Βραβεια της Ξανθιας* 2023

Τα βραβεία σε πρόσωπα και «καταστάσεις» του έτους που αφήνουμε πίσω μας, όπως τα επέλεξε η Ξανθιά του «ΠτΘ»

Ο κανόνας που θα πρέπει να υπάρχει για το 2024 είναι πως δεν πρέπει να μιλήσουμε ποτέ ξανά για το 2023. Δεν ξέρω πως ήταν για εσάς το 2023 εύχομαι καλό αν και δεν άκουσα γενικά καλά λόγια… Εγώ έχασα πολλά από την αρχή του 2023: φίλους, περιουσία, την ψυχή μου την ίδια, την προσωπική μου ζωή, την ελπίδα μου για έναν καλύτερο κόσμο. Μπορεί να φταίει και το ότι μεγαλώνω αλλά μπορεί να φταίει ότι συνειδητοποιώ πως πλέον δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να βοηθήσω για να αλλάξει ο κόσμος. Με τη συμπεριφορά μου και την απάθειά μου συνεισφέρω και νομιμοποιώ κάθε άνομη, βίαιη, παράνομη κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο. Και συγχρόνως είχα πολύ άγχος, καθόλου δημιουργικό, που έφερνε σκέψεις και οι σκέψεις φέρναν απορίες και στις απορίες δεν υπήρχαν απαντήσεις και αυτό έφερνε περισσότερο άγχος. Η απορία που έχω τελικά είναι αν το άγχος φέρει την αποτυχία ή η αποτυχία το άγχος; Αν ξέρει κανείς την απάντηση ας στείλει μήνυμα στην εκδότρια.

Με αυτά και με εκείνα, έκανα αυτό που ξέρω καλύτερα όλο το 2023, κλείστηκα σπίτι μου και έβλεπα τηλεόραση και παρακολουθούσα τι συμβαίνει στον κόσμο. Με μεγάλες παύσεις βέβαια γιατί δεν τον αντέχω τον πόλεμο να σας πω την αλήθεια. Με τρομάζει να βλέπω τον κόσμο που χάνεται, με τρομάζει το ότι μπορεί να το ζήσουμε εμείς αύριο, με τρομάζει πως η κήρυξη  πολέμου και οι ανθρώπινες ζωές εξαρτώνται από τις συμφωνίες και τα συμφέροντα κουστουμαρισμένων αντρών ( δεν φταίω εγώ κορίτσια που δεν ψηφίζετε γυναίκες και είμαστε αντροκρατούμενες), οι οποίοι δεν έχουν περάσει και κανένα ψυχολογικό τεστ και ίσως να ήταν καλύτερα αν μας κυβερνούσε ο Σεχίδης.

Κατά τα άλλα Ελλάδα 2-0 δεν ξέρω με ποιον έπαιξε και έχασε η Ελλάδα, 41% ΝΔ, το αυγό του φασισμού συνεχίζει, δεν το έχει σπάσει κανείς και οι γυναικοκτονίες και οι φόνοι καλά κρατούν. Βασικά νομίζω πως αν το 2023 μου ζητούσε να του πω ποιο τραγούδι μου το θυμίζει θα είναι το ακυβέρνητο καράβι. Αλλά ας δώσουμε κανένα βραβείο έτσι για το έθιμο και για να μην στενοχωρώ και την εκδότρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Τα παρακάτω βραβεία αποτελούν μια δική μου και μόνο δική μου άποψη με δόση ειλικρίνειας, ειρωνείας, χιούμορ (ελπίζω). Μην ψάχνετε το λάθος ή σωστό απλά προσδεθείτε και απολαύστε.


