Ακτινογραφια του νεου χρυσωρυχειου που σχεδιαζεται στα συνορα με την Βουλγαρια

Η εξόρυξη στο Ροζίνο έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στην Βουλγαρία, όσο και στο Έβρο, μιας και βρίσκεται στη λεκάνη απορροής του Ερυθροποτάμου

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα φτάσει το θέμα της εξόρυξης χρυσού στην γειτονική Βουλγαρία, που αναδείχθηκε από περιβαλλοντική ομάδα από την γειτονική Βουλγαρία, αλλά έχει δημιουργήσει ανησυχία και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον Έβρο μιας και η εξόρυξη βρίσκεται στην λεκάνη απορροής του Ερυθροπόταμου, που διασχίζει τον κεντρικό Έβρο, περνά το Διδυμότειχο και καταλήγει στον ποταμό Έβρο.

Πού βρίσκεται το ορυχείο

Η περιοχή εξόρυξης, μιας και τουλάχιστον προς το παρόν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αδειοδότησης, βρίσκεται στην Νοτιοανατολική Βουλγαρία, στην νομαρχία του Ιβαήλοβγκραντ.

Το project διαχειρίζονται δύο εταιρείες, η Velocity Minerals Ltd (70%) και η Gorubso Kardzhali A.D. (30%), με την πρώτη να είναι καναδική εταιρεία, με ένα από τους βασικούς επενδυτές της να είναι η Dundee Precious Metals, η οποία έχει την εξόρυξη στην περιοχή του Αντά Τεπέ στο Κρούμοβγκραντ, η οποία είχε απασχολήσει αρκετά την περιοχή μας όταν είχε ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2010, και αναμένεται να κλείσει τον κύκλο της το 2026.

9 χρόνια λειτουργίας

Σύμφωνα με την μελέτη σκοπιμότητας της εταιρείας, η εξόρυξη που προκρίνεται είναι ανοικτού λάκκου, με περίοδο δραστηριοποίησης τα 9 χρόνια, που περιλαμβάνουν τον αρχικό χρόνο κατασκευής του εργοστασίου στην περιοχή.

Θα έχει φράγματα απορροής νερού, με ένα για το «νερό επαφής» που θα βρίσκεται πάνω από το νερό μη επαφής, ενώ θα χρησιμοποιηθούν τρυπάνια αλλά και εκρηκτικά για τον θρυμματισμό του εδάφους.

Η επεξεργασία του εδάφους που θα εξορυχθεί θα γίνεται στην τοπική μονάδα με την μέθοδο της επίπλευσης, με το προϊόν αυτό να μεταφέρεται στη συνέχεια στην υφιστάμενη μονάδα της Gorubso Kardzhali A.D. στο Κίρτζαλι, περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά, όπου θα γίνεται η δεύτερη φάση της επεξεργασίας με την χρήση κυανίου, για να αποσπαστούν τα πολύτιμα μέταλλα από τις ενώσεις στο έδαφος.

Το πιθανό ορυκτό απόθεμα υπολογίζεται στους 11,8 εκ. τόνους, με 1.22 γραμμάριο ανά τόνο χρυσού, ενώ η εταιρεία αναφέρει και παρακείμενη περιοχή, που δεν βρίσκεται στον αρχικό σχεδιασμό, στην οποία δεν έχουν γίνει διερευνητικές τομές, όμως υπάρχει η πιθανότητα να διαθέτει κοιτάσματα προς εξόρυξη.

Να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με πληροφορίες η περιοχή όπου θα γίνει η εξόρυξη, έχει ελάχιστους κατοίκους, όμως αυτοί που έχουν απομείνει φαίνεται να ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, σε μια περιοχή που έχει πολλά δάση, αλλά και κοιλάδες.

Πηγή Φωτογραφιών: Velocity

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.