Ακομα πιο δυναμικη χρονια θελει να ειναι το 2024 το Παραρτημα Κομοτηνης του Ερυθρου Σταυρου

Παρουσία σε πυρκαγιές, πλημμύρες, αλλά και στη συγκέντρωση τροφίμων από τα μέλη του Παραρτήματος

Για μια ακόμα δυναμική χρονιά ετοιμάζεται το Παράρτημα Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το οποίο έκανε τον απολογισμό του την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου κατά την κοπή της πίτας του στη Λέσχη Κομοτηναίων.

Σε αυτή βρέθηκαν τα μέλη όλων των Τμημάτων του Παραρτήματος, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και των Σωμάτων Ασφαλείας της Ροδόπης, με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων να ευλογεί την βασιλόπιτα.

Απολογισμός μιας δυναμικής χρονιάς

Τον απολογισμό της δράσης του έκανε η πρόεδρος του Παραρτήματος κ. Κλάρα Τζελέπη, η οποία ξεκίνησε αναφερόμενη στο γεγονός πως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, μετά από ενδελεχείς, επίπονους και μακροχρόνιους ελέγχους, έχει πλέον βγει από την επιτήρηση που του είχε επιβάλλει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, και πλέον είναι ισότιμο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Ειδικά για το Περιφερειακό Τμήμα, το 2023 ήταν μια χρονιά γεμάτη δράσεις, όχι πάντα ευχάριστες, λαμβανομένου υπ’ όψη ότι ο τόπος μας και όλη η χώρα δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, πυρκαγιές και δυστυχήματα όπως στα Τέμπη, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν οι κοινωνικά ευάλωτοι συμπολίτες μας, και τους οποίους συνδράμουν με συγκέντρωση και διανομή τροφίμων.

«Έτσι το 2023 πέρα από τη συγκέντρωση και διανομή τροφίμων, οι εθελοντές μας είχαν το κουράγιο, τα ψυχικά και σωματικά εχέγγυα, πέρα από τις πυρασφάλειες, να σπεύσουν σε κατάσβεση πυρκαγιών σε Ροδόπη και Έβρο, να στελεχώσουν τα κέντρα υποδοχής πυροπλήκτων, να συγκεντρώσουν νερό και είδη πρώτης ανάγκης για πυρόπληκτους και πλημμυροπαθείς σε όλη την Ελλάδα» σημείωσε, καλύπτοντας παράλληλα πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, να προσφέρουν εκπαιδεύσεις και ενημερώσεις για πρώτης βοήθειες, αλλά και διένειμαν φαρμακεία με τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης φτάνοντας μέχρι την ορεινή Οργάνη.

«Ο εθελοντισμός είναι το απαραίτητο όχημα για το οποίο θα πρέπει όλοι να βάζουμε το λιθαράκι μας, έμπλεοι αγάπης και διάθεσης για προφορά στον συνάνθρωπο» ανέφερε, διότι οι καιροί είναι χαλεποί, και δεν περισσεύει κανένας.

Δωρεές και προσφορά

Η κ. Τζελέπη ξεχώρισε τρεις ενέργειες που θεωρεί πως καταδεικνύουν την τεράστια προσφορά των εθελοντών τους και του ΔΣ. Η πρώτη είναι η προσφορά από το Δήμο Κομοτηνής του κτιρίου στο Θρυλόριο για να στεγαστεί το επιχειρησιακό κέντρο των Σαμαρειτών, η δεύτερη η χορηγία 12.000 ευρώ από την Ελληνικός Χρυσός για την αγορά επιπλέον οχήματος του Τμήματός τους, και η προσφορά από συντοπίτες μας ειδών για την διευκόλυνση του έργου τους.

«Το έργο είναι πραγματικά τεράστιο, και καταδεικνύει και την διάθεσή μας με αυταπάρνηση ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση και πραγματικά αφιέρωση να προσφέρουμε στον τόπο μας» τόνισε, καλώντας νέους και μεγαλύτερους να ενταχθούν στο τμήμα ώστε να ενισχύσουν το έργο τους.

700 αιτήματα για υγειονομικές καλύψεις στους Σαμαρείτες το 2023

Στη συνεργασία με τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, που κάλυψαν σημαντικά κενά και στην πυροπροστασία, αναφέρθηκε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Κομοτηνής κ. Αθανάσιος Αραμπατζίδης.

Τέλος ο υπεύθυνος του τμήματος Σαμαρειτών κ. Κώστας Ιμανιμίδης τόνισε πως το 2023 ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό για τους Σαμαρείτες, με 22 συνεχόμενες μέρες επιχειρήσεων στις φωτιές του Έβρου κι της Ροδόπης, παρουσία στις πλημμύρες της Θεσσαλίας, σε μεγάλες υγειονομικές καλύψεις, ικανοποιώντας σχεδόν όλα από τα συνολικά 700 αιτήματα που δέχτηκαν για εκδηλώσεις στη Ροδόπη.

Το κλείσιμο του 2023 τους βρήκε με 25 νέους εθελοντές, φτάνοντας τους 75 στο σύνολο, κάτι που θεωρεί ότι δείχνει πως το έργο που παράγουν έχει αποτέλεσμα και θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Ελπίζει δε πως το 2024 θα ολοκληρωθεί και η διαμόρφωση του χώρου στο Θρυλόριο, που θα γίνει μια σύγχρονη βάση που δεν έχει όμοια πουθενά στην Ελλάδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.