Σημερα τα αποτελεσματα των πανελλαδικων

Εκτιμήσεις για τις βάσεις

Κρίσιμη ημέρα για χιλιάδες υποψηφίους στις πανελλαδικές είναι η σημερινή ημέρα αφού ανακοινώνονται τα αποτελέσματα και η βαθμολογία των εξετάσεων που θα καθορίσει και τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 
Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών για τα ΓΕΛ θα αναρτηθούν στο results.it.minedu.gov.gr στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα μέχρι το μεσημέρι, οι Διευθυντές των Λυκείων θα παραλάβουν τις βαθμολογίες, ώστε οι βαθμοί να αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια.
 
Την ίδια ώρα, ανοικτό είναι το σύστημα για το Μηχανογραφικό Δελτίο 2017 όπου οι υποψήφιοι δηλώνουν τις σχολές προτίμησης τους ενώ βασικό στοιχείο για την συμπλήρωση του αποτελεί η ανάρτηση των βαθμών ώστε να γνωρίζουν ποιες επιλογές σχολών θα τους δώσουν τις καλύτερες ευκαιρίες για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας αντίστοιχα.
 
Ειδικότερα, το υπουργείο περιγράφει τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι πριν από την κατάθεση του μηχανογραφικού . Ενδεικτικά, ο υποψήφιος μπορεί να επισκέπτεται την ιστοσελίδα http://exams.it.minedu.gov.gr.
 
Για να εισέλθει στο σύστημα θα χρειαστεί τον κωδικό υποψηφίου που αναγράφεται στο Δελτίο Εξεταζομένου και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας, για τον οποίο πρέπει να πάει στο σχολείο του, προκειμένου να τον δημιουργήσει.
 
Κατόπιν αφού δει τα τμήματα που επιθυμεί, μπορεί να υποβάλει προσωρινό μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο μπορεί να το τροποποιεί και να το εκτυπώνει όσες φορές επιθυμεί.
 
Όταν είναι απολύτως σίγουρος για τις επιλογές του, τότε πρέπει να προχωρήσει στην οριστική υποβολή του δελτίου. Με την οριστική υποβολή η αίτηση του υποψηφίου αποκτά μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου και «κλειδώνει». 

Οδηγίες για το μηχανογραφικό 

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας το μηχανογραφικό δεν είναι δελτίο προβλέψεων. Είναι δελτίο καταγραφής  προτιμήσεων. Ο Υποψήφιος θα πρέπει να έχει ένα και μοναδικό γνώμονα κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου. Να επιλέξει το σύνολο των σχολών που τον ενδιαφέρουν χωρίς να εξαιρεί καμία και να τις βάλει στη σειρά προτίμησης που θα τις έβαζε εάν μπορούσε να μπει σε όλες εξ αυτών.
 
Ο υποψήφιος επισκέπτεται την ηλεκτρονική διεύθυνση  http://exams.it.minedu.gov.gr  και εισέρχεται στο σύστημα με το μοναδικό κωδικό του. Πλοηγείται στο σύστημα σε ένα σύνολο από ηλεκτρονικές φόρμες με τα περισσότερα εκ των στοιχείων του να είναι ήδη προσυμπληρωμένα. Η πιο σημαντική είναι η φόρμα συμπλήρωσης των σχολών του μηχανογραφικού δελτίου, στην οποία ο υποψήφιος θα πρέπει να δηλώσει τις επιλογές του.
 
Πολύ σημαντικό είναι ότι κατά τη διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού δελτίου, προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής προσωρινού μηχανογραφικού δελτίου. Το προσωρινό μηχανογραφικό δελτίο ο υποψήφιος μπορεί να το τροποποιεί όσες φορές αυτός επιθυμεί. Επίσης μπορεί να το εκτυπώνει όσες φορές θέλει. Όταν είναι απολύτως σίγουρος για τις επιλογές του, τότε και μόνο τότε θα πρέπει να προχωρήσει στην οριστική υποβολή του δελτίου του.
 
