Συνεχης η προσπαθεια για αποιδρυματοποιηση στο Παραρτημα Αποθεραπειας και Αποκαταστασης Παιδιων με Αναπηρια Κομοτηνης

Η εξωστρέφεια του Κέντρου, διαρκής στόχος προς όφελος των περιθαλπόμενών του

Παρουσία της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία γνώρισε τις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες που έχει η δομή, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας ΑΜΘ το μεσημέρι της Κυριακής 28 Ιανουαρίου.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν, πέρα από την υπουργό, και μια σειρά από επισήμους και εκπροσώπων φορέων, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο Σοφολογιότατος Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής κ. Τζιχάτ Χαλήλ, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας, οι Αντιδήμαρχοι Κομοτηνής κ. Δημήτρης Καρασταύρου και κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των συλλόγων ΑμεΑ της περιοχής μας, μέλη του ΔΣ του Κέντρου αλλά και γονείς και κηδεμόνες των παιδιών που φιλοξενούνται στο Παράρτημα.

Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που τόνισε πως ο χώρος είναι γεμάτος αγάπη, μιας και τα παιδιά μοιράζουν αυτό που έχουν στην ψυχή τους αφειδώλευτα στους υπόλοιπους.

Συνέχεια και διάρκεια στη στήριξη

Η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Αναστασία Τζαμπαζλή ευχαρίστησε όλους όσους τους τίμησαν με την παρουσία τους, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό ότι η στήριξή τους δεν περιορίζεται μόνο σε αυτή τη μέρα, αλλά έχει συνέχεια και διάρκεια.

Ειδική μνεία έκανε στη διαμόρφωση του αίθριου του ιδρύματος, αλλά και άλλες δράσεις που αφορούν τα παιδιά, και θεωρεί πως η εξωστρέφεια του Παραρτήματος αλλά και όλων των δομών του Κέντρου, με την στήριξη της υπουργού, είναι στόχος για να πετύχουν πράγματα προς όφελος των περιθαλπόμενών τους, με τους εργαζόμενους τους να κάνουν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Σε αυτό που εστιάζουν περισσότερο είναι το κομμάτι της αποϊδρυματοποίησης, με τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) στην Δράμα και μία στην Ξάνθη, όπου διαμορφώνεται ακόμα μία για έξι άτομα.

Και ενώ στο Παράρτημα της Κομοτηνής φιλοξενούνται από τα πιο βαριά περιστατικά του Κέντρου, ευελπιστούν πως στην πορεία θα μπορέσουν να εντάξουν και κάποια από τα παιδιά.

Προτεραιότητα η βελτίωση των συνθηκών

Από την πλευρά της η κ Ζαχαράκη τόνισε πως μια πολιτισμένη χώρα πρέπει να σέβεται τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, και εξήρε την προσπάθεια που έχει γίνει από τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης στο Παράρτημα.

Είναι οριζόντια η ευθύνη του Υπουργείου, τόνισε, να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, σημειώνοντας πως δεν αρκούν οι υποδομές, «η σημαντικότερη υποδομή είναι ο άνθρωπος, αυτοί που στέκονται δίπλα σε αυτά τα παιδιά» ανέφερε.

Το επόμενο βήμα είναι να μπορέσουν να έχουν την αυτόνομη διαβίωση, όσα μπορούν, και να αυτονομηθούν, πιστεύοντας περισσότερο στους εαυτούς τους. Ήδη υπάρχει χρηματοδότηση για αυτά τα θέματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε αυτό άλλωστε έχουν συμπεριλάβει έργα τα οποία ξεπερνούν τα 138 εκ. ευρώ, που αφορούν στη συνέχιση και επέκταση του προσωπικού βοηθού σε όλη τη χώρα, έργα για ανακαίνιση κατοικιών και επιχειρήσεων ΑμεΑ και των οικογενειών τους, και την εύρεση εργασίας μαζί με μέντορα για άτομα στο φάσμα του Αυτισμού.

Μίλησε δε για μεταρρύθμιση όσο αφορά τα επιδόματα, χωρίς αυτά να χάνονται αλλά να προτίθεται δικαιοσύνη, σε μια οριζόντια πολιτική με ψηφιοποίηση που φέρνει καλύτερη εξυπηρέτηση στον πολίτη.

Η συνεργασία είναι συνεχής με το Κέντρο Πρόνοιας, και σε ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο βασική προτεραιότητα είναι το Σχέδιο δράσης για το Δημογραφικό, μέρος του οποίου είναι και αυτή η μέριμνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.