Σε τεντωμενο σχοινι το Γενικο Νοσοκομειο Κομοτηνης

Ότι το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας «νοσεί» δεν είναι μια διαπίστωση, που ξαφνιάζει. Όσο κι αν γίνονται προσπάθειες να διασωθεί, τα φαινόμενα, που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, οδηγούν πολλούς να μιλούν για κατάρρευσή του. Αφού μεγάλα νοσοκομεία της χώρας αναδεικνύεται ότι βρίσκονται σε οικονομικό τέλμα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και στο φαρμακευτικό υλικό. Η κατάσταση δεν διαφέρει κατά πολύ και στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, που αντιμετωπίζει και αυτό παρόμοια προβλήματα. Στον ΠτΘ μίλησε ο κ. Σωτηρακόπουλος, γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου και εκπρόσωπος των γιατρών του νοσοκομείου Κομοτηνής, αναλύοντας την υφισταμένη κατάσταση και προτείνοντας τρόπους για την βελτίωσή της.

Ο κ. Σωτηρακόπουλος παρατήρησε ότι «δε έχουμε φτάσει στο «αμήν», όντας στο τελευταίο στάδιο, αλλά βρισκόμαστε στο όριο, όσον αφορά τη δυνατότητα ανταπόκρισης του νοσοκομείου στις ανάγκες λειτουργίας του. Άμα περάσουμε αυτή τη γραμμή, θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα». Περιγράφοντας την κατάσταση και τις ελλείψεις, που υπάρχουν έκανε λόγο για δανεισμούς φαρμακευτικού υλικού και εργαλείων από τη μια μονάδα στην άλλη, λόγο των ελλείψεων, ενώ όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, εκτίμησε ότι «και εκεί έχουμε πρόβλημα, καθώς με το νέο νόμο και τα προγράμματα εφημεριών δεν φτάνουν οι γιατροί να εφημερεύουν. Επιπλέον τα ραντεβού των ασθενών πηγαίνουν πολύ μακριά, με κλασικό παράδειγμα το νεφρολογικό ιατρείο».

«Οι φαρμακευτικές εταιρίες κάνουν ένα είδος εμπάργκο»

Ως προς την ανεπάρκεια του φαρμακευτικού υλικού, εκτίμησε ότι οφείλεται στην δυσμενή οικονομική κατάσταση του νοσοκομείου, που χρωστάει στις φαρμακευτικές εταιρίες. «Οι εταιρίες κάνουν ένα είδος εμπάργκο, καλώντας το νοσοκομείο να πληρώσει άμεσα το υλικό, που προμηθεύεται. Ως γνωστόν, για το 2010 δεν έχουν πληρωθεί οι εταιρίες, ενώ για το διάστημα 2005-2009 έχει υπάρξει κάποιος διακανονισμός των χρεών του νοσοκομείου». Για την αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος, ο κ. Σωτηρακόπουλος τόνισε ότι η διοίκηση θα πρέπει να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διαδικασία των διαγωνισμών, «να μην γίνονται τυπικά και μόνο διαγωνισμοί, αλλά να επιδιώκεται μια διαδικασία ουσίας, κατά την οποία θα γίνεται έρευνα και σύγκριση των τιμών των προϊόντων, που προμηθευόμαστε, σε σχέση με τις τιμές τις οποίες αυτά προμηθεύονται σε άλλες χώρες, και θα επιδιώκεται η μικρότερη δυνατή τιμή. Αυτό πρέπει να γίνει για προστατέψουμε τα νοσοκομεία μας».

Ανάγκη για αποκέντρωση της υγείας

Επιπλέον, έκανε λόγο για την ανάγκη αποκέντρωσης της Υγείας, τονίζοντας ότι «χρειάζεται ένας «Καλλικράτης», για να λειτουργήσει πιο ευέλικτα το σύστημα». «Δε μπορείς», συνέχισε, «να κάνεις μια απόσπαση και να χρειάζεται υπογραφή από το υπουργείο. Πως μπορεί η κεντρική κυβέρνηση να ξέρει τι ελλείψεις έχει το κέντρο υγείας Σαπών, για παράδειγμα. Το ξέρει πιο καλά το νοσοκομείο Κομοτηνής ή η περιφέρεια. Χρειάζεται να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, ούτως ώστε, όταν λέμε αποκέντρωση, η αποκέντρωση αυτή να γίνεται στην πράξη. Να σταματήσει αυτή η εξάρτηση από την Αθήνα».

«Πρέπει να γίνεται στοχευμένη εξοικονόμηση»

Τέλος, αναφέρθηκε και στην ανάγκη σωστής διαχείρισης των χρημάτων, που πολλές φορές γίνεται κατασπαταλήσει σε μη στοχευμένες ανάγκες των νοσοκομείων, θέτοντας ως παράδειγμα την ύπαρξη ορισμένων εφημεριών, που δεν χρειάζονται. Κάλεσε, λοιπόν, το υπουργό Υγείας, να εστιάσει στο ζήτημα του τρόπου εξοικονομήσεις χρημάτων, τονίζοντας ότι «αυτό πρέπει να ξεκινήσει και να επικεντρωθεί στα φάρμακα και στα αναλώσιμα, όπου εκεί γίνεται το «μεγάλο φαγοπότι» και η μεγάλη κατασπατάληση χρημάτων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.