Το “3ο Break the Bar-riers” παρτυ τους «χωρεσε» ολους

Περισσότερα από 450 άτομα έδωσαν το παρών στο μοναδικό πλήρως προσβάσιμο πάρτυ της χώρας που διοργάνωσαν και φέτος οι Cool Crips

Στο Σεράφειο Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε το “3ο Break the Bar-riers”, το μεταξύ άλλων γενέθλιο πάρτυ της διαδικτυακής ομάδας των Cool Crips. Η φετινή 3η διοργάνωση όπως ανέφεραν και οι ίδιοι οι διοργανωτές στην σελίδα τους συνέπεσε και με τα τρία χρόνια λειτουργίας της ομάδας, η οποία την φετινή χρονιά απέκτησε και τη νομική της υπόσταση, εξελίσσοντας τόσο τις δράσεις τους αλλά και το κοινό που επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει σε μια σειρά καίριων κοινωνικών ζητημάτων, όπως το αναπηρικό.

Το 3ο “Break the Bar – riers” πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου με τον ίδιο στόχο ήτοι να προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση διασκέδασης για όλους χωρίς καμία διάκριση. «Ένα πάρτυ για όλους» όπως εξήγησε ο συνιδρυτής της ομάδας κ.Σπύρος Νταντανίδης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 28 Δεκεμβρίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ως άλλη «κοινωνική παρέμβαση» σε μια σειρά ζητημάτων στα οποία η χώρα μας μειονεκτεί ή σε κάθε περίπτωση έχει ακόμα δρόμο να διανύσει.

Η διοργάνωση αυτή ξεκίνησε τον Μάιο του 2022 και αγκαλιάστηκε συνολικά, από ανάπηρους και μη συμπολίτες, ακριβώς γιατί ξέφευγε από την λογική ενός διαλόγου στο πλαίσιο μιας ημερίδας, όπου όπως τόνισε ο ίδιος «αναμασάμε τα ζητήματα και τα προβλήματα των αναπήρων». Η διεξαγωγή ενός πάρτυ αποτελεί για τους ίδιους μια κοινωνική παρέμβαση σε ζητήματα, όπως το πώς μπορεί ένας ανάπηρος να κυκλοφορήσει το βράδυ στην Αθήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο αποστάσεων, τρόπου μετακίνησης αλλά και διασκέδασης στο μαγαζί που θα επιλέξει.

Διασκέδαση για όλους χωρίς αποκλεισμούς

«Σε ό,τι αφορά την Αθήνα είναι ζητήματα όπως η μετακίνηση, το πώς θα φτάσει κανείς από κάποιο προάστιο στο κέντρο. Αν  δεν έχεις δικός σου προσβάσιμο αμάξι θα πρέπει να πάρεις τα μέσα. Τα μέσα πρέπει να είναι κοντά στο σπίτι σου, που δεν  μπορούμε να κάνουμε πολλά για αυτό, και το μαγαζί να μην είναι 1,5  χιλιόμετρο από τη στάση του Μετρό, αλλά να είναι κάπου κοντά. Το πάρτι  να ξεκινάει ώρες που το Μετρό να λειτουργεί και αν δεν βολεύει το Μετρό και θέλεις να γυρίσεις όχι στις 2:00 που τελειώνει τα Σάββατα το Μετρό, αλλά πιο αργά,  να σου δώσουμε τη δυνατότητα να πάρεις ένα αυτοκίνητο προσβάσιμο, δίχως όμως να χρειαστεί να πληρώσεις 100 ευρώ που είναι τιμή του ταξί για τους ανάπηρους» εξήγησε περνώντας και στο κομμάτι του καταστήματος αν και εφόσον καταφέρει κανείς να φτάσει σε αυτό.

«Σε ό,τι αφορά το μαγαζί θα πρέπει αρχικά να μπορείς να μπεις, να πας στην τουαλέτα, να μπορείς να φτάσεις το μπαρ – άρα το μπαρ να είναι χαμηλό-, αν είσαι τυφλός να μπορείς να πεις τι ποτό θέλεις, αν είσαι  κωφός να υπάρχουν 2-3 άτομα στον χώρο που να μιλούν την ελληνική νοηματική γλώσσα για να μπορείς να συνεννοηθείς έστω βασικά και αντίστοιχα αν είσαι αυτιστικός ή άτομο που λόγω κάποιας βλάβης μπορεί να πάθουν μια κρίση από τον χώρο, τα φώτα να μην κοιτάζουν απευθείας στον κόσμο, αλλά το ταβάνι για να μην την προκαλέσουν. Κοινώς να είσαι σε έναν ασφαλή χώρο για όση  ώρα χρειάζεται και να νοιώσεις πιο άνετα» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το σημαντικότερο είναι «να είσαι σε έναν χώρο που να μην υπάρχει ενόχληση, να μην υπάρχει η άσχημη ματιά, οι διακρίσεις, να μην πέφτει ο ένας πάνω στον άλλον, αγνοώντας το γεγονός ότι βρισκόμαστε όλοι εκεί μέσα για να περάσουμε καλά».

