Πυρηνα πολιτισμου και σκεψης με τη μετακινηση στην Τσανακλειο

Θέλουν να καταστήσουν το Μουσείο Καραθεοδωρή τα μέλη του Συνδέσμου - Νέα στοιχεία για τον Κ. Καραθεοδωρή ανακάλυψαν ο Σάκης Λιπορδέζης και ο Νίκος Λυγερός στο Gttingen της Γερμανίας

Γεμάτο ανακαλύψεις και συγκινήσεις ήταν το ταξίδι του προέδρου του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή κ. Αθανάσιου Λιπορδέζη και του Επιστημονικού συνεργάτη του Συνδέσμου Dr. Νίκου Λυγερού στο Gttingen της Γερμανίας, με νέα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του μεγάλου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
 
Οι δύο άνδρες βρέθηκαν στην πόλη, όπου υπάρχει ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Γερμανίας (οι επιστήμονες που έχουν διδάξει στο πανεπιστήμιο έχουν κερδίσει 40 βραβεία Νόμπελ), με την ευκαιρία της αποσφράγισης επιστολής του Καραθεοδωρή προς τον Γερμανό μαθηματικό Ludwig Bieberbach.
 
Όμως το άνοιγμα της επιστολής τους έστρεψε προς μια άλλη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να κάνουν ένα «προσκύνημα» στο σπίτι του Καραθεοδωρή στο Gttingen, ανακαλύπτοντας μάλιστα ότι αυτό βρίσκονταν δίπλα σε ένα σπίτι στο οποίο κατοικούσε την ίδια περίοδο ο Peter Debye, που έλαβε το Νόμπελ Χημείας το 1936.
 
Όπως τόνισε ο κ. Λιπορδέζης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου αλλά και ο κ. Λυγερός μέσω Skype, ο Debye ήταν προσωπικότητα στο Gttingen στην οποία αναφέρονται οι φοιτητές του Καραθεοδωρή, όταν έγραψαν ένα ποίημα για να αποχαιρετήσουν τον δάσκαλο τους, όταν αυτός διορίστηκε ως τακτικός καθηγητής στο Βερολίνο το 1918, περιλαμβάνοντας τους εξής στίχους: «Για φυσικό εκπαιδεύει ο Debye το γιο του. Από την πρώτη κιόλας μέρα τον στουπώνει με κβάντα.»
 
Μάλιστα, επειδή ο Καραθεοδωρή ασχολήθηκε και με τη φυσική, και ειδικά τον κλάδο της θερμοδυναμικής, λόγω του Hilber, θεωρούν πως είναι πολύ πιθανόν να είχαν συζητήσεις σ’ αυτό το πεδίο της γνώσης.
 
Όσο για την ιδιόγραφη επιστολή του Καραθεοδωρή προς τον Bieberbach, αυτή έδωσε μια επιπλέον διάσταση, μιας και με το κύρος που είχε ο Καραθεοδωρή πρότεινε στον Γερμανό μαθηματικό την αλλαγή ενός βιβλίου διδασκαλίας μαθηματικών, ως ξεπερασμένο και ακριβό προτείνοντας ένα άλλο βιβλίο ως πιο δυναμικό και πιο αποτελεσματικό, ενισχύοντας την εικόνα του ως «κινητή βιβλιοθήκη» τον οποίο σέβονταν όλοι οι συνάδερφοι μαθητές και καθηγητές.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα μια επιστολή του Καραθεοδωρή θα ανοίξει το 2021, στην οποία ελπίζουν να είναι παρόντες.

Μικρό Gttingen στην Κομοτηνή

Μετά το παραπάνω ταξίδι και τις πολύτιμες εμπειρίες που αποκόμισαν, το ΔΣ του Συνδέσμου έχει βάλει κάποιους στόχους για την πόλη μας, αναλογιζόμενο την προοπτική της πολιτιστικής διαδρομής της πόλης μας με πυρήνα το μουσείο Καραθεοδωρή.
 
Ο κ. Λυγερός μάλιστα συμπύκνωσε αυτή την σκέψη τονίζοντας πως με αυτή την επίσκεψη, τη δεύτερή τους, στο Gttingen, συνειδητοποίησαν πως η επιλογή του να σπουδάσει εκεί και να γίνει υφηγητής και στη συνέχεια Καθηγητής, μόνο τυχαία δεν ήταν, διότι το Gttingen ήταν ήδη εκείνη την εποχή κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας για τα Μαθηματικά, ενώ στον εικοστό αιώνα, δόθηκαν περισσότερα από 40 βραβεία Νόμπελ σε επιστήμονες που εργαζόταν στο Gttingen.
 
Αυτό που είδαν όμως μαζί με τον κ. Λιπορδέζη, και τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ήταν ότι όλο το κέντρο της πόλης, εμπεριέχει μια επιστημονική ατμόσφαιρα, με την κατοικία του Καραθεοδωρή να είναι χαρακτηριστική και να αντιπροσωπεύει το πνεύμα της πόλης.
 
Γι’ αυτό το λόγο θεωρούν ότι το Μουσείο Καραθεοδωρή όταν εγκατασταθεί στο νέο του χώρο στην Τσανάκλειο, θα μπορέσει να εισάγει αυτό το πνεύμα με τη βοήθεια της βιβλιοθήκης στην περιοχή κάνοντας τη γειτονιά να ακολουθεί το μοτίβο του Gttingen, έτσι ώστε σε μερικά χρόνια να λέγεται το μικρό Gottingen της Κομοτηνής.
 
Και αυτό γιατί ο επισκέπτης δεν θα είναι μόνο στην περιοχή του Μουσείου Καραθεοδωρή, αλλά θα έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται με έναν πνευματικό τρόπο στο ίδιο το Gttingen όπου ξεκίνησε η πλούσια καριέρα του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού, θα μπορεί έτσι να ζει πραγματικά ένα ταξίδι στο χρόνο και στο πνεύμα που θα αποτελεί ασύγκριτο πλεονέκτημα για τη Θράκη. 

Έτοιμος ο σχεδιασμός του νέου μουσείου

Από την πλευρά του ο κ. Λιπορδέζης εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτό είναι δυνατό, αρκεί να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι θα παραδοθεί ο χώρος στο Σύνδεσμο, ο οποίος έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό της χωροθέτησης του μουσείου στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, και μάλιστα η γραμματέας του Συνδέσμου κ. Λία Μπαχτσετζή, Αρχιτέκτων Μηχανικός, έχει σχεδιάσει και παραδώσει στο Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη μια χωροθέτηση των εκθεμάτων. Επιπλέον ο κ. Λυγερός με την ομάδα του θα είναι παρών για όσο χρειαστεί κατά τη μετακίνηση και επανέκθεση, ώστε να γίνει το μουσείο Καραθεωδορή ακόμα πιο εντυπωσιακό από το σημερινό χώρο.
 
Τέλος ο κ. Λιπορδέζης σημείωσε ότι οι επόμενες αποστολές του Συνδέσμου θα τους βρουν σε ένα πανεπιστήμιο το οποίο έστησε ο Κ. Καραθεοδωρή και βρίσκεται σήμερα στην Πολωνία, όπου ο πρύτανης τους έχει τονίσει ότι υπάρχουν έγγραφά του στα αρχεία τους, αν και είναι άγνωστο αν είναι προσωπικά ή επιστημονικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.