Προτασεις για την εξειδικευση της ολοκληρωμενης χωρικης επενδυσης της Πολιτιστικης διαδρομης της Εγνατιας Οδου στην ΑΜΘ

Ανάδειξη και βελτίωση χώρων όπως η Αναστασιούπολη, η Μαξιμιανούπολη αλλά και η Μαρώνεια - Με στόχο τη δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής

Τις απόψεις και τις προτάσεις για την καλύτερη εξειδίκευση της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης της Πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας Οδού κατέθεσαν μέλη φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, της Αρχαιολογικής υπηρεσίας και άλλων κατά τη πρώτη τεχνική συνάντηση – διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στο Ξενοδοχείο Astir Egnatia στην Αλεξανδρούπολη.
 
Η χωρική επένδυση, που, αν όλα πάνε καλά, θα μπορεί να ενεργοποιηθεί ακόμα και στις αρχές του 2016, έχει σαν στόχο την ανάδειξη και τη διασύνδεση των πολλών τοπικών πόρων που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής της αρχαίας Εγνατίας, στα πλαίσια της προτεραιότητας που δίνει η Περιφέρεια ΑΜΘ στην ενίσχυση του Τουρισμού.
 
Κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά και στους πόλους έλξης στους οποίους μπορεί να πατήσει το Χωρικό Σχέδιο, μιας και στο πρώτο παραδοτέο του προγράμματος περιλαμβάνονται και περιοχές της Ροδόπης, όπως η Αναστασιούπολη, η Μεσαιωνική Γέφυρα Πολυάνθου, η Κομοτηνή – Μαξιμιανούπολη αλλά και το δίπολο Μαρώνεια – Ζώνη, για το οποίο έγινε ειδική μνεία ιδιαίτερα για το θέμα της οδικής σύνδεσης.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως το σχέδιο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της διαβούλευσης και πως η τελική του μορφή θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις των φορέων αλλά και τις δυνατότητές τους. 

Κοινή προσπάθεια για να μη μείνει η μελέτη στα συρτάρια

Στην αρχή της συνάντησης έγινε ενημέρωση για το Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ και της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, από τον κ. Βασίλειο Πιτσινίγκο, Προϊστάμενο ΕΥΔ ΕΠ Π-ΑΜΘ και τον κ. Παναγιώτη Κουδουμάκη, Προϊστάμενο της Μονάδας Προγραμματισμού και Αξιολόγησης ΕΥΔ ΕΠ Π-ΑΜΘ.
 
Ο κ. Πιτσινίγκος τόνισε πως για τις ολοκληρωμένες χωρικές επιδοτήσεις το περιφερειακό πρόγραμμα έχει δεσμεύσει ένα ποσό περίπου 40 εκ. ευρώ, ενώ όπως έκανε γνωστό προβλέπεται ότι θα υπάρξουν 1-2 χωρικές επενδύσεις όπως αντίστοιχα και επενδύσεις αστικής ανάπτυξης.
 
«Το πρόγραμμα, όπως όλα τα περιφερειακά προγράμματα, έχει ήδη εγκριθεί από το Δεκέμβριο του 2014, όμως δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό». Παρόλα αυτά, σημείωσε ο ίδιος ερωτηθείς για τις χωρικές επενδύσεις «βρίσκονται σε ένα σημείο που θα μπορούσαν στις αρχές του 2016, αφού θα έχει ολοκληρωθεί όλη η προετοιμασία, να ενεργοποιηθούν».
Ήδη η εταιρεία που έχει αναλάβει τις υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου έχει προχωρήσει στο πρώτο παραδοτέο της εξειδίκευσης, για το οποίο τώρα γίνεται η διαβούλευση ώστε να προχωρήσουν με σωστό τρόπο στα επόμενα βήματα.
 
