Σταθμος μετρησης της ατμοσφαιρικης ρυπανσης θα εγκατασταθει στην Κομοτηνη

Προχωρά μετά από μεγάλο διάστημα η προμήθεια και εγκατάσταση σταθμών μέτρησης της αιθαλομίχλης στις πόλεις της ΑΜΘ

Από τον επόμενο χειμώνα αναμένεται να υπάρχουν σταθμοί σε όλους τους Δήμους ώστε να υπάρχει εικόνα για τα σωματίδια και τι μέτρα πρέπει να λαμβάνονται

Χριστούγεννα με αιθαλομίχλη έκαναν φέτος οι Κομοτηναίοι, μιας και ο συνδυασμός του κρύου που έκανε τους πολίτες να καίνε  πολύ περισσότερα ξύλα και μέσα στην πόλη, σε συνδυασμό με την άπνοια, δημιούργησαν στην Κομοτηνή μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, η οποία δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.
 
Το πρόβλημα αυτό αποτελεί απότοκο της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, και αναμένεται να γίνει εντονότερο με την επιπλέον φορολόγηση στο πετρέλαιο θέρμανσης από την 1η Ιανουαρίου, στρέφοντας ακόμη περισσότερο τους πολίτες στις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, και ιδιαίτερα στο ξύλο.
 
Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας, που δυσκολεύονται να προμηθευτούν κανονική ξυλεία,  καίνε οτιδήποτε μπορούν για να ζεσταθούν, ακόμα και επικίνδυνα υλικά, όπως λάστιχα και μελαμίνες, αυξάνοντας και τα επικίνδυνα σωματίδια που αιωρούνται στο περιβάλλον.
 
Για αυτό και στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών, η Περιφέρεια ΑΜΘ θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα στην προμήθεια και εγκατάσταση σταθμών μέτρησης της αιθαλομίχλης στην Κομοτηνή και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας, ώστε να υπάρχει απτή εικόνα για τα σωματίδια και να λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. 

Τεράστιο το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων 

Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση ξύλου αλλά και υλικών τα οποία είναι εντελώς ακατάλληλα για καύση, είναι γνωστό εδώ και μερικά χρόνια, και οι μελέτες έρχονται όχι μόνο να επιβεβαιώσουν αλλά και να δείξουν πως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ό,τι θεωρείται.
 
Μάλιστα σύμφωνα με αποτελέσματα μακρόχρονης έρευνα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στοιχεία της οποίας δημοσίευσε η «Καθημερινή», την περίοδο από Οκτώβριο έως Απρίλιο, το 34% των αιωρούμενων σωματιδίων σε βασικές ελληνικές πόλεις οφείλεται σε καύση βιομάζας.
 
Τις κρύες ημέρες και νύχτες, όμως, όταν το θερμόμετρο έπεφτε κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου και οι συγκεντρώσεις σωματιδίων απογειώνονταν στα 120-150 μg/m3, τότε η συμμετοχή της καύσης για λόγους θέρμανσης ξεπερνούσε το 70%-80%, με την ώρα των μεγαλύτερων συγκεντρώσεων να είναι οι βραδινές, μετά τις 8 μ.μ., όταν άναβαν τα καυσόξυλα.
 
 

Μέσες συγκεντρώσεις σωματιδίων άνω των 70 μg/m3 τους χειμερινούς μήνες όταν  αυτές επιβάλλεται  να μην υπερβαίνουν τα 50 μg/m3

 
Οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων μεταβάλλονται ανάλογα με την τιμή του πετρελαίου και το επίδομα θέρμανσης, όμως σύμφωνα με τους ερευνητές τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός είναι εκτεθειμένος σε μέσες συγκεντρώσεις άνω των 70 μg/m3 τους χειμερινούς μήνες, όταν ο ευρωπαϊκός στόχος λέει να μην υπερβαίνουν οι συγκεντρώσεις τα 50 μg/m3 για περισσότερες από 35 ημέρες το έτος. 

Tο οικονομικό κόστος της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας έχει ως μέση τιμή τα 200 εκατομμύρια ευρώ 

Αυτή η μακρόχρονη έκθεση έχει ήδη και θα έχει και στο μέλλον ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες στη δημόσια υγεία, αφού σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Εργαστηρίου, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Science of the Total Environment”, οι μεγάλες συγκεντρώσεις αερολυμάτων τους χειμερινούς μήνες, λόγω καύσης βιομάζας, προκαλούν περίπου 200 επιπλέον θανάτους το έτος στον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης (περίπου 900.000 κάτοικοι), ενώ το οικονομικό κόστος της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας έχει ως μέση τιμή τα 200 εκατομμύρια ευρώ (με ελάχιστη τα 30-40 εκατ. ευρώ).
 
 

Απολύτως αναγκαία η ύπαρξη σταθμών μετρήσεων

 
Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι μια από τις πιο κρύες περιφέρειες της χώρας, και με δεδομένο ότι δεν έχει πρόσβαση ακόμη στο φυσικό αέριο αλλά και ότι πολλές περιοχές της δεν βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία του επιδόματος θέρμανσης, το πρόβλημα έχει ξεκινήσει να παρατηρείται σε όλους τους μητροπολιτικούς Δήμους  της.
 
Για αυτό και από το 2014, η διοίκηση της Περιφέρειας ξεκίνησε τις διαδικασίες ώστε να προχωρήσει η προμήθεια και εγκατάσταση σταθμών μέτρησης της αιθαλομίχλης όπου δεν υπάρχουν.
 
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι με την ενεργοποίηση των σταθμών, θα γίνονται οι μετρήσεις συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, ενώ θα επιβάλλονταν πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα που προβλέπονται από το σχέδιο δράσης που εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες, με παράλληλες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.
 
Δυστυχώς όμως το θέμα τότε δεν προχώρησε, εν μέρει λόγω των καθυστερήσεων στη διαδικασία του ανοίγματος του νέου ΕΣΠΑ, όμως τα τελευταία εμπόδια φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί, και πρόσφατα η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης ανάρτησε Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» 2014-2020 στον Άξονα προτεραιότητας 2 «Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων» ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ με τίτλο «Προμήθεια Οργάνων Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης» μέσα από το οποίο αναμένεται να γίνει η προμήθεια των μηχανημάτων.
 
 

Ξεκινούν τον επόμενο χειμώνα οι μετρήσεις
 
Αργύρης Πατακάκης, αντιπεριφερειάρχης Δράμας «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό, μετά την οικονομική κρίση που περνά η πατρίδα μας, να έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε τα σωματίδια» 

Όπως σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, που είχε αναλάβει από το 2014 πρωτοβουλίες για το θέμα και συμμετείχε τότε σε συσκέψεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο σε όλο το μήκος της Περιφέρειας.
 
«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό, μετά την οικονομική κρίση που περνά η πατρίδα μας, να έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε τα σωματίδια» σημείωσε, τονίζοντας πως η καύση των ξύλων αλλά και άλλων υλικών έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, για αυτό και είναι απαραίτητο να έχουν μια ακριβή εικόνα για το τι ακριβώς γίνεται στην Περιφέρεια.
 
Ο κ. Πατακάκης θεωρεί ότι μέσα σε ένα εξάμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, και από τον επόμενο χειμώνα οι σταθμοί θα είναι εγκατεστημένοι και έτοιμοι να βοηθήσουν τη διοίκηση να εντοπίζει τα προβλήματα και τον τύπο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που επιβαρύνει το περιβάλλον, ώστε να μπορεί να λάβει μέτρα για αυτά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.