Στην αιχμη της τεχνολογιας και της βιωσιμοτητας το βαμβακι της Κομοτηνης

Τη διαδρομή του βαμβακιού από το χωράφι μέχρι το ρούχο γνώρισαν δημοσιογράφοι και αντιπρόσωποι εταιρειών ρουχισμού

Γνωριμία με την παραγωγή από το χωράφι μέχρι το τελικό ρούχο από BASF, Θρακικά Εκκοκκιστήρια και Κλωστήρια Θράκης

Την διαδρομή του βαμβακιού της Κομοτηνής, από το σπόρο στο χωράφι μέχρι το τελικό ρούχο, γνώρισαν αυτές τις μέρες δημοσιογράφοι και αντιπρόσωποι εταιρειών ρουχισμού από όλο τον κόσμο, σε μια δράση που διοργάνωσε η BASF σε συνεργασία με τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια και τα Κλωστήρια Θράκης.

Πρόκειται για το επόμενο βήμα της αύξησης της προστιθέμενης αξίας στο βαμβάκι, που ξεκίνησε  με την εφαρμογή, εδώ και αρκετά χρόνια, από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια και την BASF του προγράμματος “Πιστοποίηση FiberMax με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές (CSF)”.

Όταν το προϊόν αυτό άρχισε να διαδίδεται και να αναγνωρίζεται, θέλησαν να προχωρήσουν και στην παραγωγή ενός έτοιμου ρούχου που θα πωλείται κατευθείαν σε εταιρείες του εξωτερικού, σε μια διαδικασία που θα λαμβάνει χώρα εξολοκλήρου στη βόρεια Ελλάδα, ξεκινώντας από την Κομοτηνή και καταλήγοντας στη Θεσσαλονίκη.

Για να διασφαλιστεί όμως η βιωσιμότητα και η ιχνηλασιμότητα των ρούχων αυτών, χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain, που θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτόν που κρατά στα χέρια του το τελικό προϊόν, να μπορεί να μάθει όλη την πορεία του από τον σπόρο μέχρι το ράψιμο του.

Ως απόδειξη όσων θέλουν να κάνουν οι εμπλεκόμενοι πραγματοποίησαν μια επίδειξη μόδας σε ένα βαμβακοχώραφο έξω από την Κομοτηνή, όπου γνώρισαν ρούχα που έχουν δημιουργηθεί μέσω της αλυσίδας αυτής.

Το βαμβάκι της Κομοτηνής στο πιλοτικό πρόγραμμα

Η ομάδα βρέθηκε στο χώρο για να γιορτάσουν όχι μόνο το ευρωπαϊκό και το ελληνικό βαμβάκι, αλλά συγκεκριμένα το βαμβάκι της Κομοτηνής, τόνισε η κ. Εμμανουέλα Κουρούδη, Αντιπρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων και Sustainability Manager. «Είναι ένα ταξίδι που ξεκινά από την πόλη της Κομοτηνής και συγκεκριμένα 5 αγρότες της Θράκης, και έχει φτιαχτεί μια αλυσίδα αξίας που περιλαμβάνει τα Θρακικά εκκοκκιστήρια, τα Κλωστήρια Θράκης, και στη συνέχει ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και γίνεται τελικό ένδυμα» σημείωσε.

Σε όλη αυτή την αλυσίδα προσθέτουν την τεχνολογία blockchain, υπό την αιγίδα της BASF και του προγράμματος CSF, το οποίο ξεκίνησαν το 2015. Έτσι δημιουργούν ένα δίκτυο στο οποίο μοιράζονται πληροφορίες, δεδομένα και υπηρεσίες με απόλυτη διαφάνεια, μιας και όποια πληροφορία ανέβει στο blockchain, δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

Σε αυτή την αλυσίδα λοιπόν που έχει δημιουργηθεί από τον σπόρο και τον αγρό μέχρι το τελικό ρούχο, όλες οι πληροφορίες, ποιοτικά χαρακτηριστικά, ακόμα και φωτογραφίες κάθε βήματος ακολουθούν το τελικό ρούχο μέχρι τον καταναλωτή. «Είναι κάτι το οποίο ζητά η αγορά, είναι πολύ καινοτόμο και όχι απλά δεν είχε γίνει στην Ελλάδα, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής στο ρούχο» τόνισε, για αυτό και κάλεσαν στην περιοχή μας εκπροσώπους την BASF, δημοσιογράφους και στελέχη της μόδας από Ευρώπη και Αμερική.

