Πολυπλευρη προσεγγιση των προβληματων των καρκινοπαθων

Ομιλία με θέμα «Ενημερώνω, φροντίζω, υποστηρίζω τον ογκολογικό ασθενή» από το Σύλλογο Καρκινοπαθών Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής»

Τους τρόπους ενημέρωσης, φροντίδας και υποστήριξης του Ογκολογικού Ασθενή γνώρισαν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» που συγκεντρώθηκαν στη Λέσχη Κομοτηναίων, όπου σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών π.τ. Θράκης και την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατριακής και Ψυχικής Υγείας διοργανώθηκε ομιλία.
 
Αυτή ήταν η ετήσια ενημερωτική εκδήλωση που κάνει ο Σύλλογος για τον καρκίνο του μαστού, τον Οκτώβριο  ως μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού, συνεχίζοντας σήμερα Τρίτη 24 Οκτωβρίου, όταν στις 17:00 με εκκίνηση από την κεντρική πλατεία Κομοτηνής θα περπατήσουν στους δρόμους της πόλης, με την πρόεδρο κ. Ροδούλα Κοκκινάκη, να καλεί όλον τον κόσμο να βρεθεί κοντά τους. 

Απαραίτητη η επιμόρφωση των γιατρών για την σωστή ενημέρωση των ασθενών 

Για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να κοινοποιηθεί η αλήθεια στον ογκολογικό ασθενή, οι οποίοι είναι πιο περίπλοκοι από ό,τι αρχικά φαίνεται, μίλησε ο κ. Στέλιος Κακολύρης, καθηγητής παθολόγος, ογκολόγος, διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
 
Όπως τόνισε το θέμα της κοινοποίησης, της διάγνωσης και της πρόληψης του καρκίνου είναι ένα δύσκολο θέμα, το οποίο αν δεν ειπωθεί με την δέουσα προσοχή και ευαισθησία, κινδυνεύουν να τρομοκρατήσουν τον άρρωστο και το περιβάλλον του.
 

«Δυστυχώς ο καρκίνος αν και δεν θα έπρεπε πια, εξακολουθεί να διατρυπά τους ασκούς του τρόμου για τον ασθενή και το περιβάλλον του, για αυτό πρέπει να είναι σωστή η ενημέρωση ώστε να μην τρομοκρατηθεί ο ασθενής, εγκαταλείποντας την θεραπεία του» σημείωσε ο κ.Κακολύρης.
 
Στην Ελλάδα, σημείωσε, ο μέσος γιατρός και ο ογκολόγος πουθενά δεν μαθαίνουν να διαχειρίζονται τόσο δύσκολα θέματα όπως η ιατρική ενημέρωση σε θέματα που αφορούν τον καρκινοπαθή τελικού σταδίου, ώστε ο γιατρός να κρατήσει επιδέξια το πηδάλιο του σκάφους στην καταιγίδα της γνώσης και της ενημέρωσης.
 
Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν φαινόμενα είτε οι γιατροί να μιλούν για φλεγμονές, πολύποδες και άλλα, ή ακολουθώντας το αγγλοσαξονικό πρότυπο να λένε κατευθείαν την αλήθεια, το οποίο πάλι δεν θεωρεί κατάλληλο, πιστεύει όμως πως θα πρέπει να υπάρχει ειδική παιδεία για να δώσουν την καλύτερη επιλογή στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής.  

Πολλαπλές μέθοδοι ψυχολογικής υποστήριξης 

Για την ψυχολογική υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών, αλλά και τη βελτίωση μέσα από αυτή της ποιότητας ζωής τους μίλησε η κ. Αγγελική Γιαντσελίδου, ψυχολόγος.
 
Όπως ανέλυσε η ίδια, η ενδυνάμωση ενός ανθρώπου με καρκίνο, που στην πραγματικότητα περνά μια κρίση, μιας και από τη μια μέρα στην άλλη αλλάζει η ζωή του με ένα πολύ σημαντικό γεγονός και δεν θα είναι ίδια στη συνέχεια, μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως η οικογένεια, το υποστηρικτικό περιβάλλον, οι φίλοι, η πίστη.
 

Αν χρειάζεται ειδική βοήθεια, αν αισθάνεται ότι η λειτουργικότητά του δεν είναι σε ένα καλό επίπεδο και ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τον φόβο, το πένθος, την ανασφάλεια, τη θλίψη, μπορεί να ζητήσει βοήθεια από ένα επαγγελματία ψυχικής υγείας, ψυχίατρο ή ψυχολόγο, που γνωρίζουν καλά πως θα καθοδηγήσουν και θα τον βοηθήσουν να διαχειριστή τη δύσκολη αυτή κατάσταση.
 
«Εμείς είμαστε εδώ για να υποστηρίζουμε, κι έχει νόημα να τονίζουμε ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, κάθε ασθενής έχει το δικαίωμα να ελπίζει, να προσπάθεια και να σχεδιάζει, ενδυναμωμένος από μια καλύτερη προοπτική για την έκβαση στην υγεία τους» ανέφερε η κ. Γιαντσελίδου, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να υπάρχει εξωστρέφεια, να έρχεται κάποιος σε επαφή με άλλους ανθρώπους και να ενημερώνεται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.