«SEX, μια δικαιοπολιτικη θεωρηση»: Η κακοποιηση, η ενδοοικογενειακη βια, ο βιασμος και η απαγωγη συζητηθηκαν σε εκδηλωση ακαδημαικου ενδιαφεροντος στην Κομοτηνη

Το πολυσχιδές ζήτημα των έμφυλων εγκλημάτων προσεγγίσθηκε πολύπλευρα

Το πολυσχιδές ζήτημα των έμφυλων εγκλημάτων αντικατοπτρίζεται σε εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, την οικογένεια, την εργασία και όλες τις κοινωνικές ομάδες, ενώ κάποια από τα επιμέρους θέματα που προκύπτουν είναι η κακοποίηση των γυναικών, η ενδοοικογενειακή βία, ο βιασμός και η απαγωγή σε σχέση με το φύλο του θύματος (trafficking).

Με τίτλο «SEX, μία δικαιοπολιτική θεώρηση» η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής διοργάνωσε στις 29 Απριλίου μία εκδήλωση ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, βάζοντας στο «μικροσκόπιο» τα παραπάνω θέματα που έχουν απασχολήσει πολλάκις τους νομικούς αλλά και την κοινωνία.

Το ζήτημα προσεγγίστηκε πολύπλευρα με της εισηγήσεις των κ.κ. Γιώργος Κυμπαρίδη, πρώην προέδρου ΔΣ Ροδόπης, Χρήστος Σερμπέζη, κλινικού ψυχολόγου στον Ξενώνα Κακποιημένων Γυναικών Κομοτηνής, Άννα Αποστολίδου, επ. καθηγήτριας Νομικής ΔΠΘ και Βασιλική Θεολόγη, ειδικής επιστήμονα Νομικής ΔΠΘ, με συντονίστρια την κ. Ελένη Παράσχου, ενώ στην εκδήλωση βρέθηκαν – δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον – δεκάδες φοιτητές της Νομικής Σχολής και όχι μόνο.

Γεώργιος Κυμπαρίδης «Το ποσοστό των διαπραχθέντων βιασμών που καταγγέλονται είναι ελάχιστο»

Στο κομμάτι του βιασμού εστίασε ο κ. Γεώργιος Κυμπαρίδης, πρώην πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης μιλώντας για ένα «φαινόμενο που έχει εξελιχθεί στη διαδρομή του δικαίου».  Παλαιότερα η κοινωνία αντιμετώπιζε το συγκεκριμένο αδίκημα ως ένα αδίκημα «ηθικού χαρακτήρα», συνέχισε υποστηρίζοντας ότι εκ τούτου ήταν «εξαιρετικά δύσκολη η απονομή δικαίου, ενώ συχνά το θύμα αποτελούσε έρμαιο της ηθικής της εκάστοτε κοινωνίας».

Ο ίδιος έκρινε ότι το ποσοστό των διαπραχθέντων βιασμών που καταγγέλλονται είναι ελάχιστο,  αφού τα θύματα συχνά αποτρέπονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, μιας και βρίσκονται εκτεθειμένα στη δημοσιότητα με «δημοσιεύματα που συχνά υπερβάλλουν» και στην δυσπιστία μιας κοινωνίας με ηθικούς κανόνες που «υπερβαίνουν τα εσκαμμένα». Θέλοντας να προτείνει λύσεις ώστε να μπορεί να νοιώθει ασφάλεια η κάθε βιασθείσα, ο πρώην πρόεδρος ΔΣ Ροδόπης έκρινε αναγκαία την ύπαρξη υποστηρικτικών κοινωνικών και κρατικών δομών που θα διασφαλίζουν την ομαλή ένταξή της «μετά από την σοβαρή πληγή που έχει υποστεί».

