Αγιασμος των υδατων στα Παρχαρια

Ο 10χρονος Μύρων από την Ουκρανία μπήκε στα παγωμένα νερά του ποταμιού για να ανασύρει τον σταυρό

Θεσμό θέλουν να κάνουν την εκδήλωση τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»

Τα Θεοφάνια με το παλιό ημερολόγιο, γιορτάζονται στις 19 Ιανουαρίου, και πολλοί παλιννοστήσαντες ή απόγονοι αυτών ακόμα τηρούν την παράδοση, που έφεραν οι πρόγονοί τους.

Εδώ και μερικά χρόνια, άλλωστε πραγματοποιείται Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων στον Ιερό Ναό Κοσμά του Αιτωλού στην Κομοτηνή, όμως από πέρυσι, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», πραγματοποιείται και κατάδυση του σταυρού, στα ορεινά Παρχάρια της Νυμφαίας.

Αυτή η προσπάθεια, που ξεκίνησε δειλά πέρυσι, έγινε ακόμα πιο οργανωμένα φέτος, παρουσία και του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελήμονα, που βρέθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στα Παρχάρια, όπου πραγματοποίησε τη θεία λειτουργία, και στη συνέχεια μετέβηκε στο γεφυράκι από όπου περνά το ποτάμι που οριοθετεί το χώρο που γίνεται κάθε άνοιξη το μεγάλο πανηγύρι, για να πραγματοποιήσει την τελετή του αγιασμού των υδάτων.

Φέτος στα παγωμένα νερά του ποταμού για να ανασύρει το σταυρό μπήκε ο 10χρονος Μύρων από την Ουκρανία, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει με την γιαγιά του στην Κομοτηνή, και δέχτηκε την ευλογία του Μητροπολίτη. Να σημειωθεί πως ο μικρός όχι μόνο διαμένει με την γιαγιά του, αλλά πηγαίνει κανονικά σχολείο και συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες.

Εκεί ήταν και πολλά μέλη του Συλλόγου και της ενορίας, που θέλουν να μεγαλώνει κάθε χρονιά η συμμετοχή σε μια γιορτή που τους συνδέει με την παράδοσή τους.

Σύντομα άλλωστε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε ο ναΐσκος να γίνει παρεκκλήσι του Ιερού Ναού Κοσμά του Αιτωλού, υπό την επίβλεψη του Αρχιμανδρίτη π. Γρηγόριου Βουλγαρέλη μαζί με το εκκλησιαστικό συμβούλιο.

Τιμώντας μια παράδοση αιώνων

Ο Μητροπολίτης τόνισε τη σημασία της παρουσίας σε αυτό το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, που έχτισε στα Παρχάρια η ευσέβεια των Ελλήνων Ποντίων που ήρθαν να κατοικήσουν σε αυτό τον τόπο, των πιστών, για να κρατήσουν όπως θέλουν τις παραδόσεις τους, αλλά με τον ένα και αληθινό Χριστό μέσα στην κανονική Εκκλησία, στον τόπο που κάθε άνοιξη ενώνονται οι Πόντιοι για να γιορτάσουν.

Ευχαρίστησε δε τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο παρεκκλήσι, όπου υπάρχει πέτρα από τον Άγιο Γεώργιο της Αργυρούπολης του Πόντου, αλλά και τον μικρό Μύρωνα, που ζει στην Κομοτηνή με την γιαγιά του, και του ευχήθηκε να κρατά πάντα τον σταυρό και να πηγαίνει μπροστά όπως όλοι.

«Να μας δίνει ο Θεός χρόνια και ευλογία ώστε κάθε χρονιά να βρισκόμαστε εδώ» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.