Βραβείο ανοησίας

Η δική μου προσωπική άποψη είναι πως οι φασίστες είναι οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι και ειδικότερα όταν νομίζουν πως είναι μορφωμένοι. Το επίπεδο της μόρφωσης και της γνώσης τους είναι λίγο αμφιλεγόμενο. Κάποιοι άνθρωποι μελετάνε, διαβάζουν, ακούνε και άλλες απόψεις, συζητάνε, ακούνε κι εξελίσσονται. Κάποιοι άλλοι απλά προσαρμόζουν την παιδεία τους και τη μόρφωσή τους με τα δικά τους στάνταρ. Δεν ξέρω αν είμαι μορφωμένη αλλά μπορώ να περιγράψω με τα λίγα ελληνικά κάποιες έννοιες, όπως πως η μόρφωση δηλώνει την ηθική, πνευματική και κοινωνική διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, η Παιδεία δηλώνει την ορθή διαπαιδαγώγηση και μόρφωση αλλά και την καλλιέργεια των ικανοτήτων και των αρετών του ατόμου σε μεγάλο βαθμό. Ένας άνθρωπος με παιδεία και μόρφωση ένα πράγμα που σίγουρα κάνει είναι να βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό πριν μιλήσει, όπως έλεγε η γιαγιά μου. Το 2023 εκτός από όλα τα άλλα κακά μας έφερε στη ζωή μας και τον κ. Νατσιό, τον άνθρωπο που έκανε κόμμα, εκλέχθηκε και είναι στη Βουλή. Ως celebrity λοιπόν πρέπει σε κάθε σημαντικό γεγονός να κάνει δηλώσεις. Μετά το ναυάγιο στην Πύλο και ενώ οι σοροί 78 προσφύγων είχαν μεταφερθεί από φρεγάτα Λιμενικού στο λιμάνι της Καλαμάτας έκανε την εξής ανάρτηση χρησιμοποιώντας λόγια του Φώτη Κόντογλου.

«Το κράτος αυτό, το ψευτορωμαίικο, καταρρέει. Καιρός να έρθει το ρωμαίικο, να κυβερνηθεί η Ελλάδα από Έλληνες. Γι αυτό το κράτος βροντοφωνάζει ο Κόντογλου: “Καθαρίστε από την πνευματική πανούκλα την δυστυχισμένη την Ελλάδα, για να μπορέσουνε να δουλέψουνε οι άξιοι δουλευταράδες. […] Όλοι οι πνευματικοί σαλταδόροι έχουνε πιάσει τα πόστα. Και είναι δεμένοι μεταξύ τους, όπως είναι οι κάμπιες κολλημένες η μία πάνω στην άλλη. Μόλις τις χωρίσει κανένας ψοφάνε….Τίμια αδέρφια μου, Έλληνες καθαρογεννημένοι, ξεριζώστε αυτά τα φαρμακερά βρωμοχόρταρα.”»  Είναι πολύ σύνηθες να χρησιμοποιούμε αποφθέγματα άλλων και λεγόμενά τους για να δείξουμε πως είμαστε έξυπνοι. Και φυσικά ο κ. Νατσιός ως βαθιά θρησκευόμενος επικαλέστηκε τον Κόντογλου, ο οποίος υπήρξε λογοτέχνης, ζωγράφος και το ζωγραφικό του έργο χαρακτηρίζεται από τις επιρροές της βυζαντινής και λαϊκής παράδοσης εμποτισμένο με την έντονη προσωπική του τεχνοτροπία και βαθιά θρησκευόμενος. Οπότε ο κ. Νατσιός ταυτίστηκε ως βαθιά θρησκευόμενος και αυτός αλλά μάλλον δεν διάβασε όλο το κείμενο και δεν ενημερώνεται καθολικά γιατί αυτό που δεν διάβασε για τον Κόντογλου είναι πως και ο ίδιος ήταν πρόσφυγας, και προφανώς με αυτά του τα λόγια δεν ζητούσε καμία εκκαθάριση ανθρώπων και ούτε είχε εκφράσει τέτοια εμετικά ξεσπάσματα. Αλλά δεν πειράζει καλό είναι ό,τι ξέρει ο καθένας να το λέει. Απλά εσείς να ξέρετε πως αν συνεχίσετε να εκλέγετε φασίστες, εγώ με την εκδότρια και την Τζένη θα είμαστε κρυμμένες στον Παρατηρητή στο υπόγειο με τα βιβλία της Τζένης να φανταζόμαστε μια δική μας πραγματικότητα χωρίς φασίστες.

Για την ιστορία η ανάρτηση του κ. Νατσιού διαγράφηκε και αντικαταστάθηκε από ένα συλλυπητήριο μήνυμα.