Χρήστος  Σερμπέζης «Με εντυπωσιάζει η ανθεκτικότητα των κακοποιημένων γυναικών παρά τα όσα έχουν περάσει»

Τον λόγο έλαβε και ο  κλινικός ψυχολόγος του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, κ. Χρήστος  Σερμπέζης που, έχοντας βρεθεί σε επαφή με πολλές γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, εκμυστηρεύθηκε πόσο τον εντυπωσιάζει «η ανθεκτικότητά τους παρά τα όσα έχουν περάσει». Ο ίδιος φροντίζει για την «ψυχική τους ενδυνάμωση», δίνοντας έμφαση στους κοινωνικούς παράγοντες για να μην παρουσιάζεται το πρόβλημα ως κάτι ατομικό, εξ ου τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης δομών και νομοθεσίας για την υποστήριξή τους.
Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2014 οπότε και άρχισε την λειτουργία του ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών έχει φιλοξενήσει 67 γυναίκες και 44 παιδιά, ενώ φιλοξενούνται, επιπλέον, θύματα trafficking και γυναίκες με οικονομικές δυσχέρειες που μπορούν να γίνονται δεκτές μέσω του συμβουλευτικού κέντρου, των κοινωνικών δομών του Δήμου ή της πανελλήνιας γραμμής 15900.

Άννα Αποστολίδου «Μία γυναίκα που έχει βιώσει το μοντέλο της κακοποιημένης μάνας το αναπαράγει στα παιδιά»

Με την ενδοοικογενειακή βία ασχολήθηκε στην εισήγησή της η κ. Άννα Αποστολίδου, επίκουρη καθηγήτρια Νομικής ΔΠΘ, κρίνοντας πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο μιας και οι γυναίκες και τα κορίτσια που πέφτουν θύματά της αποτελούν το 80% του συνόλου των θυμάτων βίας. Η κ. Αποστολίδου υπογράμμισε την αναγκαιότητα «να μην μένει το πρόβλημα στον στενό ιδιωτικό χώρο», αλλά να γίνεται καταγγελία κάνοντας σαφές πως η ενδοοικογενειακή βία αφορά γυναίκες ανεξάρτητα από το οικονομικό, μορφωτικό και κοινωνικό τους επίπεδο.

«Μία γυναίκα που έχει βιώσει το μοντέλο της κακοποιημένης μάνας το αναπαράγει στα παιδιά»,  είπε η κ. Αποστολίδου τονίζοντας με έμφαση ότι πολλές γυναίκες ανέχονται την βία, θεωρώντας πως έτσι στηρίζουν την οικογένειά τους, ενώ αρκετές φορές προστατεύουν έναν βίαιο σύζυγο έχοντας αναπτύξει έναν «τραυματικό σύνδεσμο» με αυτόν. Κλείνοντας, μίλησε για τη διαμόρφωση δομών που θα υποστηρίζουν τις γυναίκες αλλά και θεραπευτικών κέντρων για τους ίδιους τους θύτες, ενώ έδωσε μεγάλη βαρύτητα στον ρόλο της πρόληψης μέσα από την εκπαίδευση.

Βασιλική Θεολόγη «Σε χώρες όπως το Κιργιστάν και η Νιγηρία η γυναίκα μπορεί να γίνει αντικείμενο πώλησης από τον σύζυγό της»

Κάνοντας αρχικά κάποιες οριοθετήσεις και διαπιστώσεις αναφορικά με την τέλεση του εγκλήματος της απαγωγής η ειδική επιστήμων Νομικής ΔΠΘ, κ. Βασιλική Θεολόγη προχώρησε στην συσχέτισή του με την έμφυλη εγκληματικότητα. Αναφερόμενη σύντομα στο έγκλημα της απαγωγής με άξονα τον τόπο και τον χρόνο, μέσα από μία ιστορική αναδρομή με αφετηρία τις πρωτοβουλίες του Μέγα Κωνσταντίνου και τις διατάξεις του Ιουστινιάνειου κώδικα κατέληξε στον τρόπο που λαμβάνει χώρα αυτό το «ειδεχθές έγκλημα» στη σημερινή εποχή σε χώρες όπως το Κιργιστάν και η Νιγηρία.

Στις χώρες αυτές οι απαγωγές με σκοπό τον γάμο συνήθως τελούνται, σύμφωνα με τα όσα είπε η ειδική επιστήμων, με το «ψευδεπίγραφο επιχείρημα του εθνικού δικαίου». Πολλάκις  προηγείται βιασμός, ενώ ακολουθεί μία σκληρή πραγματικότητα, με την γυναίκα να μένει στο σπίτι χωρίς καμία πρωτοβουλία, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει αντικείμενο πώλησης από τον σύζυγό της. Κλείνοντας, η κ. Θεολόγη αναφέρθηκε σε διατάξεις που παραβιάζονται, κάνοντας, ταυτόχρονα, προτάσεις για να περιοριστούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.