Αυτό ακριβώς προσφέρει η εν λόγω διοργάνωση που λαμβάνει χώρα σε σχετικά κοντινή απόσταση από σταθμό του μετρό, με δωρεάν πάρκινγκ, είσοδο χωρίς σκαλιά (και κατάλληλη κλίση), μεγάλο, με λείο δάπεδο και χωρίς σκαλιά χώρο, 2 προσβάσιμες τουαλέτες, δωρεάν ηχομονωτικά ακουστικά για άτομα με ευαισθησία στον ήχο, προσωπικό που γνωρίζει την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, κατάλογο με μεγάλα γράμματα και QR code για άτομα με οπτικές βλάβες, κάνοντας πράξη το μότο «διασκέδαση για όλους και όλες χωρίς αποκλεισμούς».

Η υλοποίηση μιας τέτοιας διοργάνωσης απαιτεί χρόνο, μεσολάβησαν άλλωστε 14 μήνες από την προηγούμενη, αλλά και ανοιχτά αυτιά για τις «διορθώσεις» που απαιτούνται και οποίες προκύπτουν από το Feed back που δίνουν οι συμμετέχοντες. Ωστόσο το «μυστικό» της επιτυχίας της διοργάνωσης είναι σύμφωνα με τον κ.Νταντανίδη η «ομόνοια ή αλλιώς η διατήρηση της ισορροπίας μέσα σε αυτήν την ιδιομορφία του πάρτυ, ήτοι της συνύπαρξης 450 ατόμων στο σύνολό τους διαφορετικών»  η οποία όμως όπως τόνισε «δεν είναι αποτέλεσμα των Cool Crips αλλά των ανθρώπων που έρχονται στο πάρτυ και αντιλαμβάνονται αυτήν την συνθήκη μόλις μπούνε στον χώρο».

Αναφερόμενος στην φετινή διοργάνωση ο κ.Νταντανίδης ξεχώρισε το σχόλιο μίας μητέρας ενός ανάπηρου παιδιού, η οποία έδωσε το παρών στο πάρτυ και τους μετέφερε πως ακριβώς αυτό επιθυμεί για το παιδί της, ήτοι το να ζει και να συμβιώνει σε χώρους που δεν θα γίνεται αποδέκτης διακρίσεων. Η συζήτηση μάλιστα αυτή όπως ομολόγησε ο ίδιος αποτέλεσε και αφορμή για την επαναφορά της ιδέας για την υλοποίηση ενός αντίστοιχου παιδικού αυτή τη φορά πάρτυ. «Δεν είναι απλά ένα σχόλιο που πήραμε από το κοινό, αλλά μια πρόταση πήραμε από το κοινό για να κάνουμε κάτι που ίσως να έχει και μεγαλύτερο αντίκτυπο και ίσως είναι και πιο σημαντικό» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η επισημοποίηση της συνεργασίας με τον Σύλλογο ΠΕΡΠΑΤΩ στα highlights του 2023

Κατά την διάρκεια της χρονιάς οι Cool Crips επιχείρησαν την υλοποίηση του πάρτυ και στην συμπρωτεύουσα ωστόσο οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν, ωστόσο όπως έκανε γνωστό ο ίδιος παραμένει βασικός στόχος για το νέο έτος. Κληθείς να κάνει τον απολογισμό του 2023 για την ομάδα, ξεχώρισε το γεγονός της «επισημοποίησης» της σχέσης και της συνεργασίας τους με τον Σύλλογο Αναπήρων Ατόμων με Κινητικό Περιορισμό και Φίλων ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ», επισκεπτόμενοι μεταξύ άλλων και το φετινό εκπαιδευτικό camp του Συλλόγου στην Θάσο. Επίσκεψη η οποία «κινηματογραφήθηκε» και αποτέλεσε ένα 45λεπτο επεισόδιο στην σελίδα των Cool Crips. «Για μένα δεν ήταν απλά μια συνεργασία με θετικό πρόσημο, αλλά κάτι συγκινητικό» πρόσθεσε, αναφερόμενος επίσης τόσο στο podcast στο οποίο δοκίμασαν τις δυνάμεις τους αλλά και στο Φεστιβάλ Nevronas που έλαβε χώρα στην Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων με την συμμετοχή περισσότερων των 3.000 κόσμου με πρωτοποριακά προσβάσιμα καλλιτεχνικά εγχειρήματα, όπως η οπτική αναπαράσταση του ήχου για τα κωφά άτομα.

Για το 2024 πέραν του στόχου της υλοποίησης του πάρτυ και στην Θεσσαλονίκη, όπως εξήγησε μαζί με τον Γρηγόρη Χρυσικό θα επιδιώξουν την διεύρυνση της δραστηριοποίησής τους τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κομοτηνή που έχουν την έδρα τους, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η νέα τους ιστοσελίδα www.CoolCrips.gr που ευελπιστούν πως θα αποτελέσει ένα ακόμα εργαλείο στην προσπάθεια τους για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.