Συνεργασια ΤΕΦ και Δημου Αλεξανδρουπολης για την αναδειξη της νεας Δημοτικης Βιβλιοθηκης Αλεξανδρουπολης

Δράσεις σε τέσσερις άξονες με στόχο την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας

Την έναρξη της συνεργασίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, ανακοίνωσε δια μέσου των ερτζιανών του «Ράδιο Παρατηρητής» η πρόεδρος του Τμήματος κ. Ζωή Γαβριηλίδου.
 
Όπως ανακοίνωσε η κ. Γαβριηλίδου η πρωτοβουλία της συνεργασίας ανήκει στον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, για την ανάδειξη και την αξιοποίηση της νέας Δημοτικής βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης, που άνοιξε τις πόρτες της στο «Καπνομάγαζο» τον περασμένο Μάιο. 

Ζωή Γαβριηλίδου «Τα κτίρια δεν σημαίνουν τίποτα αν δεν γίνονται δράσεις μέσα σε αυτά» 

«Η Αλεξανδρούπολη έχει αποκτήσει ένα διαμάντι, τη νέα της βιβλιοθήκη. Ένα εξαιρετικό κτίριο, άψογα ανακαινισμένο» τόνισε στον «ΠτΘ» η κ. Γαβριηλίδου, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «τα κτίρια δεν σημαίνουν τίποτα αν δεν γίνονται μέσα σε αυτά δράσεις. Έτσι κατόπιν πρόσκλησης του κ. Λαμπάκη, καταθέσαμε μία πρόταση για το πώς μπορούμε ως Τμήμα να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση αυτή, η οποία κινείται γύρω από τέσσερις άξονες».
 
Ο πρώτος άξονας σύμφωνα με την ίδια αφορά σε έναν κύκλο ομιλιών στη δημοτική βιβλιοθήκη, που θα είναι στην ουσία εκλαϊκευμένα πανεπιστημιακά μαθήματα σε μορφή διαλέξεων και θα απευθύνονται στο κοινό της πόλης. Πρόκειται για ομιλίες που θα πραγματοποιούνται μία φορά τον μήνα με τη συνδρομή καθηγητών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, καθώς και από άλλα τμήματα του Δημοκριτείου. Μία «δοκιμασμένη» συνταγή όπως επεσήμανε η κ. Γαρβιηλίδου υπενθυμίζοντας τον κύκλο ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του τμήματος.
 
Ο δεύτερος άξονας αφορά στις αναγνωστικές εμψυχώσεις, στόχος των οποίων είναι η καλλιέργεια της φιλαναγωνσίας σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών. Οι αναγνωστικές εμψυχώσεις θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, ενώ στον ρόλο των «εμψυχωτών» θα είναι εθελοντές φοιτητές ή απόφοιτοι του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και του Τμήματος Νηπιαγωγών της Αλεξανδρούπολης.
 
Σε συνέχεια του άξονα αυτού, αντίστοιχα θα πραγματοποιούνται δράσεις δημιουργικής γραφής, για παιδιά και ενηλίκους. Όπως τόνισε η κ. Γαβριηλίδου στην πρώτη περίπτωση «με στόχο να τα βοηθήσουμε να ξεπεράσουν το φόβο του γραψίματος και να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά, ενώ σε ό,τι αφορά τους ενήλικες, επίδοξους συγγραφείς, για να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται».
 
«Τέλος, σκεφτόμαστε να εμψυχώσουμε και μια λέσχη ανάγνωσης, η οποία θα απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες» επεσήμανε η ίδια, τονίζοντας πως και αυτή θα είναι σε εβδομαδιαία βάση. 

Φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος σε ρόλο εθελοντών 

Κινητήριος δύναμη πίσω από την πρωτοβουλία αυτή, είναι το δίκτυο εθελοντών του Τμήματος που βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη, ενεργοί φοιτητές ή απόφοιτοι αυτού, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι στους οποίους η πρόεδρος του Τμήματος στράφηκε, για την δημιουργία ενός πρώτου πυρήνα εθελοντών. Σύμφωνα με την ίδια, οι δράσεις αναμένονται να ξεκινήσουν στα τέλη του τρέχοντος μήνα ή τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ μετά την ολοκλήρωσή τους και την αξιολόγηση που θα ακολουθήσει, θα συζητηθούν οι δυνατότητες συνέχισης και επέκτασής τους.

Εβδομάδα «ανοιχτών θυρών» για τους εν δυνάμει φοιτητές του τον Μάρτιο από το ΤΕΦ 

Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο υλοποίησης αντίστοιχων δράσεων και στη Ροδόπη η κ. Γαβριηλίδου έκανε γνωστή την υλοποίηση της εβδομάδας «ανοιχτών θυρών» του Τμήματος που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, με στόχο την γνωριμία των παιδιών της περιοχής με το Τμήμα και το έργο του, καθώς και τα πλεονεκτήματά του, έναντι των υπόλοιπων φιλολογικών τμημάτων της χώρας. «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που πήραμε καθώς τα τελευταία χρόνια, ως τμήμα, είμαστε σταθερά κολλημένοι στην προτελευταία θέση των επιλογών των φοιτητών, ανά την Ελλάδα. Αυτό βέβαια εξηγείται από πάρα πολλούς λόγους και θέλουμε αυτό με κάποιον τρόπο να το ανατρέψουμε. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι ένα πρώτο τέτοιο βήμα είναι αυτή η δράση. Να στοχεύσουμε και να προσελκύσουμε φοιτητές μελλοντικούς από την περιοχή, να μας δηλώσουν ως πρώτη επιλογή, ούτως ώστε να καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτή τη σειρά. Εκεί λοιπόν θα ενημερωθούν για τέτοιες δράσεις που κάνουμε στο τμήμα και θα λάβουν μέρος και σε αντίστοιχες δράσεις εμψυχώσεων ή οτιδήποτε άλλο» εξήγησε η ίδια.
 
Κλείνοντας, η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας υπογράμμισε την αξία και την σημασία της παρουσίας ενός ανθρωπιστικού Τμήματος στην περιοχή μας, ξεκινώντας από τη δυνατότητα μελέτης των γλωσσικών σχέσεων ή επαφών των διαφορετικών γλωσσικών ομάδων που υπάρχουν στην περιοχή, των γλωσσικών σχέσεων με τις γειτονικές σχέσεις, καθώς την ορθή κατανόηση των διαφορετικών οπτικών και αντιλήψεων επί των πραγμάτων. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.