Από την πλευρά του ο κ. Κουδουμάκης τόνισε πως «η διαβούλευση αυτή είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, μέσα από την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε μια στρατηγική που δε θα μείνει στο συρτάρι, αλλά θα προχωρήσει και θα αξιοποιηθεί.
Ουσιαστικά μέσα από την όλη διαδικασία θέλουμε να γίνει ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, για την οποία μέσα από τη διαβούλευση θα εντοπιστούν παραλείψεις, λάθη και απαραίτητες προσθήκες όμως παράλληλα να προχωρήσουμε και στις δράσεις, με τους φορείς να εντοπίζουν ποιος θα κάνει τι, ώστε να μη μείνει η μελέτη στα συρτάρια, αλλά και να εξειδικευτούν οι επιμέρους δράσεις». 

Στόχος η αλληλοϋποστήριξη Τουρισμού – Πολιτισμού

Στόχος του έργου είναι να υποστηριχθεί η ΕΥΔ στην εξειδίκευση του εργαλείου Ο.Χ.Ε. της πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας Οδού κατά τρόπον ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της ΠΑΜΘ, μέσα από μία προσέγγιση αξιολόγησης των τοπικών πόρων και των δυνατοτήτων αξιοποίησής τους, εύρεσης των αναγκών ανάδειξης, δικτύωσης, προστασίας και προβολής των φυσικών και των πολιτιστικών πόρων, δημιουργίας ειδικών υποδομών που θα συμβάλουν στην αύξηση της ελκυστικότητας υπό όρους παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, εστιασμένης ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, βελτίωσης των ανθρώπινων πόρων και καλλιέργειας του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού, κάλυψης ελλιπών υποδομών (μεταφορές, υποδομές περιβάλλοντος) και του χωρικού και χρονικού προγραμματισμού των παραπάνω έτσι ώστε οι παρεμβάσεις να έχουν την κατά το δυνατό βέλτιστη αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα.
 
Όπως τονίζεται στο 1ο παραδοτέο της μελέτης, που παρουσιάστηκε στη συνάντηση, στο πλαίσιο της Ο.Χ.Ε. η σχέση Πολιτισμού – Τουρισμού εξετάζεται και αμφίδρομα προωθώντας και προγραμματίζοντας την ενίσχυση των αποτελεσμάτων και των θετικών επιπτώσεων από μια μελλοντική μεγέθυνση της τουριστικής οικονομίας στην Περιφέρειας στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη.

Οι Πόλοι της Ροδόπης

Το Χωρικό πρότυπο προσδιορίζεται βάση τριών στοιχείων: Πόλων – πολυγώνων δηλαδή που περιλαμβάνουν σύνολα μνημείων, υποδομών πολιτιστικού ή τουριστικού ενδιαφέροντος με μια γεωγραφική συγκέντρωση, Κόμβων, όπως οι κύριες περιοχές αφετηρίας των τουριστικών κινήσεων στο δίκτυο (Συνοριακοί Σταθμοί, Αεροδρόμια αλλά και Κόμβοι του Οδικού δικτύου που αποτελούν τα σημεία σύνδεσης εσωτερικά) και Αξόνων, που συντίθενται από τόξα τα οποία συνδέουν τους Κόμβους και τους Πόλους μεταξύ τους.
 
Στο 1ο παραδοτέο το οποίο και συζητήθηκε κατά την πρώτη αυτή τεχνική συνάντηση έγινε μνεία και κάποιων ιδιαίτερων περιοχών της Ροδόπης που, λόγω των χαρακτηριστικών τους, μπορούν να αποτελέσουν πόλους για το χωρικό πρότυπο, οι οποίοι στη Ροδόπη πέραν των προαναφερθέντων- Αναστασιούπολη, Μεσαιωνική Γέφυρα Πολυάνθου, Κομοτηνή – Μαξιμιανούπολη – αφορούν στην περιοχή της Μαρώνειας και επικεντρώνονται στα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά μνημεία όπως το Ρωμαϊκό Πρόπυλο του Αγ. Χαραλάμπου, τις αρχαιότητες στον παράκτιο και ενάλιο χώρο του Αγ. Χαράλαμπου, τον αρχαιολογικό χώρο Μαρώνειας, συμπεριλαμβανομένων του αρχαίου Θεάτρου της Μαρώνειας αλλά και του αρχαιολογικού χώρου της Βυζαντινής Μαρώνειας και της Ισμάρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.