Αυξησεις στα φαρμακα: Οι αντιδρασεις φερνουν ανακοινωσεις για την μειωση της συμμετοχης των ασθενων

Εξαπίνης έπιασαν οι αυξήσεις στην συμμετοχή και τον φαρμακευτικό κόσμο που αντιδρά σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Χρήστο Κουκάκη

Αλλαγές στα φάρμακα  ώστε να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων που από την Δευτέρα που μας πέρασε σημείωσε αυξήσεις ακόμα και της τάξεως του 80% σε περισσότερα των 1700 σκευασμάτων, φαίνεται πως μελετά η κυβέρνηση, υπό το πρίσμα των αντιδράσεων των φαρμακευτικών συλλόγων αλλά και ασθενών.

Μετά και τις επίσημες ανακοινώσεις τόσο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου όσο και των κατά τόπους συλλόγων, όπως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης, σύμφωνα με τις οποίες η αλλαγή αυτή θα επιβαρύνει τους ασθενείς με περίπου 40 εκατ. ευρώ, ποσό που θα εξοικονομηθεί από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη,  χαρακτηρίζοντας ως «δίκαιη» την αγανάκτηση των πολιτών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε συνέχεια των αντιδράσεων το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να κάνει πίσω, ενώ ενδέχεται οι αιτιάσεις αυτές να απαντηθούν και στη προγραμματισμένη την προσεχή Δευτέρα συνέντευξη τύπου των κ.κ.Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριου Θεμιστοκλέους για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής, 16 Φεβρουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης έκανε λόγο για μια αλλαγή που έπιασε εξαπίνης τον κλάδο και βασίζεται σε παλαιότερη νομοθεσία η οποία ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε τεθεί σε ισχύ.

Οι τιμές των φαρμάκων όπως εξήγησε ο ίδιος παραμένουν σταθερές, εν αντιθέσει με το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών που αυξάνεται και μάλιστα σε βασικά για ορισμένες κατηγορίες φάρμακα όπως ζαχαροδιαβητικών κ.ο.κ.

«Ο κόσμος ήδη αντιδρά και αυτό που προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε είναι ότι δεν ευθυνόμαστε εμείς οι φαρμακοποιοί γι’ αυτό» ανέφερε ο κ.Κουκάκης για να τονίσει πως ήδη έχουν γίνει κινήσεις από πλευράς του ΠΦΣ για την αλλαγή του νόμου ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων.

Ερωτηθείς σχετικά ο ίδιος τόνισε πως κατά την άποψή του η εφαρμογή αυτή αφορά στην ευρύτερη επιδίωξη της κυβέρνησης για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης εξηγώντας πως «εφόσον οι τιμές παραμένουν ίδιες αλλά αυξάνεται η συμμετοχή του ασθενούς τότε το κράτος πληρώνει λιγότερα».

Ο ίδιος κρατά στάση αναμονής για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη άμεσης επαναφοράς στο πρότερο καθεστώς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.