Αναζητωντας την ευτυχια στην χωρα μας 

Αισθάνονται ευτυχισμένοι οι κάτοικοι της πόλης μας;

Πολλά είναι αυτά που έχουν γραφτεί κατά καιρούς για την ευτυχία. Φιλόσοφοι έχουν ασχοληθεί με τον όρο ευτυχία από τα αρχαία χρόνια έως και σήμερα. Αναμφισβήτητα, οι παράγοντες που επηρεάζουν την ευτυχία μας μπορούν να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και από χώρα σε χώρα.  Στην Ελλάδα, παρουσιάζονται συχνά ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία όσον αφορά τον άγχος και την κατάθλιψη. Μια πρόσφατη πρωτιά της Ελλάδας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε θέματα άγχους και κατάθλιψης αναδεικνύει την ανησυχητική αυτή κατάσταση.

Η Κάμερα του ΠτΘ συνομιλώντας με τον κόσμο για την ευτυχία, αλλά και την άγχος  και την κατάθλιψη, έλαβε από τον κόσμο ποικίλες απαντήσεις αλλά υπήρχε μια εμφανής τάση προς την θετική πλευρά με πολλούς να δηλώνουν  ότι είναι ευτυχισμένοι, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, ενώ ερωτώμενοι για τον λόγο που κατέχουμε αυτή την πρωτιά, οι ίδιοι εξήγησαν πως είναι ένα θέμα πολλών παραγόντων. Με κύριο και πρώτα απ’ όλα, να βάζουν την οικονομική κρίση καθώς και την ανεργία που συχνά αποτελούν πηγές άγχους και ανησυχίας για πολλούς Έλληνες.

Με την αισιοδοξία στο βλέμμα οι νέοι

Ως νέες που βλέπουν την ζωή με αισιοδοξία και δηλώνουν ευτυχισμένες βρίσκοντας την ευτυχία σε απλά και καθημερινά πράγματα η Ευδοξία και η Νιόβη δηλώνουν ευτυχισμένες που έχουν η μία την άλλη και στο ερώτημα για ποιο λόγο κατέχουμε ως χώρα την πρώτη θέση σε άγχος και κατάθλιψη, απάντησαν πως είναι απολύτως λογικό, γιατί η ποιότητα ζωής έχει πέσει συγκριτικά με παλαιότερα και υπάρχει αρκετή ανεργία που επηρεάζει την ψυχολογία των Ελλήνων.

Ο Κωνσταντίνος δηλώνει ευτυχισμένος ενώ εκπλήσσεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά σε άγχος και κατάθλιψη πιστεύει ότι το μυστικό για την ευτυχία είναι να βρεις κάτι που το αγαπάς και να ασχολείσαι με αυτό.

Ευτυχισμένη  και νευριασμένη δηλώνει η κ. Ανθή η οποία δεν έχει ούτε κατάθλιψη ούτε και άγχος αλλά έχει αγανακτήσει με την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας.

Αβέβαιο και αγχωτικό το αύριο

Η Ελένη και η Μιχαέλα δεν δηλώνουν ευτυχισμένες και κατανοούν απόλυτα το λόγο για τον οποίο η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση σε άγχος και κατάθλιψη. Όπως λένε και οι ίδιες αγχώνονται πολύ οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και το αβέβαιο μέλλον είναι κάτι που τους απασχολεί ιδιαίτερα και τους αγχώνει πολύ.

Οι περισσότεροι όμως φαίνεται να μην πτοούνται και να μην το βάζουν κάτω, δηλώνοντας ευτυχισμένοι με αποτέλεσμα να διαψεύδουν τα στατιστικά που θέλουν την χώρα μας πρώτη σε άγχος και κατάθλιψη παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Ίσως σε αυτό να παίζει ρόλο ότι οι ερωτηθέντες προέρχονται από μια επαρχιακή πόλη, όπως η Κομοτηνή, και όχι από κάποια μεγαλούπολη όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη. Όλοι τους πάντως διατηρούν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Σε ένα κόσμο που αντιμετωπίζει συνεχώς καινούριες και απρόοπτες προκλήσεις και αντιφάσεις, η ευτυχία παραμένει ένας στόχος που αξίζει να διερευνηθεί και να επιτευχθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.