«Οχυρωνονται» στον Εβρο για το νεο χρυσωρυχειο στον Ερυθροποταμο

Συνάντηση στο Διδυμότειχο πραγματοποίησε η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου

Στο Διδυμότειχο βρέθηκαν το Σάββατο εκπρόσωποι της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά των χρυσωρυχείων και της Οικολογικής Εταιρείας  Ν. Έβρου, όπου συναντήθηκαν με κατοίκους ευαισθητοποιημένους στα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίοι στο παρελθόν  δραστηριοποιήθηκαν για δέκα περίπου χρόνια ως μέλη της Οικολογικής Εταιρείας για τα τοπικά ζητήματα.

Αφορμή η ενημέρωση από τη γειτονική Βουλγαρία, πως υπάρχει εταιρεία που διεκδικεί την εγκατάσταση χρυσωρυχείου στην περιοχή του χωριού  Ροζίνο της Βουλγαρίας, το οποίο  απέχει περίπου δέκα χιλιόμετρα από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και από την οποία διέρχεται ο Ερυθροπόταμος, ο οποίος εισέρχεται  στην έκταση του Δήμου Διδυμοτείχου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικολογικής Εταιρείας Έβρου, τονίστηκε πως από τις εταιρείες χρυσού, δεν λαμβάνονται  τα απαραίτητα μέτρα για την διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί ο κίνδυνος να  μεταφερθούν μέσω του Ερυθροπόταμου τα τοξικά απόβλητα στο Ελληνικό έδαφος.

Επίσης το κυάνιο που είναι απαραίτητο συστατικό στη διεργασία της επεξεργασίας των ορυκτών της εξόρυξης, στη θερμοκρασία των 25-26 βαθμών Κελσίου  εξατμίζεται  και ανέρχεται στην ατμόσφαιρα όπου  η θερμοκρασία είναι μικρότερη, έτσι όμως υγροποιείται εκ νέου, και με τα νερά της βροχής χύνεται στη γη και προσβάλλει τα φυτά, τα ζώα και την άνθρωπο.

Εφόσον τα πετρώματα της εξόρυξης είναι θειούχα, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε χημική αντίδραση, και από το διοξείδιο του θείου θα παράγεται θειικό οξύ στον υδροφόρο ορίζοντα. Το φαινόμενο αυτό ορίζεται ως όξινη απορροή. Τα ζώα δεν πίνουν το νερό αυτό με την όξινη απορροή που είναι ακατάλληλο και για την γεωργική εκμετάλλευση. 

Για τα άκρως αρνητικές συνέπειες της μεταλλουργίας χρυσού για τη δημόσια υγεία, την γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, την επεξεργασία των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία, αποφασίστηκε να ενημερωθούν οι πολίτες και οι τοπικοί φορείς στους Δήμους Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Ορεστιάδας, ώστε να πραγματοποιηθεί στο Διδυμότειχο μια ανοικτή εκδήλωση με  πανεπιστημιακούς ομιλητές όπου θα κληθούν: οι αιρετοί πολιτικοί, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές και οι τοπικοί φορείς, για να συμπράξουν στον κοινό αγώνα με την Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου, κατά των χρυσωρυχείων.

Στην ανοιχτή αυτή εκδήλωση, θα κληθεί να συμμετέχει και αντιπροσωπεία από τους γείτονες της Βουλγαρίας, από τους οποίους  έλαβαν τις σχετικές πληροφορίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.