Βραβείο beef

Για να μην γκρινιάζω και πολύ το 2023 και η δουλειά μου με φέρανε σε επαφή με νεότερους (καμιά 20 χρόνια κάτω δηλαδή). Μην με ρωτάτε γιατί αφού δεν έχει κάνει καμία κίνηση ο Καραγκιουλμέζης και ο Βαμβακάς μετά από τόσα απεγνωσμένα ερωτικά καλέσματα άρχισα να ψάχνω και εγώ αλλού. Είχα στην αρχή ένα πρόβλημα επικοινωνίας αλλά μελέτησα σκληρά και έμαθα για να μην εκτεθώ όπως ο Νατσιός. Μία από τις καινούργιες λέξεις που έμαθα είναι το beef. Το beef χρησιμοποιείται όταν θέλουν οι νεολαίοι να περιγράψουν πως υπάρχει μια διαμάχη ανάμεσα σε δύο ανθρώπους αλλά μόνο λεκτική. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να το καταλάβετε καλά. Δύο δεξιοί βρέθηκαν σε ένα δεξιό κανάλι για να σχολιάσουν την τρέχουσα επικαιρότητα, το σενάριο ακούγεται ιδανικό. Είναι σαν να λέμε δύο ερωτευμένοι είναι στο Παρίσι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Δεν μπορεί να πάει κάτι λάθος. Αλλά μάλλον τα ομώνυμα έλκονται αλλά δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις όταν βρίσκονται μετά τις εκλογές. Όλα ξεκίνησαν ενώ σχολιαζόταν η συνεύρεση του Κασελάκη με τον Νίκο Παππά (μπασκετμπολίστα), ο Οικονόμου όμως βιαζόταν να πάει σε διαφημίσεις για να υποδεχτεί τον Βασίλη Κικίλια, Υπ. Πολιτικής Προστασίας και πιέζει κάπως τους καλεσμένους του. Ο κ. Παπαδημητρίου ήθελε βέβαια να ολοκληρώσει την άποψη του, πράγμα δύσκολο στο ΣΚΑΙ, και πέταξε την ατακάρα: «Υπουργός Μπασκετμπολίστας», γεγονός που έκανε τον Βασίλη έξαλλο… τόσο έξαλλο δεν τον έκανε ούτε η μη εκλογή του Μπακογιάννη και άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Με εξαιρετικά αντανακλαστικά ο Υπουργός μέσα σε 3 λεπτά διαφημιστικού διαλείμματος κατάφερε να μαλώσει με τον Παπαδημητρίου και να κάνει μια αναλυτική ανάλυση για το ποιόν και το ήθος τού κατά ένα φεγγάρι βουλευτή και τρίτο τέταρτου πανελίστα. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια διαμάχη σε όλα τα κανάλια και έντυπα μέσα με εξαιρετικές ατάκες.

Αυτοί οι δύο λοιπόν έχουν beef. Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε τα αντανακλαστικά του Υπουργού να είναι τα ίδια σε ενδεχόμενη κρίση και να μας προστατεύσει. Εμένα όμως σαν υπουργό θα με πείραζε περισσότερο το προηγούμενο σχόλιο του δημοσιογράφου  προς τους συναδέλφους του: « Εντάξει θα σα προστατεύσει ο Υπουργός…». Αλλά ο καθένας θίγεται με ότι θέλει.

 Στο παρακάτω βίντεο από το αγαπημένο luben θα έχετε και οπτικό υλικό για το τι σημαίνει beef:

Βραβείο mansplaining

 Μία καινούργια λέξη που έμαθα ως έννοια το 2023, αλλά έχω ζήσει πολλές φορές στη ζωή μου είναι το mansplaining. Το mansplaining είναι ένας αγγλικός νεολογισμός που προέκυψε ως συνδυασμός των λέξεων man (άνδρας) & explaining (εξήγηση) και έχει υποτιμητική έννοια. Ερμηνεύεται «η πράξη του να εξηγεί κάποιος κάτι σε κάποιον, συνήθως ένας άνδρας σε μία γυναίκα, με τρόπο περιφρονητικό, κηδεμονικό ή πατροναριστικό».

