στον τομέα της πρόληψης, της επιτήρησης και την έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα».

Στόχος όλων, όπως εξήγησε «θα είναι να αντιμετωπίσουμε τις φωτιές εν τη γενέσει τους» καθώς «αν μια φωτιά ξεφύγει και  ανοίξει τόσο  πολύ, από κει και πέρα τα αποτελέσματα θα είναι πάλι τα ίδια».

Συντονισμό όλων των εμπλεκομένων ζήτησε ο Κώστας Βενετίδης

Την παρουσία του υφυπουργού αλλά και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών χαιρέτησε στις δηλώσεις του και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ κ.Κώστας Βενετίδης, ο οποίος υπογράμμισε ωστόσο την ανάγκη της κατάλληλης προετοιμασίας όλων αλλά και τον συντονισμό αυτών, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.