Ζητά βιωσιμότητα και ιχνηλασιμότητα η αγορά

Η αγορά του ρούχου, τόνισε η κ. Κουρούδη, ζητά εκτός από βιωσιμότητα και ιχνηλασιμότητα, και σε αυτή την ανάγκη έρχεται να «κουμπώσει» η προσπάθεια αυτή, και ευελπιστούν πως θα βρουν brands και εταιρείες ρούχων που θα φτιάξουν τις συλλογές τους εδώ, σε μια ακτίνα 250 χιλιομέτρων, μειώνοντας και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κατασκευής του ρούχου.

Με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει η πόρτα για το ελληνικό βαμβάκι σε εταιρείες όλου του κόσμου, που θα θέλουν ένα βαμβάκι με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Επίσης οι παραγωγοί, που ήδη συμμετέχουν στο CSF, θα δουν τις απολαβές τους, που είναι ήδη υψηλότερες λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών, να αυξάνονται κι άλλο χάρη στην υπεραξία που δημιουργεί το εγχείρημα.

Πολύ εύκολη για τον αγρότη η καταγραφή στο blockchain

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και στελέχη της BASF που ασχολούνται τόσο με την πιστοποίηση του βαμβακιού, όσο και με τη διαδικασία του blockchain που θα χρησιμοποιηθεί για την ιχνηλάτηση του βαμβακιού.

Ένας εκ των δεύτερων είναι και ο Abhijeet Sharma, ο οποίος εξήγησε πως όσο αφορά τον αγρότη, αυτός κάνει τις μικρές παρεμβάσεις ώστε το προϊόν του να παραχθεί με τον πιο βιώσιμο τρόπο, όμως αυτές δεν αποκτούν προστιθέμενη αξία αν δεν καταγραφούν, τόσο στο χρόνο που γίνονται όσο και στο μέρος που γίνονται.

Για παράδειγμα, με τη χρήση του blockchain μπορούν να καταγράψουν κάθε μικρή τέτοια δράση, από τον παραγωγό μέχρι και το τελικό ρούχο. Όταν πάρουμε στα χέρια μας δύο ίδια ρούχα, της ίδιας εταιρείας, αλλά το ένα έχει παραχθεί βιώσιμα, θα μπορούμε να δούμε γιατί πληρώνουμε το επιπλέον κόστος για αυτό.

Όσο για το πόσο δύσκολο θα είναι αυτό για τους αγρότες; Διαβεβαίωσε πως δεν θα χρειαστούν παραπάνω από 15 λεπτά, για να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν, και με την πάροδο του χρόνου, θεωρεί πως θα μπορέσουν να συμπιέσουν τον χρόνο αυτό ακόμα παραπάνω.

Άλλωστε η εφαρμογή που χρησιμοποιούν, θεωρούν πως κάνει τη διαδικασία ελάχιστα δυσκολότερη από μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στήριξη από την αρχή από την BASF Hellas

Τέλος η κ. Σοφία Ζιώγα, υπεύθυνη μεγάλης καλλιέργειας της BASF Hellas, της εταιρείας που ξεκίνησε το όλο εγχείρημα με βάση το πρόγραμμα CSF, που εξελίχθηκε και έφτασε να γίνει ένα πρόγραμμα blockchain, επεσήμανε πως πρόκειται για κάτι πολύ σύγχρονο για τα ελληνικά δεδομένα βαμβακιού, φέρνοντας κοντά συνεργάτες ώστε να δημιουργηθεί μια αλυσίδα ιχνηλασιμότητας και διαφάνειας από όλους τους κρίκους της διαδρομής του βαμβακιού.

Το εγχείρημα αυτή τη στιγμή είναι πιλοτικό, όμως στόχος τους είναι στο μέλλον να αποτελέσει κάτι που θα μεγαλώσει περισσότερο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.