Πραξη αλληλεγγυης η δωρεα μυελου των οστων

Απαραίτητη η ενημέρωση του κοινού για την αξία της

Την αξία της δωρεάς μυελού των οστών και ομφαλοπλακουντιακών μοσχευμάτων γνώρισαν όσοι βρέθηκαν την Πέμπτη 4 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παπανικολάου, για  να παρακολουθήσουν την ομιλία του αιματολόγου κ. Μάνου Σπανουδάκη «Η αξία της δωρεάς μυελού των οστών και ομφαλοπλακουντιακών μοσχευμάτων» σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Νομού Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» στο πλαίσιο των Ελευθερίων.
 
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιούν την ομιλία αυτή , επισήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ροδούλα Κοκκινάκη, σημειώνοντας πως στο μεσοδιάστημα ο σύλλογος ξεκίνησε τη συμμετοχή του στις αιμοδοσίες του Συλλόγου Αιμοδοτών Ροδόπης, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό της Κομοτηνής για την αξία της δωρεάς μυελού των οστών.
 

Ήδη έχουν ταυτοποιήσει γύρω στα 200 μέλη και συνεχίζουν την προσπάθεια της ενημέρωσης, κομμάτι της οποίας ήταν και η συγκεκριμένη ημερίδα με την ταυτοποίηση να γίνεται είτε στα γραφεία του συλλόγου είτε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
 
Την εκδήλωση χαιρέτισε, μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που τόνισε πως το θέμα αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σύνθετο, και πρέπει να ευαισθητοποιήσει όλους μας, που μέσα από απλές διαδικασίες μπορούμε να βρισκόμαστε δίπλα στους πάσχοντες και τους ασθενείς.
 
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που χρειάστηκαν μεταμόσχευση και σήμερα συνεχίζουν τη ζωή τους, κάτι το οποίο είναι πολύ σπουδαίο. Για αυτό άλλωστε και οι ιερείς, είτε μαζικά είτε μεμονωμένα, αιμοδοτούν και συμμετέχουν σε όλες τις προσπάθειες, δίνοντας για τον συνάνθρωπό τους.
 
 

Συνεχής προσπάθεια για ενημέρωση και οργάνωση

 
Η προσπάθεια ενημέρωση του κοινού για το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζεται εδώ και χρόνια, σημείωσε ο ομιλητής κ. Σπανουδάκης, αιματολόγος στην κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και στηρίζουν δράσεις καρκινοπαθών σαν την συγκεκριμένη, «γιατί πιστεύουμε πως η εθελοντική αιμοδοσία και η εθελοντική προσφορά μοσχευμάτων του μυελού των οστών στην Ελλάδα υστερεί στην ενημέρωση και την οργάνωση» όπως εξήγησε ο ίδιος.
 
Η διάθεση του κόσμου υφίσταται, τόνισε, όμως δεν υπάρχουν οι άνθρωποι, οι οποίοι θα προσφέρουν αυτό που χρειάζονται όλοι, για αυτό και είναι απαραίτητη η εξωστρέφεια, τόσο από γιατρούς όσο και νοσηλευτές, ώστε να βρουν το σωστό δρόμο που θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της αρρώστιας.
 
Αυτή παίρνει πολλές μορφές, και προσβάλλει εξίσου συχνά νέους και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, με όλους να χρειάζονται μόσχευμα από ξένο δότη, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής τους, και για πολλούς είναι η μόνη πιθανότητα ίασης.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Σπανουδάκης «ο δότης πρέπει να είναι γερός και υγιής, με τη διαδικασία, είτε προσφοράς μυελού είτε περιφερικού αίματος, να μην έχει καμία παρενέργεια, με όποιες παροδικές παρενέργειες να εμφανίζονται σε λιγότερο από 0,5% των δοτών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.