Συνεχιζει να ζητα διαλογο με τις Πρυτανικες Αρχες το Συντονιστικο Καταληψης Πρυτανειας ΔΠΘ

Ώστε να υπάρξει μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στο νόμο Κεραμέως

Δεν ανταποκρίθηκε τελικά στην πρόσκληση του Συντονιστικού Κατάληψης της Πρυτανείας του ΔΠΘ για συνάντηση το απόγευμα της Πέμπτης 11 Μαρτίου ο Πρύτανης κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης.

Η Πρυτανεία βρίσκεται υπό κατάληψη για 11η μέρα, με τους συμμετέχοντες της κατάληψης να ζητούν την κατάλυση του νόμου Κεραμέως, αλλά και την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων δια ζώσης.

Από την αρχή της κατάληψης, έχουν καλέσει τις πρυτανικές αρχές να πάρουν ξεκάθαρη θέση επί του θέματος, χωρίς μέχρι τώρα, κατά την άποψή τους ανταπόκριση, και για αυτό το λόγο, μετά την ανακοίνωση τους που καλούσε να παύσει η κατάληψη, κάλεσαν τον Πρύτανη να επισκεφτεί την Πρυτανεία την Πέμπτη για να γίνει συζήτηση για τα αιτήματά τους, κάτι που όμως δεν έγινε.

Οι συμμετέχοντες παρόλα αυτά συνεχίζουν προς το παρόν την κατάληψη (η συνέχισή της αποφασίζεται στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιείται κάθε μέρα), ζητώντας διάλογο με τις πρυτανικές αρχές. Τονίζουν πάντως πως είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν όσο μπορούν ώστε να μπορέσουν κάποιες βασικές λειτουργίες του πανεπιστημίου, όπως η μισθοδοσία, να προχωρήσουν.

Την ίδια ώρα οι παρεμβάσεις της αστυνομίας σε καταλήψεις σε όλη τη χώρα, όπως στο ΑΠΘ το πρωί της Πέμπτης, τους κάνουν να ανησυχούν για το αν θα έρθει και η δική τους σειρά τις επόμενες ημέρες.

Πρόθυμοι για διάλογο με τις Πρυτανικές αρχές

Βασικό αίτημα της κατάληψης είναι η μη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως, ο οποίος, τονίζουν, πέρα της δημιουργίας της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, στην οποία είναι κάθετα αντίθετοι, φέρνει και άλλες αρνητικές αλλαγές, καταστρατηγώντας την έννοια της Δημόσιας Παιδείας, προωθώντας την αριστεία και συντηρώντας τις κοινωνικές ανισότητες και εγκαθιδρύοντας μια κατεξοχήν τεχνοκρατική εκπαίδευση.

Αυτό γίνεται με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, συμπλήρωση μηχανογραφικού σε δύο φάσεις, το ανώτατο όριο σπουδών, τις αλλαγές στα πειθαρχικά των φοιτητών, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οδηγώντας τους μαθητές στα κολέγια.

Ο νόμος επιβεβαιώνει κατά την άποψή τους τον κρατικό αυταρχισμό, με στόχο την κατάργηση της ελεύθερης κίνησης ιδεών στα πανεπιστήμια, και πλήττει όχι μόνο την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά όλη την κοινωνία.

Για αυτό και έχουν ζητήσει από τις πρυτανικές αρχές και από τη σύγκλητο να λάβει μια δημόσια ακριβή και σαφή θέση, όχι μόνο προς την κατάληψη, αλλά και σε όσα συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα στον αγώνα των φοιτητών.

Επιθυμία τους είναι να δημιουργήσουν ένα κλίμα διαλόγου, και να δουν αν έχουν τη στήριξη των Πρυτανικών Αρχών, κάτι για το οποίο αμφιβάλλουν, από τις μέχρι τώρα επαφές τους, μιας και τις πρώτες μέρες, σε επίσκεψη του πρύτανη στο χώρο, τους είχε τονίσει πως από τη στιγμή που το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί, η συνέχιση της κατάληψης της Πρυτανείας δεν έχει καμία πρακτική αξία.

Η μη ανταπόκριση του κ. Πολυχρονίδη στο κάλεσμά τους, τους αφήνει την αίσθηση ότι δεν επιθυμεί να μπει σε διαδικασία διαλόγου. Σχολιάζοντας δε την πρόσφατη ανακοίνωση του, ενώ η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, ότι η κατάληψη φέρνει αναστολή, ουσιαστικά, της λειτουργίας του πανεπιστημίου σε μια κρίσιμη περίοδο, σημείωσαν πως αυτό κάνει ο νέος νόμος Κεραμέως.

Σημείωσε όμως πως τα μέλη του συντονιστικού έχουν προσπαθήσει να βοηθήσουν ώστε να υπάρχει κάποια εξυπηρέτηση για προβλήματα φοιτητών, αλλά και να βρεθεί λύση για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, και δεν θέλουν να πληχθούν αυτοί από την κατάληψη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.