Πιο κοντα οι Μητροπολεις Σηλυβριας και Μαρωνειας και Κομοτηνης

Στον εορτάζοντα ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Μεγάλου Κρανοβουνίου ιερούργησαν οι ποιμενάρχες των δύο Μητροπόλεων

Την σύνδεση που ακόμα υπάρχει μεταξύ των κατοίκων του Μεγάλου Κρανοβουνίου και της Σηλυβρίας, την οποία οι πρόγονοί τους άφησαν για να εγκατασταθούν στη Ροδόπη,  επαναβεβαίωσαν ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ιερουργώντας μαζί στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Ιερού Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου Μεγάλου Κρανοβουνίου την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου.
 
Ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας βρέθηκε στην περιοχή μας προσκεκλημένος από τον Μητροπολίτη Παντελεήμων, με τον οποίο ήταν συμφοιτητές στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή των Αθηνών, όπου συνδέθηκαν με δεσμούς φιλίας και αγάπης.
 

«Αγαπητό αδερφό και εξέχουσα προσωπικότητα» τον χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, σημειώνοντας πως πάντα αγαπούσε τα γράμματα και τη θεολογική επιστήμη, ενώ πάντα ως μεγαλύτερος (ήταν τριτοετής ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας, όταν ο Μητροπολίτης Παντελεήμων εισήχθη στη σχολή) ήταν εκείνος που επαναπροσδιόριζε στους νεότερους να μιλούν θεολογικά, να αναλύουν τα δόγματα της ορθόδοξης πίστης και να είναι προσηλωμένοι σε όσα διδάσκει η εκκλησία.
 
Έτσι τώρα, χρόνια μετά, συνεχίζουν να συνδέονται με τη φιλία που ξεκίνησε στη Σχολή, και τους αξίωσε ο θεός να συλλειτουργήσουν στον ναό του Μεγάλου Κρανοβουνίου, του οικισμού με κατοίκους που έλκουν την καταγωγή τους από τη Σηλυβρία, ο ένας ως Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής και ο άλλος ως Μητροπολίτης Σηλυβρίας, συγκυρηναίος στο έργο του Οικονομικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
 
 

Στενές και παλιές οι σχέσεις των δύο ιεραρχών

 
Ο Μητροπολίτης Μάξιμος ενθυμούμενος τον καιρό που φοιτούσαν μαζί στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή, τόνισε πως εκεί ήταν που κατάφεραν να ενωθούν και υπό την καθοδήγηση μεγάλων καθηγητών, κατάφεραν να ανοίξουν τα φτερά τους και να κατανοήσουν την εμπειρία της αχράντου ζωής.
 
Απευθυνόμενος δε στους πιστούς που βρίσκονταν στην Εκκλησία, μετέφερε την εμπειρία της ιστορίας που βίωσαν οι πρόγονοί τους, την εμπειρία της κοινοτικής ζωής που κυριαρχούσε στα αποτυπώματα της Ρωμιοσύνης που συνεχίζουν να υπάρχουν στην περιοχή της οποίας είναι ποιμενάρχης. «Εκεί μπορεί να δει κανείς πώς λειτουργούσαν οι Έλληνες τότε. Οι Έλληνες λειτουργούσαν με συλλογικότητα, για αυτό και πρόκοψαν. Όπου υπάρχει εγωισμός, εκεί υπάρχει ο Διάβολος, και έργο του Διαβόλου είναι να διαιρεί» σημείωσε.
 
Ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας τόνισε ακολούθως προς τους πιστούς τη σπουδαιότητα της γιορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου, που γιόρταζε ο ναός, ζητώντας από αυτούς να προσεύχονται και στη δική του Μητρόπολη να ανθίσουν τα λευκά κρίνα των Ευαγγελισμών.
 
Όπως τόνισε, στη Μητρόπολη Σηλυβρίας με τη βοήθεια και των αρχών πραγματοποιείται ένα μεγάλο έργο, στο μέτρο του δυνατού, μιας και κάποια πράγματα που θεωρούνται δεδομένα για την Εκκλησία εδώ μπορεί εκεί να εξαφανιστούν αυτόχρημα και αυτοστιγμή. «Χωρίς τη βοήθεια του Θεού, χωρίς να βιώσεις το σταυρό σου, να ξέρετε, δεν μπορείς να βιώσεις την Ανάσταση» σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα μπορέσουν να κάνουν περισσότερες δράσεις στη Σηλυβρία, όπως τη λειτουργία του ναού του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος γεννήθηκε στη Σηλυβρία και κατοικούσε κοντά στη μεγάλη εκκλησία της Παναγίας της Σηλυβριανής, η οποία γιόρταζε στο Γενέθλιο της Θεοτόκου, με χιλιάδες πιστούς να προσέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία για να προσκυνήσουν την εικόνα της, που σήμερα βρίσκεται στον Μητροπολιτικό ναό της Καβάλας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.