Θα σας δώσω και τώρα ένα παράδειγμα. Θα αναφέρω ένα τηλεοπτικό δίδυμο. Ράνια Τζίμα και Γιάννης Πρετεντέρης. Η Ράνια Τζίμα επάξια κέρδισε το 2022 το βραβείο της υπομονής κυρίως για την ανοχή της απέναντι στο φαινόμενο Γιάννης Πρετεντέρης. Το 2023 ο Γιάννης δεν άλλαξε γραμμή έμεινε το ίδιο… δεν θα χρησιμοποιήσω επίθετο. Εκτός από το ότι την αποκάλεσε τηλεπαρουσιάστρια , γιατί φυσικά δεν μπορεί να αποκαλέσει μια γυναίκα συνάδελφο δημοσιογράφο, τη διέκοψε άπειρες φορές, πάντα προσπαθεί να της εξηγήσει τι συμβαίνει. Στην επίμαχη συζήτηση μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο, στην οποία αποφασίστηκε η οικονομική στήριξη της Ελλάδας για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel ύψους 2,25 δισ. Ευρώ. Μεγάλη νίκη για τον Κούλη. Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε πως τα κονδύλια προέρχονται από αδιάθετους πόρους του προηγούμενου ΕΣΠΑ ύψους 250 εκατ. ευρώ και ήταν να διατεθούν μέχρι τέλος του χρόνου, από την αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων για υποδομές ύψους 500 εκατ. ευρώ και από το νέο ΕΣΠΑ με επιλέξιμα έργα 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό εδώ για την ιστορία. Εκεί λοιπόν ξεκίνησε η μεγάλη διαφωνία ανάμεσα στους δύο δημοσιογράφους. Η πολυαγαπημένη Ράνια εξηγούσε στους τηλεθεατές πως το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα ερχόταν έτσι και αλλιώς σαν χρήματα για έργα στη χώρα μέσω του EΣΠΑ ενώ ο Γιάννης προσπαθούσε να την πείσει πως πρόκειται για νέα χρήματα. Αισθάνθηκε κάποια στιγμή και καταπιεσμένος γιατί δεν τον άφηνε η συνάδελφος να πει την άποψή του, δηλαδή δεν τον άφηνε να κάνει μονόλογο. Προσπαθούσε λοιπόν ο Γιάννης να εξηγήσει και να πείσει τη έγκριτη δημοσιογράφο Ράνια Τζίμα πως τα χρήματα είναι καινούργια τα έφερε ο πρωθυπουργός και μας σώζει και πρέπει να τον ευγνωμονούμε, ενώ με τη λίγη νοημοσύνη καταλαβαίνουμε πως είναι καλό που πήραμε τα χρήματα αλλά θα τα παίρναμε έτσι και αλλιώς γιατί θα τα χρησιμοποιούσαμε για αναπτυξιακά έργα τα οποία δεν θα γίνουν τώρα ποτέ…  και αφού δεν πέτυχε το mansplaining του κ.Πρετεντέρη και απογοητεύτηκε από την επιμονή της συναδέλφου του να μην πιστεύει στην εξήγησή του της απάντησε ειρωνικά με την εξής ατάκα: Ωραία, αυτή τη στιγμή απομυζούμε τη χώρα…

Βραβείο Άβολης τηλεοπτικής στιγμής

Δεν είμαι σίγουρη για αυτό το βραβείο αν αφορά μόνο μια στιγμή, ή μια νύχτα ή μια αιωνιότητα. Μετά από κάθε εκλογική διαδικασία κλείνομαι στο σπίτι ανοίγω την τηλεόραση 18:59 και αρχίζω να παρακολουθώ στα κανάλια τις εκπομπές κάνοντας ανελέητο ζάπινγκ και σχολιάζοντας με την αδελφή ψυχή μου όλα τα αποτελέσματα. Για να σας πω όμως και μια αλήθεια όσο ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ σε κάθε εκλογές βγαίναμε και πανηγυρίζαμε… αλλά παλιά αυτό. ΠΑΣΟΚ. Ωραία χρόνια( Μαριλού μου λείπεις).Επανέρχομαι λοιπόν και το βράδυ της 15ης Μαϊου, είμαι στον καναπέ μου με το τηλεκοντρόλ στο ένα χέρι και το κινητό στο άλλο. Εκεί που παρακολουθώ τη Σία στο ΣΚΑΪ και βλέπω πόσο πολύ ταιριάζει το ξανθό με το κόκκινο και αναρωτιέμαι πώς περνάνε τα βράδια τους με τον Μπακογιάννη στο σπίτι. Η Σία παγώνει, και νομίζω πως πάγωσε η τηλεόραση. Παρατάω το κινητό, αρχίζω να χτυπάω από το πλάι την τηλεόραση μήπως κόλλησε, αλλάζω τις μπαταρίες από το τηλεκοντρόλ μήπως χάλασε, η Σία παγωμένη αλλά οι ομιλίες συνεχίζουν  και κάπου εκεί καταλαβαίνω πως δεν είναι το πρόβλημα στην τηλεόραση. Παρατηρώντας την εικόνα πιο προσεκτικά, συνειδητοποιώ πως κάτω από το κόκκινο της Σίας, έχει ένα ωραίο πράσινο το οποίο με ηρεμεί, μου δίνει μια γαλήνη, αλλά δεν είναι 2009 που τα είχε καταφέρει τελευταία φορά ο Γιώργος να πρασινίσει η καρδιά μας, αλλά 2023 και ο Χάρης Δούκας είχε καταφέρει να εξοντώσει τον Κώστα Μπακογιάννη. Σία, λυπάμαι που το πέρασες αυτό, αλλά εμείς το ευχαριστηθήκαμε το αποτέλεσμα.

