Την υφισταμενη πραγματικοτητα των Περιφερειακων Ιατρειων της Ροδοπης «χαρτογραφει» ο Φαρμακευτικος Συλλογος

500 κωδικοί λείπουν σήμερα από τα ράφια των φαρμακείων σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χρήστο Κουκάκη

Ελλείψεις σε περίπου 500 κωδικούς εμφανίζουν σήμερα τα ράφια των φαρμακείων όλης της χώρας.

Μετά από το σύντομο χρονικό διάστημα ομαλοποίησης των ελλείψεων που προηγήθηκε, η απόφαση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να άρει τις απαγορεύσεις στις εξαγωγές των φαρμάκων όχι απλώς επανέφεραν αλλά μέρα με τη  μέρα γιγαντώνουν το πρόβλημα της έλλειψης βασικών και κρίσιμων για την καθημερινότητα των πολιτών φαρμάκων, γεγονός που στηλίτευσε και στην πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης εκφράζοντας την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, 5 Φεβρουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ.Χρήστος Κουκάκης, αναφέρθηκε στην επανέναρξη των ελλείψεων ήδη από την ημέρα ανακοίνωσης της άρσης της απαγόρευσης, γυρνώντας τον κλάδο 8 με 9 μήνες πριν, ως προς την καθημερινή αναζήτηση βασικών για την υγεία των πολιτών φαρμάκων.

Κληθείς να εξηγήσει την απόφαση του Υπουργείου ο κ.Κουκάκης ανέφερε πως η απόφαση του Υπουργού οφείλεται στην ενημέρωση που προφανώς προσέφεραν οι αποθήκες στον ίδιο για το «στοκ» των φαρμάκων που συγκεντρώθηκε λόγω της απαγόρευσης των εξαγωγών, με τον ίδιο ωστόσο να εκφράζει αμφιβολίες για το πώς αυτά θα διατεθούν.

«Εμείς ξέρουμε αυτό πού θα πάει. Ξέρουμε πού θα καταλήξουμε, το βλέπουμε, είναι η καθημερινότητά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως προς αυτήν την κατεύθυνση της «λελογισμένης» χρήσης τους από πλευράς των φαρμακοαποθηκών ώστε να μην τα εξάγουν όλα, στοχεύει και η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που προανήγγειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το «ιστορικό» των φαρμακαποθηκών δυστυχώς μαρτυρά πως «δεν θα κρατήσουν ένα μέτρο, θα τα εξάγουν όλα, όπως έκαναν και το προηγούμενο διάστημα που είχαμε τρομερές ελλείψεις».

Αιτήματα για συνδρομή και από Δήμους

Ήδη ο φαρμακευτικός σύλλογος Ροδόπης συνέδραμε τις φυλακές Κομοτηνής με φαρμακευτικά σκευάσματα που ζητήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών τους, ενώ αντίστοιχο αίτημα, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, έχει καταθέσει ο δήμος Ιάσμου για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Τα τελευταίο διάστημα, με απόφαση του Δ.Σ., ο φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης καταγράφει τόσο τις φαρμακευτικές όσο και συνολικά την υφιστάμενη κατάσταση σε περιφερειακά ιατρεία του νομού, ακόμα και ζητήματα που αφορούν την έλλειψη θέρμανσης και λοιπών εργαλείων ή απαραίτητων υποδομών, έως και την έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής που αφορά και στην Πυροσβεστική Διεύθυνση και την Ταξιαρχία καθώς όπως εξήγησε κάποιοι οικισμοί καλύπτονται από τον στρατό, είναι η πλήρης καταγραφή της υφιστάμενης πραγματικότητας και η γνωστοποίησή της στις αρμόδιες αυτοδιοικητικές αρχές και δη στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ με στόχο την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων.

Κλείνοντας ο κ. Κουκάκης θέλησε να υπογραμμίσει πως βασικό αίτημα του Πανελληνίου είναι κατά πρώτα και κύρια η κάλυψη των αναγκών του Έλληνα ασθενή, ώστε από εκεί και ύστερα «οι αποθήκες να κάνουν ό,τι θέλουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.