Με την οριστική υποβολή η αίτηση του υποψηφίου αποκτά μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου και «κλειδώνει». Ο υποψήφιος όταν ξαναμπεί στο σύστημα μπορεί να βλέπει την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού του δελτίου χωρίς όμως να μπορεί να κάνει καμία αλλαγή.
 
Η προθεσμία για την τελική Οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού Δελτίου, λήγει την Παρασκευή 14 Ιουλίου. 

Πώς θα κινηθούν οι φετινές βάσεις 

Με βάση τα στοιχεία από ένα δείγμα λίγο κάτω από το 10% των γραπτών φαίνεται πως θα υπάρξει εφέτος μια σταθερότητα στις βάσεις των νομικών σχολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μια σημαντική άνοδος στα παιδαγωγικά τμήματα, διατήρηση των υψηλών βάσεων στις ιατρικές σχολές σε όλη τη χώρα, ενώ αναμένεται σημαντική μείωση των βάσεων σε πολυτεχνικά και οικονομικά τμήματα, ανάλογα βέβαια με την σχολή και τη ζήτηση που θα υπάρξει καθώς εφέτος υπήρξε και σημαντική μείωση του αριθμού των εισακτέων σε πολλές περιπτώσεις.
 
Το 1ο πεδίο είναι αυτό με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό καθώς οι υποψήφιοι εφέτος είναι κατά 3.474 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι. Η αναντιστοιχία ωστόσο εισακτέων – θέσεων ωθεί πολλές από τις σχολές σε άνοδο, η οποία ωστόσο δεν θα είναι εμφανείς σε σχολές υψηλής ζήτησης λόγω της δυσκολίας των θεμάτων.
Τα δύσκολα και πολλά θέματα που έπεσαν στα Μαθηματικά. Σε εξεταστικά κέντρα που βαθμολογήθηκαν Μαθηματικά σε 1.500 γραπτά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη μόνο 8 βαθμολογήθηκαν με άριστα και ποσοστό μεγαλύτερο του 50% βαθμολογήθηκε με βαθμό κάτω από 5. Περίπου το 30% των εξεταζομένων κινήθηκε γύρω στο 10.
 
Σε άλλο βαθμολογικό κέντρο, σε 1.000 γραπτά μόνο 5 βαθμολογήθηκαν με άριστα, ενώ ποσοστό 30% κινήθηκε γύρω στο 10 στα Μαθηματικά. Και σε Χημεία, Ανάπτυξη Εφαρμογών και Οικονομία, οι βαθμολογίες διαμορφώνονται χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, με πολλά γραπτά να είναι κάτω από τη βάση.
 
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο θα δουν, λόγω της… πανωλεθρίας στα μαθηματικά, τις βάσεις σε πολλές σχολές να… γκρεμίζονται. Μάλιστα η πτώση θα είναι πολύ μεγαλύτερη στις σχολές της επαρχίας. Παράλληλα η πληθώρα των επιλογών για μια θέση σε 224 τμήματα διαχέει τους υποψήφιους και έτσι όλα δείχνουν πολύ σημαντική πτώση.
 
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, αντίθετα, θα υπάρξει πολύ σημαντική άνοδος στις βάσεις των παιδαγωγικών τμημάτων λόγω του ότι οι βάσεις πέρυσι ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενώ φέτος διπλασιάστηκαν και οι υποψήφιοι που θέλησαν να εξεταστούν στα μαθηματικά γενικής παιδείας.
 
Οι υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου που επέλεξαν αποκλειστικά ιατρικές σχολές θα δουν τις βάσεις να αυξάνονται κάπως λόγω της μείωσης του αριθμού των εισακτέων.
 
Στο 5ο επιστημονικό πεδίο τα μαθηματικά κατεύθυνσης ρίχνουν τις βάσεις σε σχολές Οικονομίας και Διοίκησης, ωστόσο γενικότερα στις σχολές των ΑΕΙ της Αττικής λόγω της αυξημένης ζήτησης δύσκολα θα υπάρξουν μειώσεις στα επίπεδα των βάσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.