Άλλη άβολη τέτοια στιγμή να μην σου συμβεί.

Βραβείο μελλοντικής πρόβλεψης

Όλοι θα θέλαμε να έχουμε ένα προσωπικό μελλοντολόγο να μας δίνει τις προβλέψεις για το μέλλον και να ξέρουμε πώς θα διαβούμε αυτό το μονοπάτι της ζωής. Για να είναι όλα πιο εύκολα και να μην έχουμε άβολες στιγμές σαν τη Σία. Δυστυχώς όμως τα λεφτά είναι πολλά και οι μελλοντολόγοι δεν είναι αξιόπιστοι. Εγώ δεν ξέρω, δεν έχω πάει ποτέ να μου πούνε το φλιτζάνι, τα ταρώ, να μου διαβάσουνε το χέρι, να πάρω ατελείωτες φορές ταξί για να ενημερωθώ για την πορεία του ζωδίου μου, τα έχω ακούσει απλά. Η λύση όμως βρέθηκε. Ανακαλύψαμε νέους μελλοντολόγους. Το κόμμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ!!! Κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης του κόμματος ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι οποίοι βαριόντουσαν μάλλον και λίγο να πάνε, γιατί είχαν τοποθετήσει πρόχειρα μια αφίσα από πίσω τους πρόχειρα με ένα σελοτέιπ, υπήρχε μια εσάνς βαρεμάρας από υποψηφίους και δημοσιογράφους, παρατηρείται η αποδόμηση του σκηνικού καθώς το σελοτέιπ αρχίζει να ξεκολλάει. Τη στιγμή λοιπόν που ο Μάνος Σκούφογλου έλεγε «αδύναμη η κυβέρνηση δεν θα είναι ούτε αν ξοδέψουμε την ψήφο μας σε μια μάταιη αναστήλωση του ΣΥΡΙΖΑ», πέφτει η αφίσα. Άκουσε η αφίσα Σύριζα και ταράχτηκε. Φυσικά και προκάλεσε γέλια η όλη διαδικασία, αλλά κανείς δεν κατάλαβε πως προβλέφθηκε εκείνη τη στιγμή η διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ. Προτείνουμε μια νέα επαγγελματική πορεία για τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ασχοληθεί με τις προβλέψεις και το μέλλον και να μας αποκαλύψει από αρχές του 2024 το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Και πλέον δεν θα λέτε είμαι σε διάσταση, αλλά σε διάσπαση.

Βραβείο ξανθιάς

Στους φίλους μου και στην ανθρώπινη αλυσίδα που δημιούργησαν όλο το 2023 για να στηρίξουν κάθε δύσκολη στιγμή που πέρασα, και με βοήθησαν με όλα τα προβλήματα που είχα. Θέλω να σας δώσω μια ευχή και συμβουλή για το 2024, αναζητήστε και απολαύστε τους ανθρώπους γύρω σας. Μιλήστε τους για τις πιο σκοτεινές σκέψεις σας, αυτά που φοβάστε να πείτε δυνατά, για να σας καταλάβουν και θα ανακουφιστείτε και θα αντιμετωπίσετε όλα τα δύσκολα με παρέα. Και ό,τι σας χαλάει: δουλειά, σύντροφος κλπ., απλά διώξτε το από τη ζωή σας χωρίς φόβο και ενοχές. Να κάνετε ότι είναι καλύτερο για εσάς και να φροντίσετε να μην σας φάνε τα συκώτια..

Άντε και καλή τύχη για το 2024

Με βαθιά εκτίμηση

Η Ξανθιά 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.