Μονη λυση η ολιστικη προσεγγιση στην προληψη και την αντιμετωπιση των καταστροφων

Προτάσεις στην ημερίδα «Διαχείριση κινδύνων και κλιματική κρίση» που διοργάνωσε το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης

Το μείζον πλέον ζήτημα της διαχείρισης κινδύνων στο πλαίσιο των αλλαγών που έχει φέρει η κλιματική κρίση, και τους τρόπους με τους οποίους η Θράκη θα πρέπει να προσαρμοστεί, σε επίπεδο υποδομών αλλά και πολιτικής προστασίας, αναλύθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου στην ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ημερίδα «Διαχείριση κινδύνων και κλιματική κρίση» που διοργάνωσε το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ΠΑΜΘ και το ΔΠΘ.

Ομιλητές ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ κ. Γιάννης Δόκας, και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΑΜΘ κ. Κώστας Χουβαρδάς, οι οποίοι ανέλυσαν, ο καθένας από την πλευρά του, τα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει όλη η Περιφέρεια τα επόμενα χρόνια.

Η ημερίδα αυτή αποτελεί μέρος της προσπάθειας του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης για εξωστρέφεια, τόνισε ο πρόεδρος κ. Γιάννης Αμαξόπουλος, που σημείωσε την ανάγκη να αναδειχθούν τα ζητήματα αυτά, στο πλαίσιο της επιστημονικής αποστολή του Επιμελητηρίου, και της προώθησης της θωράκισης της περιοχής μας.

Κρίσιμο εργαλείο το Κέντρο Εκτίμησης Διακινδύνευσης και Ανθεκτικότητας

Για τον Ρόλο του Κέντρου Εκτίμησης Διακινδύνευσης και Ανθεκτικότητας που δημιουργήθηκε στο ΔΠΘ, στην αναγνώριση Συστημικών Φυσικών Κινδύνων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, μίλησε ο κ. Δόκας, ο οποίος είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του.

Το Κέντρο συγκεντρώνει για πρώτη φορά δέκα ετερογενείς ερευνητικές ομάδες, κάθε μία ειδική σε μια φυσική καταστροφή, με σκοπό να δουλεύουν όλες μαζί για να προσφέρουν ολιστική υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων στην πρόληψη και την καταστολή των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Η δημιουργία του Κέντρου ξεκίνησε από το μηδέν, τόνισε, με χρηματοδότηση 2 εκ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ, και κατάφεραν μέσα σε τρία χρόνια να δημιουργήσουν ένα πολύ καινοτόμο σύνθετο σύστημα, καταφέρνοντας να φέρουν κοντά δέκα ετερογενείς ομάδες, που κατάφεραν να επικοινωνούν και να δουλεύουν όσο το δυνατόν πιο αρμονικά, με προμήθεια εξοπλισμού 600.000 ευρώ και το στήσιμο κάτι ολοκαίνουριου.

Έδωσαν δε υποστήριξη αποφάσεων για κρίσιμες καταστάσεις που συνέβησαν στην Περιφέρεια, τόσο στην πυρκαγιά της Δαδιάς του 2022, και την πτώση του αεροσκάφους Antonov στην περιοχή των Φιλίππων, όπου και φάνηκε πραγματικά η σημασία της ύπαρξης μιας τέτοιας ερευνητικής υποδομής.

Το σημαντικό είναι ότι επειδή είμαστε ετερογενείς ομάδες μπορούμε να μελετήσουμε ένα πράγμα το οποίο δεν μελετούν άλλες υποδομές στο εξωτερικό και την υπόλοιπη Ελλάδα, τον συστημικό κίνδυνο» σημείωσε. Για παράδειγμα μια πυρκαγιά μπορεί να καίει μια περιοχή, στη συνέχεια όμως από αυτή μπορεί να προκύψουν πλημμύρες, κατολισθήσεις και άλλα φαινόμενα, και το Κέντρο πλέον είναι σε θέση και έχει βάλει γερά θεμέλια για να μελετά τέτοια φαινόμενα.

Αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση του έργου έχει ολοκληρωθεί, όμως έχει απομείνει ένας ισχυρός πυρήνας των ατόμων που απασχολήθηκαν στο πρόγραμμα, ενώ έχουν εξασφαλίσει ήδη κάποια δυνατότητα νέας χρηματοδότησης για να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη η κοινωνία, προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ τους έχουν προσεγγίσει και εταιρείες που έχουν υποδομές σε διάφορα σημεία της επικράτειας, και θέλουν να προστατευτούν από τους φυσικούς κινδύνους, ενώ είναι δραστήριοι και με πανεπιστήμια του εξωτερικού, προσπαθώντας να κάνουν αυτή την υποδομή βιώσιμη, λειτουργική ώστε να αποδίδει και να προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στην κοινωνία.

Ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση

Για τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση στη διαχείριση των κινδύνων μίλησε ο κ. Χουβαρδάς, που επισήμανε πως τα τελευταία χρόνια έχουμε καινούρια δεδομένα ως προς την ραγδαιότητα των φαινομένων όσο και τον ρυθμό επανάληψής κάποιων εξ αυτών.

Αναφέρθηκε λοιπόν στην διασύνδεσή τους, σε μια ολιστική προσέγγιση των καταστροφών, και πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να μειώσουμε τη διακινδύνευση. «Το ζητούμενο είναι να έχουμε ανθεκτικές κοινωνίες, και αυτό πετυχαίνεται με τη γνώση, με την ανθεκτικότητα που μπορούν να έχουν οι υποδομές μας, και με τον σχεδιασμό πάνω στα νέα δεδομένα» τόνισε.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει ένας φορέας που να συντονίζει την πρόληψη. Έτσι είναι υπεύθυνα το ΥΠΕΝ και οι διευθύνσεις Δασών για έργα Ορεινής υδροοικονομίας. Βλέπουμε όμως πως αλλάζουν οι καμπύλες απορροής σε όλα τα καμένα, γιατί δεν υπάρχει κάτι να σταματήσει το νερό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Πλαίσιο Δράσης του Sendai για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών όταν αποκαθίσταται κάτι, πρέπει να γίνεται και πρόληψη, δηλαδή τα έργα να λαμβάνουν υπόψη τα νέα δεδομένα.

Αυτό σημαίνει, τόνισε, πως πρέπει ουσιαστικά να θωρακίσουμε τους οικισμούς και τις πόλεις που εκτίθενται  σε κίνδυνο, και αυτό χρειάζεται συντονισμό, και πάρα πολλές υπηρεσίες. «Πρέπει οι μελέτες να είναι επικαιροποιημένες με νέα δεδομένα, για το οποίο είναι υπεύθυνες οι τεχνικές υπηρεσίες όλων των φορέων, ενώ εμπλέκονται και πολλές άλλες υπηρεσίες γιατί οι κίνδυνοι είναι πολλοί, όχι μόνο ένας» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.